Türkiye’de, Kürt sorununu çözme yolunda politika değişikliğine her geçiş döneminde, mutlaka bombalar patlar, insanların öldüğü provokasyonlar gündeme gelir.
Abdullah Öcalan’la yapılan görüşmeler, Kürt liderlerin Abdullah Öcalan’ı ziyaretlerine izin verilmesi, Türkiye’nin, Kürt sorununu çözmek için radikal adımlar atmaya hazırlandığının işaretleridir. Ancak, Kürt sorununun çözümüne karşı olan ve bu sorundan nemalanan çevreler de hiç boş durmamaktadır.
Bu bir aylık sürede, Paris’te Kürt kadın liderlerinin öldürülmesi, Ankara’da Amerikan Büyükelçiliği önünde intihar saldırısı ve son olarak da Cilvegözü Sınır Kapısı’nda, Suriye plakalı, bomba yüklü bir aracın patlatılması, çok dikkat çekicidir.
Bölgemizde, çok kirli bir savaş yaşanmaktadır. Özellikle, Kürt sorununun devam etmesinin, Türkiye’ye son 27 yıllık maliyetinin 300 MİLYAR DOLAR civarında olduğu hesaplanmaktadır.
300 milyar dolarla, Güney-Doğu’ya 120 adet Atatürk Barajı büyüklüğünde baraj yapılabilirdi. Sadece bu bile, Türkiye’nin kaderini değiştirirdi.
Son 27 yılda, 30 bine yakın insan öldürüldü. Bunların 20 binden fazlası Kürt vatandaşlardır.
Bu kadar maddi kayıp ve insan kaybına rağmen, belirli çevreler, bu sorunun devam etmesinden hiç de rahatsız değiller.
Ulusalcı geçinenler, bu sorunu kaşıyarak, oy toplama peşindeler.
Uyuşturucu çeteleri, İran ve Afganistan’dan getirtilen afyonu, Avrupa’dan getirtilen asit antihidrit ile bu kontrolü zor olan bölgelerde işleyerek eroin elde etmektedirler. Bu eroinin geçmişte ordu helikopterleriyle batıya taşındığını ilk söyleyen, MHP’nin o dönemdeki başkan yardımcılarından Mikhail, daha sonra siyaset sahnesinden uzaklaştırılmıştı.
Kirli savaş, bombaların patlaması, insanların ölmesi, dış ülkelerin stratejilerinin bir parçasıdır da.
Geçmişte, Amerika’nın Türkiye’yi kontrol araçları olan Kürt sorunu, artık şekil değiştirmiştir.
Kürt sorunu, artık, Orta Doğu’daki Amerikan nüfuzunun Türkiye aracılığıyla sağlanacağı bir araç haline getirilmede kullanılacaktır.
Türk-Kürt ortak yönetiminin sağlanması, Kürtlere, İRA örneğinde, Bask örneğinde olduğu gibi belirli haklar verilmesi, Amerika ve Batı’nın yeni politikalarıdır.
Tayyip Erdoğan bu yeni politikaları hayata geçirmeye çalışmaktadır. Tayyip’in, Büyük Orta Doğu projesinin eş başkanı olduğu unutulmamalıdır.
Türkiye’de patlayan bombaları, bu geniş çerçeve içerisinde düşünmek ve arkalarındaki güçleri iyi analiz etmek biz Kıbrıslılar için de önemlidir.
Annan planı sürecinde, Kıbrıs’ta yaşanan süreç, özellikle Türkiye’deki ulusalcıların, çözüm karşıtı çalışmaları hala unutulmamıştır.
Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra, Kıbrıs’taki hareketlenmede, burada da değişik provokasyonlarla kesinlikle karşılaşılacaktır.
Türkiye’de patlayan bombalar, karışıklık, bizleri de derinden etkileyebilecek süreçlerin habercisidir.
Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber > Köşe Yazarları > Türkiye’de patlayan bombalar