Çiçek, ağaç yetiştiriyorduk… - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 18, 2024
Köşe Yazarları

Çiçek, ağaç yetiştiriyorduk…

Eşref ÇetinelEşref Çetinel

Zaman zaman yazmışımdır. Yetişmekte olan çocuklar  ilkokul dönemlerinden geçip gençlikleriyle birlikte gördükleri  eğitim öğrenim yıllarında ne kazanmışlarsa, bir ömür o kazanımlarıyla birlikte yaşarlar.. Bilgileri, becerileri, alışkanlıklarıyla.. İyilikleri kötülükleriyle..

Karakter oluşumunun yıllarıdır okul dönemleri.. Ki her insanın hatırasında her zaman çok özel bir yerdedir..


Tadına varılamayan anlatımlarda yaşanır.. İlk aşklar, ilk kaçamaklar, gizlice içilen ilk sigara..

Sevgiliye yazılan ilk mektuplar..

Bazen ömür boyu sürecek arkadaşlıklar, bazen koparken darmadağın olmuş ilişkiler..

İlk tartışmalar, ilk kavgalar!..

**********

YIL 1948 olmalı. Mağusa surlar içi yolları, yıkık antik kiliseleri, hanları, kahvehaneleri, meyhaneleri, kerhaneleriyle nabız gibi atan, limanından dolayı ayrıcalığı olan bir kasaba işte..

Bu kasabanın biri “özel,” diğer ikisi İngiliz Koloni Yönetiminin denetimde üç “okulu” vardı.   Özel olanı Nahida hanım dediğimiz emekli bir bayan öğretmenin hemen şimdilerdeki Ayakserino kilisesinin yanındaki evinde açtığı   paralı anaokuluydu..

Diğer ikisi 1924’lerde inşa edilen “Gazi ilkokulu” ile “Pertev Paşa küçükler ilkokuluydu.” Pertev Paşa ilkokulunda1.2.3 sınıflar eğitim görür, Gazi ilkokulunda 4.5.6. sınıflar okurdu..

Bugün anlatmak istediğim, bu okullarda, sonrası  hayatlarımıza “olumlu ve faydalı”  alışkanlar katan eğitim öğrenim sisteminin bir parçası olan “tarım dersidir..”

Tabi biliyorum: Artık “uzay çağı” ile ifade edilen dünyada, “teknoloji ile teknokrat” kavramlarına bağlı post modern ifadesiyle  müthiş bir  devinim ve değişim  içindeyiz ama kabul edelim ki bu uğurda “Allah’ın dört mevsimini bile şaşırtarak, dünyayı sürekli artan doğal afetlerin  küresi haline getirdik!”

 

**********

OYSA 1948’lerin çocukları olan bizler, yukarıda sözünü ettiğim Mağusa’daki okulların  öğrencileri, bugün “felâketi” de beraberinde getiren ve bu nedenle sık sık büyük “doğal afetlerin”  nedeni olan “post modern” eğitimlerle değil; aksine doğa ile barışık ve doğaya katkı ile yetiştiydik..

      Mesela henüz radyomuz bile yoktu evlerimizde ki telefon  olsundu! Hatta oynayacak topumuz da yoktu. “Rahle dediğimiz” sıralarda oturur matematik, Türkçe, coğrafya, tarih, yurttaşlık bilgisi, imlâ, kompozisyon, müzik, resim, din gibi dersler görür, beden eğitimi yapardık..

BİR dersimiz daha vardı ama: “Tarım Dersi.” Toprağı çapalar çiçek sebze ekerdik.. Toprağı çapalar ağaç dikerdik.. Toprağı gübreler, toprağa iyice karışsın diye yine çapalardık..

Her öğrenci evinden bir saksı getirir karanfil, dildamak, şabboy gibi çiçek tohumlarını yada fidelerini  eker, yıl sonuna kadar bakımını yapardı.. Yıl sonunda tarım öğretmeni her öğrencinin saksısında yetiştirdiği çiçeğe bakar karne notu verirdi..

Kısaca tarım dersi  uygulamalıydı… Bizim kuşaklar bu nedenle çiçek ağaç sevgileriyle büyüdü.

**********

 1948’lere  geri gidip bunları neden mi anlattım? Hemen hergün arabamla Mağusa surlar içine uğrarım. Mağusa kapısından girer sol taraftaki hisar yolundan “kuru  çeşmeyi” geçip… İşte çocukluğumun o Pertev Paşa İlkokulunun hisar tarafına bakan arka avlusunun yanından aşağı yola saparak  Namık Kemal Meydanına varırım..

Pertev Paşa ilkokulunun ön ve arka avluları olanca haşmetleriyle göklere uzanan yemyeşil okaliptüs ağaçlarıyla doludur. Onların bir kısmını 1948’ler yada 1950’lerde falan  biz ilkokul öğrencileri diktikti. Ekmemiz  için getirdiklerinde Küçücük fidanlardılar.                                                                                                                                                                            *********                                                              Çukurlarını çapalarla biz küçücük öğrenciler açtıktı. Her öğrenci kendi ektiği  fidanının bakımından sorumluydu.       Onları biz ektikti.  ilk can sularını bizler verdikti. Her öğrenci kendine ait fidanı her sabah suvarırdı. (Yazık ki benim ektiğim fidan iki yıl kadar sonra kurutuverdiydi..)                                                                                                                                **********

…YA ŞİMDİ? Her yıl ektiğimiz ağaçlar kadarını yakıp kesip ziyan ediyoruz. Tarım sektörü gitgide geriliyor, ekilmeyen topraklar ekilenlerden çok daha fazla!

Çünkü artık toprağı sevmiyoruz. Çapalamayı, ekmeyi, yetiştirmeyi unuttuk!

Tarım sektörümüz gitgide geriliyor! Hatta diyorum, gün gelecek tarım alanlarımızda ekip biçecek, üretecek insanları dışarıdan getireceğiz.. Yazık..

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar