Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Dünya

Eğit-donat’a bir eleştiri de ‘eğitilenlerden’

ABD 'nin IŞİD'le mücadele için 'ılımlı muhalif' olarak tanımlanan Suriye'deki silahlı militanları eğitme programına Suriyeli grubun içinden eleştiri geldi.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Washington'un aralarında Türkiye 'nin de bulunduğu bölge ülkeleriyle işbirliğine giderek yürüttüğü eğit-donat programı kapsamında eğitilen Suriyeli Yüzbaşı Ammar El Wawi, "Proje çok yavaş ilerliyor. 15 bin savaşçıdan oluşan bir ulusal ordudan bahsediliyordu. Para , silah ve havadan korumayla desteği verilecekti. Ama gerçekte altı ayda sadece 60 savaşçı eğitildi. Herkesi hazır etmek on yıllar sürecek" dedi. BBC'ye konuşan El Wawi, 30. Bölük olarak bilinen ve eğit-donat programına alındıktan sonra Suriye'deki çatışmalara giren birliklerin ABD tarafından 'yüz üstü bırakıldığını' söyledi.

'ULUSLARARASI GARANTİ YOK'
"ABD bize hava desteği vereceğini açıklamıştı. Ancak cephede olan bitenler bu sözleri desteklemiyor" diyen El Wawi, geçen hafta Cuma günü Nusra Cephesi ile yaşanan çatışmada hava desteğinin çatışma sonlandıktan sonra geldiğini söyledi. El Wawi sözlerine "Savaşçılarımızı ya da 30. Bölük'ü koruyacak herhangi bir uluslararası garanti yok" diyerek devam etti.

İKİ KİŞİ KALDI
30. Bölük'e bağlı militanlar geçen hafta Nusra Cephesi'yle çatışmalara girmiş ve en az 5'i hayatını kaybederken, 10 kişi de kaçırılmıştı. Eğit-donat programı kapsamında şu ana kadar sadece 54 kişi eğitim almış durumda. Bu gruptan da geriye yalnızca iki kişi kaldı.

ABD Başkanı Barack Obama, geçen yıl programı açıklarken yılda 5 bin militanın eğitilip IŞİD'e karşı cepheye gönderileceğini söylemişti. Washington'un başlıca kriteri eğitilecek olan savaşçıların Suriye'deki 'ılımlı Sünni muhaliflerden' olması yönündeydi. Ancak ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Beyaz Saray'ın kriterlerine uygun 'muhalifleri' bulmakta zorlandığını açıklamıştı.