Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Köşe Yazarları

REKABET EDEMEYEN EKONOMİ

Erdoğan Özbalıkçı

Bir bayram daha geçti. Her yerdeki canlılığın ardında, derin bir yıkımın gelecek olmasının tereddütü hakim..

Emekçiler verilen paranın değerinin kalmadığından şikayet ederken ,küçük işletmelerde artan hayat pahalılığının yarattığı durağanlıktan şikayetçiler….

Ülke içerisine giren kara para bazı sektörlere, özellikle inşaat sektörüne  büyük bir dinamizm verdi. Ancak, KARA PARA’nın en önemli etkisi, herşeyin NORMAL değerinin üzerinde satılmasına yol açmasıdır. Bunun sonucunda çok küçük bir azınlık alabildiğine zenginleşirken, Orta Sınıf ‘ın bile alım gücü alabildiğine azalmaktadır.

Kuzey KIBRIS’ ın yakın komşu Güney Kıbrıs ile devamlı REKABET İÇİNDE olduğu unutulmamalıdır. Bu rekabette Kuzey Kıbrıs Pazar payını büyütmek istiyorsa, fiatlarının daha uygun olması gerekmektedir.

Kuzeydeki alışveriş merkezleri sahip oldukları uygun fiat avantajını adım adım Güney Kıbrıs’a kaptırmaktadırlar.

Özellikle etlerin Kuzey de aşırı pahalı olması, Kuzey’deki restorantlar yerine Güney Kıbrıs’taki restorantlara yönelimi arttırmıştır.

Ekonomi , doğru bir stratejiyi gerektirmektedir. Oysa Kuzey Kıbrıs’ta uygulandığı söylenen SERBEST PİYASA EKONOMİSİ sözde kalmakta ve toptancı şirketler  kazanç oranlarını aşırı yükselterek, tüm toplumun önünü karartmaktadırlar.

Çözümsüzlüğün ağır faturası her geçen gün daha derinden etkisini gösterecektir.

Kıbrıs’a gelen diğer ulustan insanlar arasında zengin Ruslar, İranlılar ve İsrailliler, arz talep eğrisini alabildiğine değiştirerek, yerli halkın ekonomik gücünü gittikçe sıfırlamaktadırlar.

Sadece et piyasasında değil, tarım ve balıkçılık sektöründe gününe göre fiat belirlemenin etkisini geçen Kurban Bayramında herkers yaşadı.

Bayramdan önce domates ve Salatalık fiatları 30 Tl kilosu civarındaydı.

Şimdi bu fiat 70-80 TL civarındadır. Bu koşullar altında özellikle küçük restorantların sabit bir fiatla ürün satmaları mümkün değildir.

Saksıda meyve ağacı yetiştirmek pek zordur. Tanınmamış, uluslar arası ilişkileri olmayan KKTC nasıl cazip hale getirilebilir. Bu alanda yeni politikalar ne olmalıdır diye düşünen politikacıların iktidarda söz sahibi olamamasını faturasını yine Kıbrıslıların büyük bir çoğunluğu ödeyecektir.