“Yeniden dağıtım” ekibi nasıl seçilecek?

Miras dağıtım ekibine katılmak üzere gönderilen davet mektupları, Çarşamba günü Avusturya genelinde rastgele seçilmiş 10 bin adrese ulaşacak.

Ekibe katılmak isteyenler internet ya da telefon yoluyla kayıt yaptırabilecek.

Bu kişiler arasından 50 kişi ve 15 yedek seçilecek. Bu 50 kişi içinde 16 yaş üstü olması koşuluyla her yaş grubundan, sosyal statüden ve farklı geçmişlerden gelen insanlar olacak.

Ekip üyelerinden “toplumun geneline faydalı olabilecek çözümlere katkıda bulunmaları” istenecek.

Ekip Mart’tan Haziran’a kadar Salzburg’da akademisyenler ve sivil toplum örgütleriyle bir dizi görüşme yapacak. Ekip üyelerinin seyahat masrafları karşılanacak ve toplantılara katıldıkları her hafta sonu için kendilerine 1200’er euro ödeme de yapılacak.

Marlene Engelhorn yapılacak bu toplantıların “demokrasi için bir hizmet” olduğunu ve bu nedenle katılımcıların bu hizmetleri karşılığında ödeme alması gerektiğini savunuyor; “Veto yetkim olmayacak. Varlığımı bu 50 kişinin hizmetine sunacağım ve onlara güveneceğim”.

Peki ekipten geniş çapta desteklenen bir karar çıkmazsa ne olacak? O zaman para Engelhorn’a geri dönecek.

Avusturya’nın miras vergisini kaldırmasının üzerinden 16 yıl geçmiş olsa da bu hala tartışmalı konu.

Sosyal Demokratlar verginin geri getirilmesini istiyor, hatta bunu bu yıl yapılacak seçimler sonrası kurulacak olası bir koalisyon hükümetine katılım şartı olarak sunuyor.

Şu an iktidar koalisyonunda bulunan Muhafazakar Parti ve Yeşil Parti’yse, miras vergisinin geri getirilmesine karşı çıkıyor.