Dipkarpaz’da “mağara” devri - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 30, 2024
Kıbrıs

Dipkarpaz’da “mağara” devri

Dipkarpaz’da “mağara” devri

İKİ YILDIR ELEKTRİKSİZ: Dipkarpaz köyünde yaşayan Şerife-Celal Büyükdoğan isimli kardeşler maddi imkansızlıklar yüzünden 2 yıldır karanlıkta yaşam sürüyor. Anne ve babalarını kanserden kaybeden iki kardeş,  büyük kardeşin aldığı sosyal yardımla hayata tutunmaya çalışıyor

9 BİN TL BORÇLARI VAR: Abla Şerife Büyükdoğan’ın aldığı sosyal yardım anne ve babalarının hastalık döneminden aldıkları banka kredisine gidiyor. Yiyecek içecek ve gündelik yaşam ihtiyaçlarını aile ve komşularının karşıladığı  Büyükdoğan kardeşlerin Kıb-Tek’e borcu ise  9 bin TL’ye ulaştı


Devrim DEMİR
Anne ve babalarını kanser hastalığından kaybeden iki kardeş, maddi imkansızlıklar içinde yaşama tutunmaya çalışıyor. Dipkarpaz köyünde yaşayan Şerife Büyükdoğan ve askerliğini yeni bitirmiş erkek kardeşi Celal’ın  ihtiyaçlarını ise komşuları karşılıyor. Biriken elektrik borcunu ödeyemeyen Büyükdoğan ailesi 2 yıldır karanlığa mahkum.
Havadis’e konuşan 31 yaşındaki Şerife Büyükdoğan devletten aldığı engelli maaşı ile çok zor şartlarla geçindiğini anlatıyor. Maaşının büyük kısmının bankadan borçlandığı krediye kesildiğini söyleyen Şerife Büyükdoğan, elinde kalan 200 TL’nin sadece ilaç masraflarını karşıladığını ifade etti.

Anne ve babaları kanser kurbanı
Şerife-Celal Büyükdoğan  kardeşler hem anne hem de babalarını kanserden kaybetti. Uzun yıllar kanser tedavisi gören Ahmet Büyükdoğan 2006 yılında hayatını kaybetti. Anne Emine Büyükdoğan ise geçtiğimiz ay hayata veda etti. Annesinin yaşadığı sürede Elektrik Kurumu’na borçlarının taksitle ödenmesi  talebinde bulunduğunu anlatan Şerife Büyükdoğan, “Evimizin elektriği 2 yıl önce 9 bin TL’lik biriken borç yüzünden kesildi. Maddi durumumuz iyi olmadığı için elimizdeki para sadece annemin tedavisine ve benim kullandığım ilaçlara yetiyordu. KIB-TEK yönetiminin uyguladığı taksitlendirme sisteminden annem yararlanmak için başvurdu ancak kabul edilmedi” dedi.  
Aile ve komşu yardımlarıyla ayakta duruyorlar
Küçük yaşta geçirmiş olduğu rahatsızlık sonucu iş göremez duruma gelen Şerife Büyükdoğan devletin verdiği engelli maaşı ile yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. Borçlarını ödeyebilmek için bankadan borçlanan Büyükdoğan’ın maaşı kredisine kesildiği için eline her ay sadece 200 TL para geçiyor. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle elinde kalan parayla ilaç ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan Şerife Büyükdoğan, gündelik yaşamını ailesi ve komşularının yardımıyla sağlıyor.
Tek dilekleri evlerinin içinde bir ışık
Havadis aracılığı ile yetkililere seslenen Büyükdoğan, “Evimizde 2 yıldır ışık yanmıyor. Benim ve kardeşimin tek bir isteği var, yetkililerden bize yardımcı olsunlar. 9 bin TL’yi bir anda ödeyecek maddi gücümüz ne yazık yok. Yetkili kişiler bize bir yol göstersin evimizin aydınlanmasını istiyorum” dedi.

***

Yaşar Çebi (Mahalle Muhtarı): Bu gençlere yardım eli uzanmalı
Dipkarpaz köyü Ersin Paşa Mahalle Muhtarı Yaşar Çebi ise yıllardır çaresiz olan ve sorunlarına çözüm bekleyen Şerife Büyükdoğan’a duyarlı kişilerin yardım eli uzatılmasını istedi.
Muhtar Yaşar Çebi, yetkililerden Büyükdoğan kardeşlerin elektrik sorununa bir an önce çözüm bulunmasını istedi.
Çebi, “Gelirleri olmayan bu kardeşlerimiz aile ve komşularının yardımıyla ayakta duruyorlar. Erkek kardeşi askerliğini bitirdi ancak bu gencimiz için bir iş imkanı açılmadı. Kimse yardımcı olmuyor. Dipkarpaz bölge gençliği için yetkili kişiler bir an önce bir adım atarak bu gençlere ekmek kapısının açılmasını sağlamalı” dedi.

 

Biriken elektrik borcunu ödeyemeyen Şerife Büyükdoğan ve kardeşi Celal bu evde 2 yıldır karanlığa mahkum yaşıyor

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar