Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Kıbrıs

Akça veda etti

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreterliği’ne getirilen ve Ağustos ortasında yeni görevine başlayacak olan Akça, dün akşam büyükelçilik ikametgâhında verdiği resepsiyonda bir veda konuşması yaparak, 4 yıl 4 ayı Büyükelçi olarak Kıbrıs’ta geçirdiği 6 yılı değerlendirdi; yeni görevinin heyecanını, adadan ayrılmanın hüznünü yaşadığını söyledi.

“GÖREVİM BOYUNCA HEP HEYECAN DUYDUM”

KKTC ile görev yaptığı sürece hep heyecan duyduğunu ve büyük bir ciddiyetle çalıştığını vurgulayan Akça, “Amacım her zaman Kuzey Kıbrıs’ın daha güçlü ve daha müreffeh olması oldu. Bu amaçla, karınca kararınca Türkiye’de ulaşılan yeniliklerin ve olanakların Kıbrıs Türkü ile paylaşılmasına aracılık etmeye çalıştım” dedi.

“MUTLU HİSSETTİĞİM GÜNLER, ANLAŞILAMADIĞIM VEYA BENİM ANLAYAMADIĞIM DURUMLAR OLDU”

KKTC’ye ilk defa 1998’de Devlet Planlama Örgütü’nde seminer vermek üzere geldiğini anımsatan Akça, “O günden sonra Kıbrıs benim işim oldu. Son 6 yıldır da asli işim oldu. Bu süreçte işe yaradığım için kendimi mutlu hissettiğim günler oldu, anlaşılamadığım veya benim anlayamadığım durumlar oldu. Bu sürenin sonuna geldiğim bu günlerde Kıbrıs’ta dostlarımın arasında olduğumu hissediyorum ve sizlerden ayrılmak bana hüzün veriyor” şeklinde konuştu.

“DENKTAŞ’IN İFADESİNDEKİ GİBİ SANIRIM BANA DA LALA MUSTAFA PAŞA VİRÜSÜ BULAŞTI”

Halil İbrahim Akça konuşmasında şunları da kaydetti:

“Rahmetli Rauf Raif Denktaş’ın ifadesi ile Kuzey Kıbrıs’a gelene Lala Mustafa Paşa virüsü bulaşıyor. Sanırım bu virüs bana da bulaştı. Bundan sonra Kıbrıs denildiğinde içimin kıpır kıpır olacağını ve buradaki dostlarımı özleyeceğimi biliyorum.”

“HAKKINIZ OLAN ADİL VE KALICI BİR ÇÖZÜME ULAŞMANIZI TEMENNİ EDİYORUM”

Son 2 aydır kendisini uğurlamak için gösterilen ilgi ve yakınlıktan duyduğu memnuniyeti dile getiren,  duygulandığını söyleyen Akça, “Önümüzdeki dönemde tanınmamışlığın ve uygulanan izolasyonların son bularak hakkınız olan adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmanızı temenni ediyorum” dedi.

Büyükelçilik ikametgâhındaki resepsiyona, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, askeri yetkililer, bazı bakanlar, milletvekilleri, müsteşarlar, belediye başkanları, sivil toplum örgütlerinden temsilciler ve davetliler katıldı.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne atanan Derya Kanbay’ın önümüzdeki hafta başı adaya gelmesi bekleniyor.

KKTC'deki görev süresi sona eren Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya veda ziyaretinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10:00’da başlayan görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu da hazır bulundu.

Akça, ziyarette yaptığı konuşmada, kısa süre birlikte çalışma fırsatı bulunduğu Cumhurbaşkanı Akıncı’ya teşekkür etti.

Akıncı’nın yakınlığını ve nezaketini her zaman hissettiğini  ifade eden Akça, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dün akşam düzenlenen veda resepsiyonuna gelip, kendilerini onurlandırmasından etkilendiğini belirtti.

Yeni bir göreve başlayacağını ve uluslar arası bir kuruma gideceğini ancak Kıbrıs ile ilişkilerinin süreceğini ifade eden Akça, Kıbrıs’ın, göreve başlayacağı yeni kurumda da önemli gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi.

Akça, konuşmasının sonunda Akıncı’ya başarı ve mutluluklar diledi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında, Kıbrıs Türk halkına farklı düzeylerde, değişlik kademelerde ve son olarak da büyükelçi sıfatıyla yapmış olduğu değerli hizmetler nedeniyle teşekkür etmek istediğini söyledi.

Akça’nın adada bulunduğu süre içerisinde verdiği katkıların her zaman takdirle anılacağına inandığını dile getiren Akıncı, Akça’ya, yeni görevinde başarı, sağlık, huzur ve mutluluk diledi.

Diyalogların dünyanın neresinde olursa olsun bir kez başladı mı devam etmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, kendisinin de Akça ile kısa süre çalışma fırsatı bulduğunu ve bu kısa süre içerisinde verimli bir diyalogları olduğuna inandığını kaydetti. Akıncı, Akça ile ilişkilerinin devam edeceğine inandığını söyledi.

TC LEFKOŞA BÜYÜKELÇİSİ AKÇA, MECLİS BAŞKANI SİBER’E VEDA ETTİ

KKTC’deki görev süresi sona eren ve dün akşam bir veda resepsiyonu veren Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıslı Türklerin hakları olan adil ve kalıcı çözüme ulaşmasını; izolasyonların ve tanınmamışlığın önümüzdeki dönemde son bulmasını temenni etti.