KRİTİK SÜREÇ: CTP’de yeni göreve başlayan Parti Meclisi ilk toplantısını bugün yapacak. Bugünkü gündemde yeni genel sekreter ve yeni merkez yönetim kurulu seçimi de var. Olağan kurultaya kadar, PM’nin bir diğer sorumluluğu da yeni hükümet oluşumu yanında, ilçe kurultayları ve yeni tüzük çalışması
İLK 10’DA ALTI GENÇ: CTP’de Mehmet Ali Talat ile görev yapacak Parti Meclisi belli olurken, en çok oyu, genel başkanlığa seçilen Mehmet Ali Talat’ın oğlu, CTP Gençlik Örgütü Başkanı Ongun Talat aldı. Oğul Talat oy kullanan 836 delegeden 560’ının oyunu aldı. İlk on içerisinde yer alan diğer genç isimler ise Başak Ekenoğlu, Ürün Solyalı, Aybike Yektaoğlu, Cemil Sarıçizmeli ve Muhittin Tolga Özsağlam
SÜRPRİZ İSİMLER KAYBETTİ: CTP’de 40 kişilik Parti Meclisi’nin dışında, sürpriz isimler yer aldı. Eski milletvekilleri Mustafa Yektaoğlu ve Vasfi Candan listede yer almadı. Seçim kaybeden tek ilçe başkanı ise Doğan Şahali oldu. Şahali ile birlikte, Şeker Sigorta Müdürü olarak atamak istediği ve kamuoyunda kabul görmeyen tartışmanın diğer aktörü Eren Adataş da delegeden onay alamadı
MYK ÜYELERİ YOK: Özkan Yorgancıoğlu döneminde CTP’nin yönetim kadrosu içerisinde yer alan Hakan Kuntay ve Bilen Sayılı da kaybedenler arasında yer aldı. Girne eski Belediye Başkanı Sümer Aygın 40 kişilik Parti Meclisi dışında kalan bir diğer sürpriz isim oldu
KADIN KOTASINA TAKILDILAR: CTP Kurultayı’nda 40 kişilik Parti Meclisi’ne seçilen Derviş Aygın, Erdal Güryay, Ertan İnce ve Abdülselam Tanışman yüzde 30 kadın kotasına takıldı. Bu dört isim listeden çıkarken yerlerine Çiçek Göçkün, Çimen Varer, Zühre Civa ve Ülkü Taşseven dahil edildi
Bertuğ TOPAL
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde Parti Meclisi’ne seçilen 40 kişi, bugün saat 19.00’da ilk toplantısını yapacak.
Mehmet Ali Talat tarafından toplantıya çağrılan yeni Parti Meclisi’nde 40 kişi dışında, milletvekilleri, kent belediye başkanları yanında gençlik ve kadın örgütü temsilcileri de yer alacak.
CTP Parti Meclisi’nin ertelenmediği takdirde, eylül ayında yapılması planlanan 26’ncı Olağan Kurultayı’na kadar görev yapacak yeni genel sekreter ve merkez yönetim kurulu üyeleri de bu akşam yapılacak toplantıda belirlenecek
Yeni PM’yi önümüzdeki süreçte birçok kritik görev bekliyor. Kısa sürede yeni bir hükümet oluşması beklenirken, Mehmet Ali Talat milletvekili olamadığı için Başbakan olamayacak. CTP’nin yeni Başbakanı, Parti Meclisi’nde belirlemesi bekleniyor.
Yeni PM, hükümetle ilgili kritik kararı yanında, köy, ocak, bucak ve ilçe kurultaylarını da yönlendirmek zorunda. Bilindiği üzere, CTP’de olağan kurultaylar öncesinde tüzük gereği tüm delegeler ve örgütler de yenileniyor.
Yeni PM, yeni dönem
25’inci Cumhuriyetçi Türk Partisi Kurultayı geride kalırken, 40 kişilik Parti Seçimi de birçok tartışma ve yorumu berberinde getirdi.
2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın 836 oy kullanan delegeden 727’sinin oyunu alarak başkan seçildiği kurultayda, birçok önemli isim de liste dışı kaldı.
Liste dışı kalanlar arasında eski milletvekilleri, belediye başkanları, MYK üyeleri ve tanınmış siyasi figürler de yer alıyor.
Yüzde 30 kadın kotası bulunan Parti Meclisi’nde, sekiz kadın direk olarak seçilmeyi başarırken, 40 kişinin dışında kalan dört isim de “kota” nedeniyle parti meclisinde yer almaya hak kazandı.
Kurultay öncesi yaşanan birçok tartışmanın aktörleri arasında yer alan bazı isimler de delegeden onay alamadı.
Eski vekiller liste dışı
Meclis eski başkan yardımcılarından Mustafa Yektaoğlu 20 oyla Parti Meclisi’ne seçilmeyi başaramadı. Yektaoğlu’nun kızı Aybike Yektaoğlu en sıralardan Parti Meclisi’ne girmeye hak kazanırken, Yektaoğlu kıl payı yeni yönetim kadrosunun dışında kaldı.
Kaybeden bir diğer eski milletvekili ise Vasfi Candan. Milletvekili Armağan candan’ın babası olan Candan, uzun yıllardır CTP üst yönetimlerinde görev alan bir isimdi.
Kooperatif krizi pahalıya patladı
Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanı, Güzelyurt İlçe Başkanı görevlerini aynı anda sürdüren eski vekil Doğan Şahali de liste dışı kalan bir başka isim.
Son dönemlerde istihdamlar ve atamalarla gündeme gelen ve CTP tabanı tarafından da eleştirilen Kooperatif Merkez Bankası’ndaki gelişmeler Doğan Şahali ile birlikte, kısa süre öncesine kadar aynı yönetimde yer alan Eren Adataş’ı da listenin dibinde bıraktı.
Anımsanacağı üzere, Şahali, tartışmalı bir şekilde, Şeker Sigorta’nın müdürlüğü için Eren Adataş ismini atamıştı.
8 kadın listede, 4’ü kontenjandan
Tüzük gereği, yüzde 30 kadın kotası uygulanan CTP Parti Meclisi’nde, ilk kırk kişi arasına girememesine rağmen, dört aday Parti Meclisi’nde yer alacak.
Genel sıralamada, Çiçek Göçkün 42’nci, Çimen Varer 45’inci, Zühre Civa 46’ncı, Ülkü Taşseven ise 49’uncu geldi.
12 kadının yer aldığı Parti Meclisi’ne genel sıralamada sadece sekiz kadın girebildi. Başak Ekenoğlu, Aybike Yektaoğlu, Ayça Soygür Çıralı, Fide Kürşat, Emel Kişi, Pembe Afşaroğlu, Şenay Ekingen ve Huri Akansoy genel sıralamada delege iradesi ile PM’de yer alırken,
Göçkün, Varer, Civa ve Taşseven kota sonucu 12 sayısını tamamlamak üzere Parti Meclisi’nde yer aldı.
Kotaya takıldılar
12 kadın kotası şartı nedeniyle Girne İlçesi’nde profesyonel olarak çalışan Derviş Aygın, CTP’nin yeni dönemdeki ekonomi politikalarında etkili olması beklenen Erdal Güryay ile birlikte Ertan İnce ve Abdülselam Tanışman 40 kişi arasında yer almasına rağmen, liste dışına itildi.
Genel sıralamada, Derviş Aygın 35’inci, Erdal Güryay 37’nci, Ertan İnce 38’inci ve Abdülselam Tanışman ise 39’uncu sırada yer almıştı.
İşte oy sıralamasına göre 117 PM adayı:
Sıra No. – İsim – Aldığı Oy Sayısı



































