Açıklamalarda, inşaat sektöründe gerekli tedbirlerin alınmadığı, iş güvenliği sağlamadığı öne sürüldü, işçilerin çok düşük maaşlara çalıştırıldığı kaydedildi.
İş güvencesi için toplu sözleşmenin şart olduğu belirtilen açıklamalarda, sendikalaşma hakkına dikkat çekildi, iş uyuşmazlıklarının hızlı çözümü için iş mahkemelerinin kurulması talep edildi.
Bu arada Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) iş kazalarına dikkat çekmek için yarın yarım saatlik bir eylem yapacağını duyurdu.
KORKMAZHAN: “İŞ KAZALARI KADER DEĞİL, CİNAYET”
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, iş kazalarının kader değil cinayet olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın istifa etmesini istedi.
İş kazalarının sorumluları ve ilgili şirketler hakkında soruşturma açılmasını ve bu kişilerin cezalandırılmasını talep eden Korkmazhan, dünkü iş kazası konusundaki gelişmelerin takipçisi olacaklarını kaydetti.
İşçilerin ucu açık çalışma saatlerinde ağır koşullarda çalıştırıldığını söyleyen Abdullah Korkmazhan, hükümeti sermaye ve iş çevrelerine emek sömürüsü koşulu hazırlamakla suçladı.
Korkmazhan, kuralsız çalışma yaşamı ve taşeronlaşmaya karşı iş güvenliği ve işçilerin sendikalaşması için çalışma başlatacaklarını da açıkladı.
GÖKÇEBEL: “İNSANLAR BİR SOMUN EKMEK PARASINA KATLEDİLİYOR”
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, iş kazalarının bir tesadüf değil, cinayet olduğunu söyledi.
İşçilerin, düşük ücretle güvencesiz, kaçak, sendikasız şekilde çalıştırılan kölelere dönüştürüldüğünü savunan Gökçebel, “İnsanlar bir somun ekmek parasına katlediliyor” diyerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile hükümeti önlem almamakla suçladı.
Açıklamasında kamu çalışanların maaşlarını düzenleyen yasaya da işaret eden ve özel sektörlerde çalışanlara bunun hedef gösterildiğini söyleyen Tahir Gökçebel, “Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve elçilik, Göç Yasası ve benzeri yasaların kaldırılması gündeme geldiğinde işbirlikçi hükümetlerle ortaklaşa olarak sesini yükseltiyor” iddiasında bulundu.
LATİFOĞLU: “İŞ KAZALARI CİNAYETE DÖNÜŞTÜ”
Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, ülkede yaşanan iş kazalarının artık bir cinayete dönüştüğünü söyledi.
Latifoğlu, “İşçi cinayetlerini vicdanlara bırakılmadan, yasal düzenleme ile sorumlular kamu ve toplum önünde hesap vermelidirler. Her türlü ve en iyi denetimin yapılması için özel sektörde sendikalaşmak için yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz” dedi.
KKTC’deki çalışma hayatının denetimsiz olduğunu, daha fazla kazanç uğruna insan hayatının hiçe sayıldığını savunan Latif Yakupoğlu, “İş cinayetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili kurumların duyarsızlığı neticesinde devam ediyor” iddiasında bulundu.
KTÖS'TEN İŞ KAZALARI KONUSUNDA AÇIKLAMA
“ÇALIŞANLARIN İŞ GÜVENCESİ PATRONLARIN İNİSİYATİFİNE BIRAKILDI”
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), iş güvenliği ve çalışma koşullarıyla ilgili denetim yapılmadığını savunarak, çalışanların iş güvencesinin patronların inisiyatifine bırakıldığını ifade etti.
Sendika Eğitim Sekreteri Burak Maviş, yazılı açıklamasında, üçüncü dünya ülkesi vatandaşların özellikle özel sektörde ucuz emek sömürüsüne maruz kaldığını ve köle gibi çalıştırıldığını söyleyerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile hükümeti emeğin sömürüsüne seyirci kalmaya suçladı.
Ülkede her alanda emek sömürüsü devam ettiğini ifade eden Burak Maviş, çalışma koşullarının insanca olmadığını savundu.
Sendikasız çalıştırılmanın yasal bir düzenlemeyle yasaklanacağı, iş kazalarına sebep olanların yargılanacağı adil bir sistem oluşturulması gerektiğini vurgulayan Maviş açıklamalarında şunları ekledi:
“Emek sömürüsünün önüne geçebilecek örgütlü bir yaşam, iş güvencesinin sağlanacağı güvenli çalışma ortamları toplumsal taleptir. Bu talepleri gerçekleştirmek emeğin partisi olduğunu iddia eden CTP ve küçük ortağının boynunun borcudur.”
GÜÇ-SEN’DEN EYLEM AÇIKLAMASI
Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) ise konuyla ilgili yazılı açıklamasında, işçilerin güvencesiz ve sendikasız çalıştırıldığını ifade ederek, hükümetten yasal tedbir almasını ve iş verenlere iş kazaların hesabını sormasını istedi.
GÜÇ-SEN, yarın 9.00 ile 9.30 saatleri arasında iş kazalarını protesto etmek için tüm şubelerde eylem, Gazimağusa Gümrük Dairesi önünde de basın açıklaması yapılacağını kaydetti.
































