Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Kıbrıs

Obama: Kıbrıs’ta kapsamlı çözümde enerji kaynaklarının geliri adil paylaşılacak

Başkan Barack Obama raporunda, “Amerika Birleşik Devletleri’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde hidrokarbon kaynakları açma hakkına halk desteğinin sürdüğünün ve enerji kaynaklarından olası bir gelirin, kapsamlı bir çözümde iki toplum arasında adil paylaşılacağının” altını çizdi.

Obama, ABD Genel Sekreteri’nin İyi Niyet Misyonu’nun, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonla Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini desteklemek için sürdürdüğü çabalar üzerinde de durdu; ülkesinin BM Genel Sekreterinin Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin çabalarının desteklenmesiyle en üst düzeyde ilgilendiğini kaydetti.

ABD Başkanı Obama, “Türkiye’nin 3 Ekim’de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde sismik araştırmalar yapacağını duyurduğu NAVTEX açıklamasından sonra Kıbrıslı Rum lider Nicos Anastasiades 6 Ekim’de müzakerelere katılımını askıya almıştır. Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu 7 Ekim’de istifa eden Kudret Özersay’ın yerine 10 Ekim’de Ergün Olgun’u atamıştır. Türk gemisi ‘Barbaros’ 20 Ekim’de Kıbrıs’ın MEB’nde araştırmalarına başlamıştır” dedi.

Barack Obama, müzakerelerin askıya alınmasının ardından Espen Barth Eide ve BM İyi Niyet misyonu müzakereleri başlatmak için harekete geçtiğini, Eide’nin iki liderle ve Kıbrıs’taki müzakerecilerle görüştüğünü ve Ekim’de New York’ta toplantılar yaptığını, Yunanistan ve Kıbrıs’ta kasım ayında görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.

Eide’nin çalışmalarına ABD’nin verdiği destekten de söz eden Obama, “10 Ekim’de ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Rum lider Anastasiades’le telefonda görüşmüştür. Ayrıca Başkan Yardımcısı Biden 31 Ekim ve 23 Kasım’da Anastasiades’le konuşmuştur. Türkiye’ye 22-23 Kasım’da yaptığı ziyarette Başkan Yardımcısı Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Kıbrıs’taki müzakere sürecini görüşmüştür. Büyükelçi John Koenig sık sık Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderlerle ve müzakerecilerle, ayrıca siyasi parti, iş ve sivil toplum liderleriyle bir araya gelmiştir” dedi.

Obama, ABD Büyükelçiliği’nin Güney Afrikalı eski barış müzakerecisi Roelf Meyer’i 30-31 Ekim tarihleri arasında, Josh Daneshforroz’u ‘Barış için Alternatif Altyapılar: Dâhiliyet Teşvik için Yeni Teknoloji ve İyi Liderlik Kullanımı’ konulu bir dizi toplantı için 17-20 Kasım tarihleri arasında Kıbrıs’ta misafir ettiğini anlattı.

Başkan Obama, dini liderlerin bir anlaşmayı desteklemek adına iki toplum arasında işbirliği ve anlayışı teşvik çabalarının devam ettiğini ifade etti.

Obama mektubunda, ‘kuzeydeki Agios Nicolaos Kilisesi’ndeki iki toplumlu koruma projesine ve Kasım ayında Larnaka’daki Hala Sultan Cami’ne Kıbrıslı Türklerin kutsal ziyaretine değindi.