İŞVERENLER İSYAN ETTİ: KKTC’de kalifiye eleman bulamadıkları gerekçesiyle çözümü Türkiye’den nitelikli işçi getirmekte arayan işverenler Türkiye ekonomisinin düzelmesiyle nitelikli eleman bulmakta büyük sıkıntı yaşamaya başladı. İşverenler çözümü üçüncü dünya ülkelerinden düz işçi getirmekte arıyor
Ceren ÖZBİL
Kalifiye eleman sıkıntısı ülkede birçok sektörü yok olma noktasına getirdi. Mobilyacılık, oto elektrikçilik, sıhhi tesisatçılık olmak üzere hemen hemen her sektörde kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor.
İşverenler ülkedeki kalifiye eleman sayısının azlığından kaynaklanan sorunun, devletin meslek liselerine gereken önemi gösterip bu liselerdeki pratik dersleri artırmasıyla çözüleceğine inanıyor.
Türkiye’den de işçi gelmiyor…
Bir yıl öncesine kadar ülkedeki kalifiye eleman sorunu Türkiye,’den nitelikli eleman getirilerek çözülmeye çalışılıyordu. Ancak Türkiye’de ekonominin düzelmesi ve KKTC’de de kötüye gitmesinin ardından Türkiye’deki kalifiye elemanlar da KKTC’ye gelmek istemiyor. İşveren çözümü üçüncü dünya ülkelerinden düz işçi getirmekte arıyor.
Kötü örnekler var…
Bazı şirketlerin Türkiye’den getirdiği işçilerin çalışma iznini çıkarmaması ve sosyal sigorta ile ihtiyat sandığı yatırımlarını yapamaması nedeniyle kaçan durumuna düşen kalifiye elemanlar artık KKTC’ye gelmek istemiyor. İşverenlerden alınan bilgiye göre Türkiye’deki kalifiye elemanlar KKTC’ye gelmek yerine savaş olan ülkelere gitmeyi tercih ediyor.
Meslek liselerine ağırlık verilmeli
Sektör temsilcileri meslek liselerine ve çıraklık okuluna daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini savundu. Bu konuda devlet yetkililerine ailelere önemli görev düştüğünü kaydeden sektör temsilcileri kalifiye elemanların işsiz kalma olasılığının düşük olduğunu hatırlattı.
Çeler: Kalifiye eleman bulmakta ciddi sıkıntılar yaşıyoruz
Ahşap Doğrama Mobilyacılar Birliği Başkanı Ahmet Çeler, sektörde kalifiye eleman bulmakta ciddi sıkıtılar yaşadıklarını anlattı. Ülkede yokluk görülmemesi nedeniyle kimsenin kalifiye elemanlığa yönelmediğini kaydeden Çeler, bu gidişe kalifiye eleman sıkıntısının daha da artacağını söyledi. Çeler, bu sorunun aşılması için eğitim sistemi içinde meslek derslerine daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Amca: Artık üçüncü ülkelerden eleman getiriyoruz
Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca, bazı müteahhitlerin Türkiye’den getirdiği işçilerin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı gibi yatırımlarını yapmayıp, işçileri kaçak işçi durumuna düşürmesi nedeniyle artık Türkiye’den KKTC’ye gelen işçi sayısının iyice düştüğünü söyledi. Ayrıca Türkiye’de ekonominin kalkınıp KKTC ekonomisinin de düşmesinin bunda önemli bir rolü olduğunu kaydeden Amca, artık üçüncü ülkelerden işçi getirmek zorunda olduklarını anlattı.
“Savaşa olan ülkelere gidiyorlar bize gelmiyorlar”
Artık Türkiyeli işçilerin KKTC’ye gelmek istemediğini ifade eden Amca, “Savaş olan ülkelere gidiyorlar, bize gelmek istemiyorlar” dedi. Amca ayrıca yerli halkında bu alanlarda çalışmak istemediğimi kaydederek şu şekilde konuştu:
Eğer devlet Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın kurduğu okula katkı sağlamazsa bir süre sonra işçileri Uzak Doğu’dan getirmek zorunda kalacağız. Devlet çıraklık okuluna destek olmalıdır. Bu destek hem öğretmen hem de maddi yönden olmalıdır.
Okur: Üçüncü ülkelerden eleman getiriyoruz
Oto Elektrikçiler Birliği yönetim Kurulu Üyesi Okur, artık yerli eleman bulmakta büyük sıkıntı yaşadıklarını ve Türkiye’deki ekonominin canlanmasıyla da artık Türkiye’den de işçi gelmediğini anlattı. KKTC’nin ekonomisi çökerken Türkiye’nin ekonomisinin canlandığını kaydeden Okur bu nedenle artık üncü ülkelerden eleman getirmek zorunda kaldıklarını kaydetti.
“Meslek liselerinde yeterli pratik ders yok”
Okur meslek liselerinde yeterli pratik ders olmadığını ve meslek lisesi mezunlarının ya memur ya da polis olmayı tercih ettiğini kaydetti. Hükümetlerin öğrencileri meslek liselerine yönlendirecek adımlar atması gerektiğini savunan Okur şu şekilde konuştu:
“Meslek liselerinde dersler teoriye yöneliktir, pratik dersler olması gerekir. Hükümetlerin öğrencileri meslek liselerine yönlendirecek adımlar atması gerekir. Ülkede kalifiye eleman bulamıyoruz. Artık Türkiye’den de işçi gelmiyor. Üçünü ülkelerden düz işçi getirmek zorunda kalıyoruz.”
Ardıç: Çıraklık okuluna destek verilmeli
Esnaf ve Zanaatkarlar Odası As Başkanı ve Sıhhi Tesisatçılar Birliği Başkanı Mehmet Ardıç, ülkede ciddi anlamda kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını ve Türkiye’deki ekonominin düzelmesiyle artık Türkiye’den de kalifiye eleman gelmediğini anlattı. Bu nedenle üçüncü dünya ülkelerinden eleman getirmek zorunda kaldıklarını kaydeden Ardıç, bu sorunun çözülmesi için devletin Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’na bağlı çıraklık okuluna daha çok destek vermesi gerektiğini savundu.
“Sadece belli meslekler”
Ardıç, çıraklık okulunda eğitime gelen öğrencilerin büyük bölümünün kuaförlük, berberlik ve güzellik uzmanlığı bölümlerini tercih ettiğini anlattı ve artık yönetim olarak bu bölümlere öğrenci kabul etmemeyi düşündüklerini kaydetti. Sıhhi tesisatçılıkta iş olduğunu ifade eden Ardıç şu şekilde konuştu:
“İnşaat sektöründe iş artıkça bizimde işimiz artıyor. Bu nedenle sürekli elemana ihtiyaç duyulan bir bölümdür. Ancak yerli iş gücü bulmakta zorlanıyoruz. Eskiden Türkiye’den işçi geliyordu. Artık onlarda gelmek istemiyor. Üçüncü ülkelerden işçi getirmek zorundayız. Ben aileler çocuklarını bu mesleklere yönlendirmelidir.”
.jpg)
.jpg)
































