Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Kıbrıs

Sahte “Domuz gribi maskelerine” dikkat

VATANDAŞ KANDIRILIYOR: Ülkede domuz gribi vakasının görülmesinin ardından bazı kişiler, “Toz maskelerini” vatandaşa “Domuz gribi maskesi” olarak satmaya başladı. Cerrahi maskelerin 15 tanesi 6 TL satılırken, bu toz maskeleri ise tanesi “domuz gribini önler” denilerek 15 TL’ye satılıyor

Sağlık Bakanlığı ülkede halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü vakasının görüldüğünü açıkladı.  Bu açıklamaların ardından H1N1 virüsüne karşı korunmak isteyen vatandaşlar maske kullanmaya başladı. Fırsatçılarda bu durumdan yararlanarak bir yaprak “Toz maskesini”, “Domuz gribi maskesi” adı altında vatandaşa 15 TL’ye satmaya başladı.
Havadis’e konuşan uzmanlar, normal cerrahi maskenin H1N1 virüsüne karşı korunmak için yeterli olduğunu anlattı ve bu maskelerin 15 tanesinin 6 TL’ye satıldığını açıkladı.

Bayraktar: Cerrahi maskeler yeterli
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Nesil Bayraktar, grip virüsünden korunmak için normal cerrahi maske kullanılmasının yeterli olduğunu açıkladı. Gribin zaten damlacık değil  solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bu nedenle cerrahi maskenin korunmak için yeterli olacağını anlattı.
Bayraktar, N 95 gibi hem pahalı, hem takıp çıkarması zor hem de hem de sürekli yenisinin kullanılması gerekecek maskelere ihtiyaç olmadığını söyledi.

“Her yıl grip aşısı yapılmalı”
Bayraktar, “Domuz gribi” ve Kuş gribi” gibi hastalıklardan korunmak için her yıl grip aşısı yaptırmanın önemine işaret etti ve “Eğer herkes şu anda grip aşısı yaptırmış olsaydı, şu anda ne domzu gribi ne de kuş gribi vakaları ile uğraşırdık” dedi.  Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Nesil Bayraktar vatandaşlara kalabalık ortamlardan uzak durmalarını, sık sık ellerini yıkamalarını ve sürekli bulundukları ortamı havalandırmalarını önerdi.

Başay: 15 tanesi 6 TL
Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği eski Başkanı Ebru Başay, grip virüsünden korunmak için maske kullanmanın önemine işaret etti. Ancak bu maskelerin fiyatının söylendiği gibi 15 TL olmadığını kaydeden Başay, 15 tanesini 6 TL sattıklarını belirtti. Başay şu ifadeleri kullandı:
“Bizim sattığımız piyasada sadece bir maske var O da 15 tanesi 6 TL’dir.Eğer vatandaş bir ya da iki tane istemişse para bile almıyoruz. Daha pahalı olabilecek doktorların hastanelerde kullandığı maskeler var.”