[dropcap style=”circle” bgcolor=”#0065ad”]K[/dropcap]ıbrıs Barış Harekatı sonrası adaya yerleşen Türkiye kökenliler, Yeni Doğuş Hareketi’nde bir araya geldi. Temmuz ayında parti kurulacak
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra adaya yerleşen Türkiyeli Türkler,KKTC’deki partilerin kendilerini adada temsil etmediğini savunarak kendi partilerini kurmak için harekete geçti. Uzun süredir Yeni Doğuş Hareketi adı altında istişare ve bölge toplantıları düzenleyen birleşenler parti kurmak için sona doğru gelindiğini belirtti.
Tüm sivil toplum örgütlerinin katılacağı siyasi oluşumda farklı siyasi partilerden Türkiye kökenli vekiller başta olmak üzere eski belediye başkanlığı yapmış ve halen mevcut görevde olan belediye başkanlarının da bu oluşumda yer alacağı iddia ediliyor.
Bayramın ilk günü
Mevcut partilerle ilgili yaşanan sıkıntılardan dolayı yeni oluşum yoluna gittiklerini belirten Yeni Doğuş Hareketi temsilcileri, bayramın ilk günü partinun kurulduğunu duyuracaklarını belirtti. Temmuz ayında kurulacak partinin liderliğini ise KKTC Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkanlığı yapan Turan Büyükyılmaz’ın yapması bekleniyor.
‘Çifte standart uygulanıyor’
Hareket ile ilgili VATAN’a açıklamalarda bulunan Büyükyılmaz şunları söyledi: “Politikacıların, 1571’den sonra Osmanlı Anadolu’sundan Adaya göç eden ‘Eski Kıbrıslılar’ ile, 1974’den sonra Ada’ya göç eden ‘Yeni Kıbrıslılar’ arasında uyguladığı çifte standart, giderek ayrımcılığa dönüşmüş ve uygulanan yanlış politikalar sonucu tüm Kıbrıslılar’ın problemleri had safhaya ulaşmıştır. 1974’ten sonra KKTC’ye gelmiş, vatandaş olmuş, iş kurmuş yeni kuşaklar sahibi olmuş herkes adada diken üstünde. İleriki dönemlerde mevcut siyasi hareketin 1974 sonrası adaya gelenleri adadan göndermek gibi bir planları olduğunu biliyoruz. Bu ülkede 40 yıldır hayatlarını sürdüren vatandaşların haklarını savunmak için böyle bir görev içine girdik.”
































