Jackson Hole toplantısı öncesinde doların değer kazanmaya devam ettiğini görüyoruz
İngiltere Merkez Bankası ve FED’in toplantı tutanakları takip edilecektir
Türk Mali piyasalarında Babacan’ın kabinede yer almaya devam edeceği yönünde artan inanışlar TL ve TL cinsi yatırın araçlarını destekleyebilir
Günün Grafiği
Sterlin dolar karşısında değer kaybını dün de devam ettirdi. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) geride bıraktığımız hafta açıkladığı çeyrek dönem enflasyon raporunda halen ekonomik toparlanma hakkıda tam olarak ikna olmadıklarını açıklaması, sıcak olan faiz artırım beklentilerinin 2015 yılına ertelenmesi neden olurken, sterlinin de değer kaybını haliyle artırdı. Akabinde haftasonu Sunday Times’a konuşan Başkan Carney’in ilk faiz artıracak ülke konumunda olduklarını söylemesi hafif çapta stelinde toparlanma yaratsa da, dün açıklanan ve beklentilerin altında kalan enflasyon verisi sterlinde yeni bir satış baskısı yarattı. Ekli grafikte mor olan çizgi 200 günlük hareketli ortlamaları gösteriyor. Dünkü zayıf enflasyon verisi ardından sterlinin 200 günlük ortalamasını aşağı yönlü kırarak yeni düşüşler için pencereyi araladığını düşünmeye başladık. Benzer bir şekilde sterlinde değer kaybının devam etmesi EUR/GBP partieside EUR leyhine 0,8060 ve 0,8090 seviyelerine doğru bir atağa neden olabilir (0,8035 seviyesinin yukarı aşılması durumunda).

Piyasa Özeti ve Yorumu
Dün Türk mali piyasaları özellikle hisse senedi piyasası önderlğinde iyimser bir gün yaşadı. Hatırlanacağı üzere cumhurbaşkanlığı seçimin ardından borsa istanbul iç siyasetin ısınması, dışarda ise tırmanan jeopolitik riskler ve yaklaşan Jackson Hole toplantısı önceside % 3’ün üzerinde değer kaybetmişti. Dün yurtiçinde siyasi gelişmelerin yine bir adım önde olduğunu gördük keza borsa istanbul dün diğer gelişmekte olan ülke borsalarından olumlu anlamda ayrıştı. 27 Ağustos tarihinde düzenlenecek AKP MYK topkantısında şekillenecek yeni kabinede Başbakan’ın Dışişleri Bakanı Davutoğlu olacağı yönünde artan inanışlar ve ekonomi yönetiminin başında Başbakan Yardımcısı Sn. Ali Babacan'ın kalmaya devam edeceği beklentisi TL ve TL cinsi yatırım araçlarının iyimser bir gün geçimesine neden oldu. Elbette Rusya Ukrayna ekseninde devam eden jeopolitik risklerin de azalmaya başlaması iyimserliği katkı koymuş. Her ne kadar USD/TL kuru 2,08-2,1530 arasında uzun süredir yaşadığı sıkışmayı 2,1530-2,1870 aralığına taşısa da, son günlerde 2,1630 etrafında dar bir bantta işlemlerin devam ettiğini görüyoruz. Ekonomik istikrarın mimarı ve güvencesi olarak görülen ve yurtdışı yatırımcıların itibar ettiği başta Ekonomi Bakanı Babacan ve Maliye Bakanı Şimsek’in 2015 seçimlerine kadar görevde kalmaya devam edeceği yönünde artan inanışlar, borsa cephesinde alımların tetiklerken, bankacılık sektörü öncülüğünde BIST100 endeksi günü 79,275 puan seviyesinden % 2,4 yükselişle tamamladı. Borsa cephesine gelen alımlar faiz cephesinde de bir miktar alımları tetiklemiş. İki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi bir önceki güne nazaran % 9,35 seviyesinden % 9,18 seviyesine gerilediğini not edelim. Faiz ve hisse senedi cephesine gelen alımların kur cephesinde anlamlı bir değişime neden olmadığını da not etmek gerekiyor keza kurumsal yatırımcıların döviz talebinin kurda denge yarattığına şahit oluyoruz.
ABD’nin Jackson Hole kasabasında başlayacak ve küresel merkez bankası başkanlarının katılacağı “istihdam” konulu geleneksel toplantıda konuşacak FED Başkanı Yellen ve ECB Başkanı Draghi’nin vereceği olası sinyaller piyasaların şu anda ana konsantrasyonunu oluşturuyor. Her ne kadar Bayan Yellen’den son dönemdeki takındığı politika duruşunu koruyarak güvercin tarzda söylemlerini devam ettirmesi beklense de, olası bir faiz artırımına işaret edecek söylemi, piyasalarda sert bir satış baskısı yaratabilir. Bu nedenle toplantı öncesinde “bekle ve gör” stratejisinin uygulanmaya başlandığını görüyoruz. Bizim görüşümüz ise gelişmiş ekonomilerden gelen halen daha zayıf büyüme yönünde veriler ve istihdam piyasasının tam olarak istenilen boyutta toparlanmamasına paralel piyasaları rahatsız edecek söylemlerden uzak durulacağını düşünüyoruz. ECB Başkanı Draghi’nin ise Euro Bölgesinde devam eden zayıf verilere paralel (özellikle Almanya’nın son çeyrekte küçülmesi) olası bir parasal genişleme adımı yönünde sinyal verebilir. Bu beklentiler dahilinde yarın başlayacak Jackson Hole toplantısı piyasalar tarafından dikkatle takip edilecektir. Dün ABD’de açıklanan ve beklentilere paralel sonuçlanan enflasyon verisi ardından konut rakamlarına ait verilerin beklentileri aşması, doların değerini yedi para birimine karşı ölçen endeksinin de 82 seviyesine yükselerek Eylül 2013 seviyesini test etmesine neden oldu. Dolar endeskinin güçlenmesi ve Jackson Hole toplantısı öncesinde EUR/USD paritesinin 1,33 seviyesine gerileyerek son 10 ayın dibine gevşediği not edelim. İngilere’de açıklanan zayıf enflasyon verisi ile birlikte sterlinin de değer kaybettiğinin tekrar altını çizelim.
ABD borsalarının geceyi yükselişle tamamlaması ardından yeni gün başlangıcında Asya cephesinde de ılımlı yükselişlerin yaşandığını görüyoruz. Mali piyasaların gündeminde bugün Almanya’da açıklanacak üretici fiyatları, İngiltere Merkez Bankası’nın bir önceki toplantısına ait tutanaklar takip edilecektir (özellikle faiz artırmı yönünde oy kullanan üyü olup olmadığına bakacağız. Genel beklenti faiz kararının 9 – 0 oy ile alındığı yönünde). Piyasa kapanışı ardından ise FED’in toplantı tutanakları geceye hareket katabilir. Kısa vadede piyasaların seyrini etkileyebilecek bir çok gelişmenin masada olmasına paralel temkinli modun korunması önerimizi devam ettiriyoruz. Kurda yaşanacak olası geri çekilmeler riskli pozisyonların kapatılması anlamında kollanabilir. USD/TL kurunun güne 2,1650 , EUR/TL 2,88 , GBP/TL 3,59 , Sepet kurun ise 2,52, XAU/TL (altın gram) 90 , XAG/TL (gümüş gram) 1,35 seviyelerinden başlamasını bekliyoruz.
































