Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Ekonomi

Değirmencioğlu’dan günlük ekonomi yorumu

ABD’de haftaortası açıklanan Q12014 büyüme verisinin hayal kırıklığı yaratması ve 2009 yılının ilk çeyreğinde itibaren en düşük seviyede açıklanması, gelişmekte olan ülke para birimlerine olan talebi yeniden canlandırdı. Her ne kadar ABD’de ekonominin kıpırdanmaya başladığına yönelik inanışlar artasa da, kötü hava şartlarına bağlanan Q12014 büyüme verisi ardından riskli varlıklara olan talebin bir miktar arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz. ABD verilerinin zayıf açıklanması, faiz artırım beklentilerini ötelemek suretiyle bol likiditenin getiri arayışını kamçılamaya devam ediyor. USD/TL kuru geride bıraktığımız hafta sınır komşumuz ve en büyük ikinci ihracat pazarımız olan Irak’ta yaşanan kanlı olaylar ve rehin tutulan vatandaşlarımızın tedirginliği ile 2,15 seviyesinin hemen üzerini test etmişti. Hatırlanacağı üzere 2013 yılında $ 12 milyar dolar olan ihracatımız ile cari açığa ve net hata ve noksan kalemine katkı koyan Irak’ta yaşanan olumsuz gelişmelerin ve elbette jeopolotik risk kapsamında artan petrol fiyatları Türkiye ekonomisinin temel sorunu olan enflasyon ve cari açıkla mücadeleyi sekteye uğratacağı beklentisi ile TL ve TL cinsi yatırım araçlarında satış baskısına neden olmuştu. Bu negatif gelişmelerin gölgesinde ama küresel bol likiditenin olumlu havasının ışığında TCMB’nin cesaretli davranarak 75 baz puan faiz indirimine gitmesi ve sıkı para politikası uğrayarak faiz indirimlerine devam edeceğinin sinyalini vermesi özellikle tahvil ve bono piyasasına destek olmaya başladı (her ne kadar bu yazdıklarımız ekonomi teorisi ile çelişse de!). USD/TL kuru havanın göreceli olarak iyimsere dönmesi, Irak’tan yeni ve kötü haber akışının gelmemesi ardından yönünü yeniden hafif de olsa aşağıya çevirdi. Dün TL ve TL cinsi yatırım araçlarına olan talep, günün ikinci yarısında St Louis Fed Başkanı James Bullard’ın açıklamaları ile yerine hafif de olsa satış baskısına bıraktı. Bullard, işsizliğin bu yılın devamında % 6'nın altına inmesini, enflasyonun ise % 2'ye doğru yükseleceğini belirterek, ekonominin alışılagelmiş haline beklenenden çok daha yaklaşmış olacağını söyledi. Bullard, 2015'in ilk çeyreğinde faiz artırımlarına başlanabileceği görüşünü tekrar ederken, gelecek dört çeyrekte ABD ekonomisinin % 3 büyümesini tahmin ettiğini söyledi.

 

Bullard’ın piyasaları dün hafif de olsa tedirgin eden açıklamaları ardından borsa istanbul günü düşüle 78,104 paun seviyesinden tamamlarken, tahvil ve bono piyasasında ise 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi % 8,30’lu seviyelerde kalmaya devam etti. Yeni gün başlangıcında Asya cephesinde ABD kapanışlarına paralel satış baskısı görülüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası düşüşte % 1,6 ile başı çektiğini görüyoruz. Bullard’ın açıklamaları ile dün bir ara 1,3580 seviyesine gevşeyen EUR/USD paritesi de yeniden 1,3630 seviyesine toparlandı. ABD ekonomisinde zayıflık göstergesi olarak kabul edilen Q12014 büyüme verisi ve dün açıklanan tüketici harcamalarının beklenenden az arttığını gösteren veri ardından ABD 10 yıllık devlet tahvil getirileri de % 2,5 seviyesine geriledi. Mali piyasaların gündeminde bugün günün ilk yarısında açıklanacak İngiltere büyüme verisi; günün ikinci yarısında ise açıklanacak Michigan Universitesi endeksleri takip edilebilir.

 

Küresel mali piyasalarda FED’in azalsa da devam eden likidite yardımı ve faiz artırım konusunda devam eden belirsizlik; ECB’nin yeni başlayan ve devam edeceği beklenen genişleme yönündeki adımları getiri peşinde koşan paranın orta vadeli riskleri göz ardı ederek gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelmeye devam edeceğini bekliyoruz. Faiz indirimine devam edeceğine kesin gözüyle bakılan TCMB’nin tahvil piyasasına yabancı yatırımcı çekmeyi başarması durumunda döviz piyasasında gerileme, hisse senedi piyasasında ise yükseliş yaşanmasına neden olabilir. Kısa vadede iyimserlikten faydalanılmalı ama olası bir şekilde kurda 2,08-2,10 bandının tekrar görülmesi hatta 200 günlük ortalamaların geçtiği 2,11 seviyesi döviz alım ihtiyacı olan yatırımcılar tarafından kollanabilir. 2015 yılında küresel likiditenin bu kadar bol olmayacağı varsayımı ile kurda olası geri çekilmelerin riskli pozisyonları azaltma anlamında kollanması gerektiğini düşünüyoruz. USD/TL kurunun güne 2,1225 , EUR/TL 2,89 , GBP/TL 3,6150 , Sepet kurun ise 2,5050, XAU/TL (altın gram) 89,50 seviyelerinden başlamasını bekliyoruz.