Sizi yakından tanıyabilir miyiz?
Intel’de, İnovasyon Merkezi’nde çalışmaya başladım. Bir süre sonra İş Geliştirme Bölümü’ne geçtim. Orada, Eğitim ve Kobiler’den sorumluydum. 2007 yılından sonra, İş Geliştirme Grup Müdürü oldum. 2011 temmuzdan bu yana da Intel Türkiye Genel Müdürü’yüm.
Intel, 2014 yılında, tablet ve telefon alanında, hem Türkiye’de hem uluslararası piyasada neler yapacak?
Her geçen gün, tablet piyasasındaki nüfuz oranımız artıyor. Daha fazla üreticiyle, daha yeni, zengin ürünler çıkarmaya başladık. Bunun hızının 2014’te çok ciddi oranda artacağını düşünüyoruz. İcra Kurulu Başkanımız Brian Krzanich, burada dört kat büyüyeceğimizi ön görüyor. Aklınıza gelen bütün üreticilerle, hızlı hızlı ürünler çıkarıyoruz. Pazar payımızın bu yıl hızla artacağını söyleyebiliriz.
Cep telefonu tarafında çalışmalarımız devam ediyor. 2014 içerisinde büyük markalarla, telefonlar duyurmayı planlıyoruz. Şu anda Türkiye’de, Casper telefonlarda işlemcilerimiz var, çok kısa süre içerisinde, Lenovo ve Asus telefonlarımız da gelecek.
“FORD’UN YAPTIĞI ARAŞTIRMAYA GÖRE, 2050 YILINDA ARAÇLAR İNSANSIZ KULLANILACAK. BENCE BU 2030 YILINA KADAR GERÇEKLEŞİR”
Akıllı araba planlarınız neler?
Birçok firmayla çalıştığımızı, tasarımlar yaptığımızı duyurmuştuk. BMW ile zaten çalışıyorduk,5.20 sınıfında ürünlerimiz var, yenileri de çıkacak. Araç içerisindeki akıllı ekranlarda Intel var. Aynı zamanda, i3 adında, elektrikli araçları var, orada da biz varız. Infinity gibi üst seviye değil, aynı zamanda Nissan, Toyota, Hyundai gibi orta gelir seviyesine hitap eden araçlarda da Intel işlemciler kullanılıyor. Artık otomobiller de, büyük elektronik cihazlar hâline geliyor. Ford’un yaptığı araştırmaya göre, 2050 yılında araçlar insansız kullanılacak. Bana göre, bu 2030 yılına kadar gerçekleşir. Yine, insan hatalarından kaynaklanan ölümlerin, insansız araçlarla önlenebileceğini savunan araştırmalar var.
Intel’i, yonga üretirken, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki ‘kanlı mineral’ diye bilinen, insan haklarını ihlâl eden madenciliğe rağbet etmediği için kutluyoruz. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
Üzerinde kan olan mineralleri, Intel olarak kullanmıyoruz ve karşı duruşumuzla da olabildiğince ses çıkartmak, farkındalık yaratmak istiyoruz. Üreticiler olarak, hep beraber bunu yaparsak bir anlam ifade eder. Sadece bizim yapıyor olmamızın etkisi sınırlı olacaktır. Bu yapıldığı zaman, gelişmekte olan ya da üçüncü dünya ülkelerindeki refah seviyesi yükselecektir. Yaşam şartları iyileşecektir. Altını çizdiğiniz için teşekkürler. Bunu, şirket olarak önemsediğimiz gibi; ben kişisel olarak da önemsiyorum.
































