Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Dünya

Ukrayna’da zafer Poroşenko’nun

Yedi siyasi partinin yüzde 5 barajını aşabildiği sandık çıkışı anketlerine göre, “Poroşenko bloku” yüzde 22.4 oy topladı. İkinci sıraya Başbakan Arseniy Yatsenyuk’un lideri olduğu “Halk Cephesi”  yüzde 21.8 oyla yerleşti.

Parlamento seçimlerinin sürpriz sonucu ise batı Ukrayna’dan geldi. Lviv şehri Belediye Başkanı Ander Sadovo, kurduğu “Öz Yardım” partisiyle yüzde 14.2 oy almayı başardı. Dördüncü, beşinci ve altıncı sıralara milliyetçi partiler “Muhalefet bloku” yüzde 7.8,  Oleg Laşko'nun radikal hareketi yüzde 6.4 ve aşırı milliyetçi “Svoboda” partisi 5.8 oy aldı.

Dünkü parlamento seçimlerinde zamanında Ukrayna’da "Turuncu Devrim"in liderliğini yapan eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun “Anavatan” partisi ise yüzde 5.6 oyla barajı zorlanarak geçebildi.

Resmi olmayan ilk sonuçlar Cumhurbaşkanı Poroşenko ile Başbakan Yatsenyuk’un koalisyon hükümeti kurabilecekleri anlamına geliyor. Ancak  anayasal çoğunluğu elde etmek için yanlarına daha milliyetçi üçüncü bir parti veya bağımsız milletvekillerini almaları gerekecek. Nerdun HACIOĞLU/Hürriyet