Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Dünya

Papa: Çocuk tacizi Satanist ayinlerle eş

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis, Kilise’de patlak veren pedofili skandallarına atfen cinsel tacizi ‘çirkin bir suç’ olarak tanımlayıp bunu ‘Satanist ayinler’ ile eş gördüğünü söyledi. Papa, çocuk tacizleri konusunda Katolik Kilise'nin önemli adımlar atacağının sözünü verdi.

Ortadoğu ziyaretinin ardından uçakta basının sorularını yanıtlayan Papa, Kilise’deki çocuk tacizleri konusunda en güçlü açıklamalrından birini yaptı: “Bunu yapan bir rahip Tanrı’ya ihanet ediyor demektir. Bir din adamı çocuklara kutsal yolda öncülük etmelidir. Ancak onlara kutsal yolda öncülük edeceğine onları taciz ediyor. Bu korkunç. Eğer bir karşılaştırma yapmak gerekirse, bu satanist bir ayin yapmakla eşdeğerde.”
SEKİZ KURBANLA GÖRÜŞECEK
Papa ayrıca, gelecek ay Katolik Kilisesi rahiplerinin cinsel tacizine uğrayan kurbanlarla görüşeceğini de açıkladı. Papa, tacize uğrayan sekiz çocuğu Vatikan’a davet edeceğini ve bir ayin düzenleyip onlarla birebir görüşmeler yapacağını ifade etti. Francis, çocuk istismarına adı karışan din adamlarına karşı ‘sıfır tolerans’ gösterileceğini de vurguladı. Papa’nın, Vatikan’ın cinsel taciz suçlarını araştırmak için kurduğu komisyonun başkanı Kardinal Patrick O’Malley’le de bire bir görüşeceği belirtildi.

ÇOCUK TACİZİ İÇİN AF DİLEMİŞTİ
Papa geçen ay da, Kilise’deki pedofili (çocuk tacizi) skandalları konusunda bugüne kadarki en güçlü açıklamasını yapmıştı. Papa, Vatikan Radyosu’nda yayınlanan açıklamasında, “Küçüklere taciz konusunda bazı rahiplerin sorumluluklarını almak zorundayız. Onların neden olduğu bu zarardan dolayı af diliyorum. Biz bu sorun karşısında alınan yaptırımlarda kesinlikle geri adım atmayacağız” demişti.

BM’DEN VATİKAN’A ÇAĞRI
Ayrıca yine geçen ay BM İşkenceyi Önleme Komitesi, ‘Vatikan’a cinsel istismarı bir tür işkence olarak kabul etmesi ve cinsel istismar suçunu işlediği tespit edilen dünya genelindeki tüm rahipleri cezalandırması’ çağrısı yapmıştı.
848 PEDOFİL PAPAZ MESLEKTEN MEN EDİLDİ

Vatikan’ın Cenevre Büyükelçisi Başpiskopos Silvano Tomasi ise Vatikan’ın sadece kendi sınırları içerisindeki suçlarla ilgili işlem yapabileceğini ve farklı ülkelerde faaliyet gösteren rahipler hakkında inceleme yürütemeyeceğini savunmuştu. Tomasi ayrıca Vatikan 2004’ten bu yana 848 papazın çocuk istismarı nedeniyle meslekten men edildiğini ve 2572 papazın da aynı suçtan dolayı daha hafif cezalara çarptırıldığını açıklamıştı.

'KATOLİK DİN ADAMLARI BEKAR OLMALI AMA…'
Bu arada pedofili skandallarının yanı sıra Papa’nın bir diğer tarihi yorumu da Katolik din adamlarının evlilikleri hakkında oldu. Katolik din adamlarının bekar olması gerektiğine inandığını söyleyen Papa, ancak bunun kesin bir kural olmadığını, bunun değiştirilmesi için her zaman açık kapı bulunduğunun altını çizdi. Yaklaşık 10 gün önce Katolik din adamlarıyla aşk yaşadıklarını öne süren 26 kadın Papa'ya bir mektup yazarak rahiplerin bekarlık zorunluluğu ilkesini gözden geçirip evlenmelerine izin vermesini istemişti.