Rusya, Kırım'ı resmen ilhak etti - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 30, 2024
Dünya

Rusya, Kırım’ı resmen ilhak etti

Rusya

Rusya’nın senatosu sayılan ve bölge temsilcilerinden oluşan 155 sandalyeli konseyde yer alan 155 senatörün tamamı “evet” oyu kullandı.

Kremlin Sarayı “Yekaterina” salonunda düzenlenen görkemli son imza seremonisine Rusya parlamentosu alt ve üst kanadı Başkanları Sergey Narişkin ile Valentina Matviyenko hazır bulundu. Davet edilenler arasında parlamentodaki parti liderleri de hazır bulundu.


Federasyon Konseyi'nin olağanüstü oturumunda, Putin'in 18 Mart'ta Kırımlı liderlerle imzaladığı "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması" anlaşması oylamaya sunulmuştu.

Kırım’ın Rusya’ya dahil edilmesine başta Ukrayna ve Kırım’da yaşayan Tatarlar olmak üzere Türkiye ve batılı devletler haftalar öncesinden karşı çıkmış ve 16 Mart'taki referandumun sonucunu tanımadıklarını duyurmuşlardı.

O VEKİLE SİYASİ LİNÇ GİRİŞİMİ
Bu arada parlamentonun alt kanadı Duma’da dün yapılan oylamada Kırım’ın Rusya’yla birleşmesine karşı çıkarak birleşmeye ‘hayır’ diyen tek vekil olan İlya Ponomarev’e karşı ise siyasi linç girişimi başlatıldı.
Rusya’nın aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski’nin lideri olduğu Liberal Demokrat Partisi, “Adaletli Rusya” partisi milletvekili Ponomarev’i vatan haini ilan ederek, parlamentodan ihraç edilmesi süreci başlatacağını açıkladı.

7 Nisan’da parlamento gündemine getirilmek istenen ihraç fezlekesinde, “Ponomarev Rusya devletinin çıkarlarına karşı oy kullanmıştır. Faşistlere destek vererek ülkemizde bölücülük tohumu ekmek istemiştir. Böyle bir milletvekilinin Rus parlamentosunda yeri yoktur” denildi.

"GÖRÜŞÜMÜ DEĞİŞTİRMİYORUM"
Hakkında başlatılmak istenen siyasi linç girişimini sakin karşılayan Ponomarev ise, “Ne istiyorlarsa yapsınlar. Ben Kırım hakkındaki görüşümü değiştirmiyorum. Dün yapılan oylama Rus devletinin çıkarına değil, tam tersine zararınadır. Kardeş Rus ve Ukrayna halklarını birbirine düşman etme adımıdır. Sadece Slav kardeşliğine karşı değil, aynı zamanda ülkeler arasındaki ilişki sistemini alt üst etmektedir” diyerek kendini savundu.
Duma’daki dünkü Kırım oylamasında 450 milletvekilinden 443’ü katılırken, tek ‘hayır’ oyu Ponomarev’den gelmişti. Oturuma katılmayan altı milletvekili hakkında da meclis içi soruşturma başlatıldı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar