Vergide Yapılan Elli Önemli Hata Ve Elli Önemli Tavsiye - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Köşe Yazarları

Vergide Yapılan Elli Önemli Hata Ve Elli Önemli Tavsiye

Hüseyin Garip

Vergide bazı hatalar var ki masum gibi durur. Ancak Vergi Dairesi, bu hatalara hangi gözle bakar?  Vergi İdaresi bu hataların, genelde vergi kaçırmaya yönelik yapılmış olduğunu kabul eder. Vergi Dairesi bu masum hataları kolaylıkla saptar.   Bu yazımda masum gibi görülen bu hataların, kısaca tanımını yapmaya çalışacağım.  Ancak bu tanıtma; yol gösterme mahiyetinde olmayıp, aksine yapılmaması yönündedir. Bu hataları yapmışsanız; bu hatalarla ilgili takibe alınmışsanız,  gündüzünüz gece gibi kararıp, sıkıntılı günler geçirebilirsiniz.  Yapılan tavsiyelerin dayanağının yasal olmasına özen gösterilmiştir.

Ancak yapılan tavsiyelerle ilgili bir sıkıntınız olması halinde muhasip-murakıbınıza danışınız. Eğer yine tatmin olmamışsanız, Vergi Dairesinden yazılı görüş talebinde bulununuz.


  1. Vergiden muaf olan Serbest Liman ve Bölgesinden yapılan mal ve hizmet alımlarınızı belgelendiriniz.
  2. Kardeş diye tabir edilen şirketlere, güçlü ve büyük olanın bankadan aldığı krediyi küçük kardeşe bedelsiz kullandırmayınız. ( Vergi Dairesi bu işleme, büyük olanın ödenecek faizden dolayı vergisinin azaltılması için yapılmış hülle bir işlem olarak bakar)
  3. Gelirleri deftere kaydetmeyip, sonraki dönemlerde kaydederek vergiyi ertelemeyiniz.
  4. Kasa hesabında yüklü miktarda mevcut göstermeyiniz. Bir başka deyişle kasada olmayan parayı göstermeyiniz.
  5. Alınan faturaya ait ilişkiyi net olarak belgeleyeniz. Aksi takdirde ödemiş olduğunuz katma değer vergisini ikinci kez ödemek zorunda kalabilirsiniz. İŞLEMİN GERÇEK OLDUĞUNU İDDİA EDİYORSANIZ, YAPILAN TARHİYATA KARŞI DAVA AÇMANIZ TAVSİYEMDİR.
  6. Gelen ihbarnameleri, ödeme emirlerini, haciz bildirilerini mutlaka önemseyiniz. İtiraz sürelerinin kaçırılması nedeniyle çok zor durumda kalabilirsiniz. Bu durumlarda hiçbir siyasi erkin ya da torpilin size faydası olamaz. 48/1977 sayılı Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Yasa’nın 45’inci maddesi, tecil edilen dışında ödenmeyen kamu alacağı için başlatılan zorla tahsil işlemlerinin durdurulması için HİÇ BİR MAKAMIN YAZILI OLSA DAHİ EMİR VEREMİYECEĞİ kuralını içerir. Bu madde dolayısıyla yetkililer, genelde vergi işlerine bulaşmaz.
  7. Örtülü kazanç ilişkisine dikkat ediniz. Kardeş diye tabir edilen ilişkili şirketlerle olan mal ve hizmet alımlarında uygulanacak fiyata dikkat ediniz.. Herkese beşe kardeş şirkete üçe olmaz. Böyle bir uygulamanın saptanması halinde tarafınıza mutlaka resen vergi tarh edilip KUSUR VEYA AĞIR KUSUR CEZASI kesilecektir.
  8. İlişkili ya da kardeş şirketlerden alınan veya verilen borçların faiz ve kur farklarına dikkat ediniz.. Vergi Dairesi bilançoda “ ORTAKLARDAN ALACAKLAR VEYA ORTAKLARA BOÇLAR” gördüğü anda işlemi incelemeye alır.
  9. Vergi Dairesi, Şüpheli Alacakların KDV kısmına ayrılan provizyonu kabul etmeyebilir. Eğer işlemlerinizin doğruluğundan ve dürüstlüğünden eminseniz ve meblağda büyükse bu hususta dava açılmasını öneririm. Çünkü Değiştirilmiş şekliyle 27/1977 sayılı Vergi Usul Yasası’nın 222 maddesi “ Şüpheli Alacağın” tanımını yapmıştır. 120 Alıcılar diye tanımlanan hesaplar ya da bilinen adıyla Borçlular Hesabında kayıtlı alacak emtia bedeli ve katma değer vergisinin toplamıdır. Zaten anası şüpheli olan alacağın, danasının şüpheli olmaması kaçınılmazdır.
  10. Zayi olan, imha edilen ve çalınan malların KDV’si indirilemez. Zayi olan, imha edilen veya çalınan mallarla ilgili işlemin yapıldığı dönemde, KDV’yi mutlaka mal satmış gibi ilave ediniz. Zaten siz ilave etmezseniz Vergi Dairesi gereken ilave işlemini yapacaktır.
  11. Vergi Dairesi yurt dışından yapılacak hizmet ödemeleriyle ilgili kur farklarının da sorumlu sıfatıyla KDV’ye tabi olduğu iddiasındadır. Bu hususta Vergi Dairesinden yazılı görüş talep edilmesi tavsiyemdir.
  12. Yurt dışına düzenlenecek hizmet faturalarında, KDV YÜKÜMLÜLÜĞÜ olabilir. Hizmet ihracatı şartlarından emin değilseniz, öncelikle hizmetten nerede yararlanıldığına bakınız. Hizmetten KKTC’de yararlanılıyorsa, Hizmet KKTC’de ifa edilmiş olup KDV’YE TABİDİR. HİZMETTEN YARARLANMA YURT DIŞINDA İSE, HİZMET İHRACAT EDİLMİŞTİR. Ancak her iki halde de Vergi Dairesinden görüş alınması tavsiyemdir.
  13. İkinci el araç satımı ile ilgili işlemlerde, müşteriden alınan kişisel araç ticari bir işlem olmayıp KDV’YE tabi değildir. Kişisel araç alımı ile ilgili düzenlenen Gider Pusulasında gösterilen bedelden, KDV HESAPLAYIPAYIRIP İNDİRMEYİNİZ. Eğer daha önce yapılan işlemlerde, Gider Pusulasında gösterilen bedelden KDV AYIRIP İNDİRMİŞSENİZ, DÜZELTME BEYANI VERİNİZ. Vergi Dairesinin, TİCARİ OLMAYAN İŞLEMLERLE İLGİLİ DÜZENLENEN GİDER PUSULASINDA GÖSTERİLEN BEDELDEN, KDV İNDİRİLDİĞİNİ SAPTAMASI HALİNDE, TARAFINIZA İKMALEN VERGİ TARH EDİP, CEZA KESECEKTİR.

DEVAM EDECEK

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar