Karpaz tütünü dünya pazarında - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
KıbrısManşet

Karpaz tütünü dünya pazarında

Suriye ve Ortadoğu’daki savaş ortamı, Avrupa ve Amerika ülkeleri ile ticareti bitirdi. Dünya pazarında fırsat penceresi açıldı. Tütünde dış ticaretin kapıları KKTC’ye aralandı. KKTC, bu yıl Avrupa ve Amerika’ya 34 ton tütün ihraç edecek

ÜRETİM YETMEDİ İTHAL EDİLDİ: Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd., Avrupa ve Amerika ülkeleri ile tütün ticaretinde anlaştı. 13 yıldan sonra bölgede üretim yeniden başladı, hasat zamanı geldi, yerli üretim ihtiyacını karşılamaya yetmedi. Şirket, Lübnan’dan 34 ton tütün ithal etti

 KİLODA 1.5 DOLAR KAR: İthal tütün Lübnan’dan Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd.’in ambarlarına kilosu 4 Dolar’dan ulaştı.  Şirket, ithal tütünü 5.5 ay boyunca işleyecek. Kilo başına 7.5 Dolar maliyeti olan işlenmiş tütünün kilosu 9 Dolar’dan pazarlanacak

 TONU 20 BİN TL: 1 ton tütünün maliyeti bin 500 TL. 10 dönümden 1 ton tütün elde ediliyor. Tohum bedava, 10 dönümde 20 bin TL kar.  İleri tarihli çek yok, vade yok, acaba yok. Ürün teslimi yapılıyor, 1 hafta içerisinde üretici parasını alıyor

Duygu ALAN

Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd, tütün ticaretinde Avrupa ve Amerika ülkeleri ile anlaştı, ihracat ihtiyacını karşılayabilmek için yerli tütün üretimini arttırmaya yönelik atılım yaptı.

Şirket, tohumu tedarik etti, yerli üreticiye kilo başına 20 TL fiyat verdi, ürünü aldıktan sonra bir hafta içerisinde de ödeme taahhüdünde bulundu, üreticiye 2018 yılı itibari ile fiyatların artabileceğinin mesajını da verdi.


Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd.’in çabaları neticesinde Karpaz’da 13 yıl aradan sonra bu yıl yeniden tütün üretildi ancak pazar ihtiyacını karşılayacak miktarda ürün elde edilemedi.

Şirket, bu yıl dünya pazarında açılan fırsat penceresini kapatmak istemedi, ithal yoluna gitti.

tütün
Karpaz’da 13 yıl aradan sonra bu yıl tütün üretimi yeniden başladı

Kilosu 4 Dolar’dan 34 ton tütün ithal edildi

Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd., pazar ihtiyacını karşılamak için Lübnan’dan 34 ton tütün ithal etti. İthalat Türkiye üzerinden yapıldı.

İthal tütün Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd.’in ambarlarına kilosu 4 Dolar’dan ulaştı.

34 ton tütünden 17 tonu 5.5 ay boyunca her gün fırınlarda ülkeye özgü şinya bitkisi ile aromalandırıldı. Aroması alınan 17 ton tütün preslendi, ihraca hazır duruma getirildi.

Kalan 17 ton tütün ise fırınlara sürülmeye hazır.

Tütünlerin tümü ihraç aşamasına geldiğinde Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd.’in maliyeti de kilo başına 7.5 Dolar’ı bulacak.

Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd., işlediği tütünü  Avrupa ve Amerika’ya kilosunu 9 Dolar’dan pazarlayacak.

Hedef yerli üretimi arttırmak

Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd. Yenierenköy’de 1997 yılında faaliyete girdi.

Şirket 2004 yılına kadar yerli üretim tütünü işledi ve pazarladı.

Karpaz tütünü, bölgedeki onlarca aileye yıllarca ekmek kapısı olurken aroması ve kalitesi ile Avrupa ve Amerika ülkelerinde de tercih marka oldu.

Tütün pazarına Suriye ve Ortadoğu’nun da girmesi ile pasta bölündü, Karpaz tütününde pazar sorunu baş göstermeye başladı.

Üretici üretimden koptu, Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd. 13 yıl stoklardaki tütünü işledi.

Suriye ve Ortadoğu’daki savaş ortamı pazar sorununu ortadan kaldırdı, pipo hammaddesinin yapımında kullanılan Karpaz tütünü rağbet gördü.

Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd, bölgedeki üretimi yeniden canlandırmak için harekete geçti.

Şirket, tohumu tedarik etti, yerli üreticiye kilo başına 20 TL fiyat verdi, ürünü aldıktan sonra bir hafta içerisinde de ödeme taahhüdünde bulundu.

 

karpaz tütünü
Lübnan’dan ithal edilen 34 ton tütünün 17 tonu 5.5 ay boyunca her gün fırınlarda ülkeye özgü şinya bitkisi ile aromalandırıldı. Araması alınan 17 ton tütün preslendi, ihraca hazır duruma getirildi

Üretim başladı

Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd.’in çabaları neticesinde Karpaz’da 13 yıl aradan sonra bu yıl yeniden tütün üretildi ancak ihracat için istenilen miktarda ürün elde edilemedi.

Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd. 2018 yılı itibari ile fiyatların artabileceğinin mesajını verdi.

Karpaz’da tütün üretiminin 2018 yılı itibari ile yeniden canlanması bekleniyor.

 


Yakuş: Tütün üretimine olumlu bakması lazım

Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd. Sekreteri Ali Yakuş, Havadis’e yaptığı açıklamada, bölgedeki üreticilerin tütün üretiminden koptuğunu bu sebeple 13 yıl stoktaki tütünleri işlediklerini kaydetti.

Suriye ve Ortadoğu’daki savaş ortamından dolayı pazarda açık oluştuğunu söyleyen Yakuş, Karpaz tütününe bu yıl rağbetin arttığını söyledi.

Karpaz’da 13 yıl aradan sonra bu yıl tütün üretiminin az da olsa yeniden başladığını söyleyen Ali Yakuş, tohumu kendilerinin tedarik ettiğini, üreticiye kilo başına 20 TL fiyat verdiklerini ve ürünü aldıktan sonra bir hafta içerisinde de ödeme taahhüdünde bulunduklarını kaydetti.

Hedeflerinin yerli üretimi arttırmak olduğunu söyleyen Yakuş, “Biz iyi tekliflerle yerli üreticiye gittik ancak çoğu yanaşmadı. Fakat umudumuz var. Üreticinin artık tütün üretimine olumlu bakması lazımdır. Bugün geçim zordur. Tütün ayrı bir gelir kaynağı olmalıdır. 10 dönüm bir araziden 1 ton tütünün rahat rahat çıkacağı bunun da 20 bin TL gelir kaynağı yapabileceğini görüyorum. 20 bin dönümlük bir arazi de bu gelir 40 bin TL gelir yapar. Bunu yıllık olarak hesapladığımızda da küçümsenecek bir rakam olmadığını düşünüyorum” dedi.

Yakuş, 2018 yılı itibari ile fiyatların aratabileceğinin sinyalini de verdi.

 


Mehmetoğlu: Bin kiloda 20 bin TL az bir rakam değildir

Ziyamet’te Hacı Mehmetoğlu isimli üretici bu yıl 10 dönüm tütün ekti. Mehmetoğlu, toplam bin 500 TL gibi bir maliyeti olduğunu söyleyerek ürettiği tütünün kilosunu 20 TL’den Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd.’e vereceğini söyledi.

Hacı Mehmetoğlu, “Ben tütünü tohum olarak değil, fide olarak ektim. Arada fire olacaktır ancak hedefim bin kilo tütün elde etmektir. Bu da kilosu 20 TL’den 20 bin TL demektir. Tütün üretimi maliyetli değil ancak zahmetli bir iştir. Fakat bugün 20 bin TL de hiç az bir rakam değildir” dedi.

tütün
Ziyamet’te Hacı Mehmetoğlu isimli üretici bu yıl 10 dönüm tütün ekti. Mehmetoğlu’nun hedefi 10 dönümden 1 ton ürün elde etmek

FOTOĞRAFLAR: İLKE DAVULCU

Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar