Yabancıların çalışma izinleri tartışılıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Kıbrıs

Yabancıların çalışma izinleri tartışılıyor

Yabancıların çalışma izinleri tartışılıyor

Yasa Tasarısı’nda en çok gündeme gelen ve iş dünyasını endişelendiren madde ise üç yıl kesintisiz çalışma izni süresini dolduran yabancı uyruklu çalışanlara 3 ay gibi bir süre yurtdışında kalma zorunluluğu getirilmesidir.

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi üyesi CTP-BG Milletvekilli Teberrüken Uluçay, BRT’ye yaptığı açıklamada, yasanın hali hazırda ülkede bulunan ve çalışmakta olan 40 bin kişiyi ve ailelerini kapsamayacağını söyledi: “İki temel nokta dikkate alınarak hazırlık yaptık. Ülkede çalışma izniyle çalışan bugün itibarıyla 40 bin kişi var. Bunun 32 bini Türkiye’den, 8 bini de üçüncü ülkelerden. Dolayısıyla bu insanların önü hiçbir şekilde kesilmiyor. Ailelerinin de önü kesilmiyor. Yeni düzenlemeyle ülkedeki yabancıların çalışmalarına devam edebilmelerine olanak sağlamaktadır. Çalışma yasasındaki değişikliği bu yasalar değiştikten sonra bundan sonra ülkeye çalışmak için gelecek olan kişiler için öngördük. Orda bir yanlış anlaşılma olmasın çalışma yasasında öngörülen herhangi bir yabancı ülkeye çalışma amacıyla gelmesi halinde 3 yıl boyunca çalışacak ve 3 yıldan sonra da 90 gün süreyle yurtdışında ikamet etmek zorunda olacak diye bir tasarı hazırlayıp sunduk”.


Uluçay, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nde geçen hafta iş dünyasının yasaya ilişkin görüşlerinin dinlendiğini belirterek, yabancı çalışanların 3 yıl çalışma zorunluluğu ve 90 gün yurtdışı zorunluluğuna ilişkin maddeye takılmamak gerektiğini de şu sözlerle ifade etti: “Çerçeveye bütünlüklü olarak bakmak gerek. Bu insanların bugün itibarıyla ve gelecekleri itibarıyla herhangi bir şekilde önlerinin kesilmemesi için bir düzenlemenin şart olduğunu düşündük. Bunun da ülkenin orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarına cevap verecek politikaların geliştirilmesinde yerel işgücü potansiyelinin geliştirilmesi artırılması ve buna bağlı iş kollarında ihtiyaç duyulacak olan istihdam olanaklarının da daha çok bu mekanizma aracılığıyla yerel işgücü potansiyelinden yararlandırılması elbette bu ülkenin, devletin temel politikası olması gerekiyor. Bunun için bazı adımlar atıldı bu adımlar orta vadede cevap verebilecek mi ülkenin geleceğini evet cevap verecek”.

Komitenin önümüzdeki hafta çalışmalarını tamamlamasının hedeflendiğini de belirten Teberrükken Uluçay, ülkede ara eleman açığının giderilmesi yönünde önümüzdeki süreçte meslek liselerine yönelik yapılacak projele ile ilgili de bilgi verdi.

Uluçay, “Gündemde ara eleman açığının giderilmesi için meslek liselerinin biraraya toplanacağı bir proje var. TC yardımlarıyla finanse edilecek veLefkoşa Bölgesindeki bütün teknik okulların orada toplanacağı kampüs projesini Eğitim Bakanlığı yürütmekte.Dolayısıyla bu gibi ihtiyaçlara da cevap verecek geleceğe dönük ülkenin, idarenin yapması gerekenleri de evet hep beraber zorlayarak yapmamız gerekecek. Bu süreçte tabii ki işverenlerin de ihtiyaç duyacakları noktada fazla rahatsızlık yaşamamaları gerekmektedir” diye konuştu. BRTK

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar