“Uzman yardımı önemli” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

“Uzman yardımı önemli”

Diyetisyen Şifa Atikoğlu, tiroid hastalarının beslenme alışkanlıklarının nasıl olması gerektiği konusunda tecrübelerini Havadis okurları ile paylaştı:

DÜŞMAN BESİNLER: Diyetisyen Atikoğlu, tiroit hastalarının, unlu ve şekerli gıdalardan uzak durması gerektiğini, aşırı tatlı meyveleri öğünlerle birlikte bile olsa tüketmemesi gerektiğini söyledi. Atikoğlu, tiroit hastalarının tembel bir sindirim sistemine sahip olduğundan ara öğünlerden uzak durmaya çalışması gerektiğini ifade etti


“B12 VİTAMİNİNİZİ TAKİP EDİN”: Atikoğlu, tiroit hastalarına, “B12 vitamininiz eksik görülürse hayvansal ve bitkisel proteinlerden zengin beslenin, B1 vitamin içeriği yüksek olan kepek, bira mayası, pirinç, mısır, çavdar gibi yiyeceklerden uzak durun, öğünlerde pişmiş sebze yemeye özen gösterin” önerisinde bulundu

“DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN”: Tiroid hastalarının zayıflamalarında en önemli etkenin fiziksel aktivite olduğunu dile getiren Diyetisyen Şifa Atikoğlu, haftanın 3-4 gününde 30-40 dakikalık tempolu yürüyüşlerin metabolizmanın hızlanmasında etkili olduğunu söyledi. Atikoğlu, özellikle akşamları yemekten önce yürüyüş yapmaya özen gösterilmesi gerektiğini belirtti

Kardelen GÖKSU

Diyetisyen Şifa Atikoğlu, tiroid bezlerinin yavaş çalışması durumunda yeteri kadar T3 ve T4 üretemediğini ve bu durumun metabolizmanın yavaşlamasına yol açtığını kaydetti.
Metabolizmanın yavaşlamasının kilo artışını beraberinde getirdiğini söyleyen Atikoğlu, ancak ideal kaloride diyet planı uygulandığında tiroit hastalarının da kilo problemini kolaylıkla aşabileceklerini belirtti.
Tiroit hastalarının beslenme alışkanlıklarına çok dikkat etmeleri gerektiğini, bu nedenle diğer danışanlardan farklı bir beslenme veya diyet programına tabi tutulduğunu söyleyen Şifa Atikoğlu, uzman yardımının şart olduğunu söyledi.

“Kalsiyum tüketimi ilaç alımı zamanı dengelenmeli”
Tiroit hastalarının beslenme alışkanlıklarına da dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Atikoğlu, hormon düzeylerini dengeleyici ilaçların kalsiyum kaynağı besinlerle etkileşime girerek ilaç etkilerini azatlığını bu nedenle kalsiyum gurubundaki süt, yoğurt, peynir, kefir gibi besinlerin ilaç alım zamandan en az dört saat önce veya sonra tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.

“İyot minerali önemli”
Tiroit bezinin görevini normal olarak yerine getirebilmesi için iyot mineraline ihtiyacı olduğunu söyleyen Atikoğlu, yetişkinlerin günlük iyot tüketim miktarının 150 mg olması gerektiğini söyledi, bunun da dengeli bir diyetle kolaylıkla karşılanabileceğini ifade etti.
Diyetisyen Şifa Atikoğlu, lahana, brokoli gibi besinlerin tiroit sağlığını olumsuz etkileyen besinlerden olmadığını belirterek, tiroit hastalarının bu besinlerden günlük 150 gr. tüketebileceğini belirtti.

“Lif içeriği yüksek besinlerin tüketimi arttırılmalı”
Atikoğlu, Hipotiroidi durumunda ise genel olarak hazımsızlık problemi yaşadığını söyleyerek hazımsızlığı engelleyen lif içeriği yüksek sebze ve meyve tüketiminin artırılması gerektiğini kaydetti.
Şifa Atikoğlu, meyvelerin yemeklerle birlikte tüketilmemesi gerektiğini, kepekli tuzsuz ekmek tüketiminin önemli olduğunu söyledi.

“Unlu, şekerli ve aşırı yağlı besinler kısıtlanmalı”
Vitamin ve mineral eksikliklerine göre öneriler doğrultusunda takviye alınması gerektiğini ifade eden Atikoğlu, unlu ve şekerli gıdaların tüketiminin ise sınırlandırılması, aşırı yağlı yiyecek ve tuz oranı yüksek sos tüketiminin kısıtlanması gerektiğini dile getirdi.

“Fiziksel aktivite ve ihtiyaç kadar su tüketimi önerilir”
Diyetisyen Şifa Atikoğlu, tiroit hastalarının birçoğunun fiziksel aktivite konusunda yanlış bilgi sahibi olduğunu belirterek, fiziksel aktivite yapılması ve bireyin su ihtiyacına göre su tüketmesinin önerildiğini kaydetti.
Atikoğlu, tiroit hormonlarının yetersiz çalışmasına paralel olarak metabolizmanın yavaşlamasının kilo artışını beraberinde getirdiğini söyleyen Atikoğlu, ideal kaloride diyet planı uygulandığında bu durumun önüne geçilebileceğini belirtti.
Tiroid hastalarının zayıflamalarında en önemli etkenin fiziksel aktivite olduğunu dile getiren Şifa Atikoğlu, haftanın 3-4 gününde yapılan 30-40 dakikalık tempolu yürüyüşlerin metabolizmanın hızlanmasında ve kilo kaybında oldukça etkili olduğunu söyledi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar