UZLAŞTILAR, tantanası kaldı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşet

UZLAŞTILAR, tantanası kaldı

Eylemde tekrar bir arbede yaşanmaması için polis geniş güvenlik önlemi aldı

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile hükümet uzlaştı. Eylem kalktı, Lefkoşa boşaldı

Başkent Lefkoşa’da geçtiğimiz çarşambadan beri araçlı eylem yapan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, hafta sonu ara verdiği eylemine dün devam etti. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile hükümet arasında uzlaşma sağlanmasının ardından eylem dün gece geç saatlerde sona erdi.

Tarafların vardığı uzlaşıyla ilgili bugün protokol imzalanacağı ve eyleme ara verildiği açıklandı.


 

Koalisyon ortakları, üreticilerin yeni önerisini değerlendirdi

Birlik binasında dün saat 10.00’da toplanan bir grup eylemci, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na yürüdü. Davullu zurnalı eylemciler, polisin aldığı güvenlik tedbiri nedeniyle bakanlık önüne ulaşamadı.

Eylemlerine devam eden Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na yeni öneri sundu.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ile gerçekleştirdiği görüşmeden sonra eylemcilere hitaben yaptığı konuşmada, toplantıda birliğin taleplerini aktardıklarını söyledi.

Naimoğulları, bakanlığın da talepleri değerlendirmek ve Başbakan ve Maliye Bakanlığı ile istişarede bulunmak için 2 saat süre talep ettiğini belirtti.

Üreticilerin bakanlığa sunduğu yeni öneriler, Başbakanlık’ta, Başbakan Tufan Erhürman başkanlığında koalisyon ortakları ve Tarım Bakanı Şahali’nin katılımıyla değerlendirildi. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın bir ara ayrıldığı toplantı, daha sonra yeniden katılımlarıyla geç saate kadar devam etti.

Araçlarla Gazeteci Hasan Caddesi’ne kadar gelen eylemciler Tarım Bakanlığı önüne sloganlar atarak yürüdüler

Üreticilerle hükümet görüştü

Üreticilerin yeni önerilerini değerlendiren hükümet kanadı, varılan son noktayı aktarmak için Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önündeki eylemlerini sürdüren hayvan üreticilerinden bir heyeti, Başbakanlık’a çağrıldı.

Birlik yetkilileri ile hükümet arasında uzlaşma sağlandı.

Uzlaşıya göre, dört aylık süre için süt fiyatları yeniden düzenlendi; litre başına 1 TL maliyet destek primi ödenmesinde ve karma hayvan yemi ithalatının önünün açılması kararlaştırıldı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde sabah saatlerinden beri eylemlerini sürdüren hayvan üreticilerini temsil eden heyetin saat 16.00 sıralarında Başbakanlık’a çağrılmasının ardından Başbakan Tufan Erhürman, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’yle yaklaşık 4 buçuk saat süren görüşmesi, olumlu sonuçlandı.

Varılan uzlaşıyı üç bakan ve birlik başkanı Başbakanlık önünde basına açıkladı.

 

Şahali: Kazanç veya kayıp olarak değerlendirilmesin

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, gelinen noktanın herhangi bir tarafın kazancı veya kaybı olarak değerlendirilmemesini istedi, hayvancıların üretiminin devamı için devletle iş birliği için bir yaklaşım ortaya konulduğunu vurguladı.

 

Sütte yeni fiyatlar

Varılan uzlaşının içeriğiyle ilgili bilgi verirken litresi 2.60 TL olarak açıklanan sütün fiyatının 1.80 TL olarak yeniden belirlendiğini; imalat sanayiye 1.99 TL’den satılan sütün de yeni fiyata göre 1.87’den satılacağını açıklayan Şahali, böylece süt fiyatlarının tüketiciye de yansıyacak şekilde düşeceğini söyledi.

Eylemde bazı üreticiler yanlarında getirdikleri ekmekler ile yapılan zamları protesto etti

1 TL destek primi… Yem ithalatına izin

Hayvan üreticilerinin artan giderlerini telafi edebilmek adına 4 ay süreyle, 31 Aralık’a kadar geçerli olmak üzere litre başına 1 TL maliyet destek primi ödenmesinde uzlaştıklarını açıklayan Bakan Şahali, karma hayvan yemi ithalatının önünün açılması, hem alternatif içerik hem de fiyatların oluşmasına zemin hazırlanacağını kaydetti.

Şahali, bunun dört ay yürürlükte kalacağını ve 1 Ocak’tan itibaren destek programının yeniden ele alınıp şekillendirileceğini bildirdi.

Eylem sürecinde zaman zaman sinirlerin gerildiğine işaret eden Bakan Şahali, bakanlığın çiftçinin hayvancının evi, devlet nezdinden birinci muhatabı olduğunu, ilişkilerinin uygar şekilde süreceğini vurguladı.

 

Denktaş: Protokole bağlanacak

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, hayvan üreticisiyle kasap/tüketici arasındaki ilişkinin, bundan böyle devlet tarafından daha farklı düzenleneceğini hem daha ucuz hem daha sağlıklı bir et tüketiminin LTB’nin de katkısıyla hayata geçirileceğini bildirdi.

Denktaş, tüm mutabık kaldıkları konuların bugün bir protokole bağlanacağını açıkladı; “Önümüzdeki dört ayı da müzakere ederek gelecek yılın nasıl şekilleneceğini birlikte tartışarak neticelendireceğiz” dedi.

 

Özyiğit: Sağduyu galip geldi

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de yoğun müzakerelerden sonra sağduyunun galip gelmesinin ülke demokrasisi açısından sevindirici olduğunu, ülkenin zor günlerden geçtiğini söyledi.

Özyiğit, gelinen noktanın ülke için önemini vurgulayarak Kıbrıs Türk toplumunun topraklarına ancak üretimle tutunabileceğini kaydetti.

Naimoğulları görüşme sonrası üreticilerin yanına giderek sükûnet çağrısı yaptı

Naimoğulları: En önemli uzlaşı yem ithalatının serbest bırakılması

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümetin de sektörün içinde bulunduğu durumu bildiğini, hep beraber hassas davranacaklarını kaydetti.

Küçükbaşa 80 kg hibe arpa ve hayvan başına 50 TL destek verilmesine başlandığını; sütte küçükbaşta zaten uzlaştıklarını, büyükbaş hayvan sütünde 30 kuruş artışla 2.90 TL istediklerini ancak 2.80’e bağlandığını kaydeden Naimoğulları, kendileri için en önemli uzlaşının yem ithalatının serbest bırakılması olduğunu, dövizden etkilenen yem fiyatları yüzünden canlarının çok yandığını söyledi.

Mezbahanın devreye konularak kendilerine verilmesi talebini yineleyen Mustafa Naimoğulları, Tarım Bakanı’nın daha önce de bu konuya olumlu baktığını bildiklerini ifade etti.

 

“Eyleme ara verme kararı aldık… Derdimiz üretimin devamlılığı”

Naimoğulları, birlik yönetim kurulunun bu noktada eylemeye ara verme kararı aldığını; bugün protokol imzalanacağını, bütün dertlerinin üretimin devamlılığı olduğunu vurguladı.

Günlerdir eylemdeki hayvancının dayanacak gücü kalmadığını, hükümetin de çok uğraş verdiğini, kaynakların sınırlı olduğunun defalarca ortaya konulduğunu belirten Naimoğulları, 2019 bütçesinde hayvancılık ve tarım sektörünü daha iyi noktaya getirecek kaynaklar sağlanması ve kuraklık yaşanmaması umudunu ifade etti.

Çözemedikleri ufak tefek sıkıntıları da yine iyi niyetle çözeceklerini kaydeden Naimoğulları, bu amaçla ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Naimoğulları, gelinen aşamayı üyelerine bildireceklerini kaydederek, bugün için eylemi sonlandırma noktasında olduklarını ifade etti.

Naimoğulları’nın “Belki önümüzdeki günlerde sayın bakana bir kaynak gelir ve bize desteklemede bir açılım yapar” demesi üzerine Denktaş’tan “Allah bana ben size” sözleri işitildi.

Açıklamaların ardından taraflar el sıkışarak Başbakanlık önünden ayrıldı. Hayvancılar Birliği Başkanı Naimoğulları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde bekleyen üyelerine bilgi vermek üzere buraya gitti.

Naimoğulları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde yaklaşık 12 saat bekleyen üreticilere açıklama yaptı

“Uzlaştık ama büyük tartışmalarımız oldu”

Hükümetle uzlaşan ve bugün protokol imzalayacak olan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yönetimi, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde yaklaşık 12 saat bekleyen üreticilere açıklama yaptı.

Hükümetle görüşmelerinin zorlu geçtiğini kaydeden Naimoğulları, “Süt fiyatları konusunda uzlaştık ama büyük tartışmalarımız oldu. Geldiğimiz aşamada haklarımızı yüzde yüz aldık mı? Almadık… Eyleme ara veriyoruz, eylemi bitirmiyoruz. Taleplerimizi her gün ortaya koyacağız…” şeklinde konuştu.

Naimoğulları, küçükbaş ve büyükbaş hayvan sütü fiyatlarında iyileştirme olduğunu kaydederek, “Kriz devam ederse bu süt fiyatı bizi memnun edecek mi, kriz nereye gidecek… Bunları bilemiyoruz” dedi.

Arpa konusunda bir açılım olmadığını da belirten Birlik Başkanı,  “Arpa konusunda ısrar ettik. Uzlaşamadık. Fiyat 1.80 değil de 1.65 olsa ne olacaktı? Bizim istediğimiz yem ithalinin serbest kalmasıydı… Bunu sağladık. Türkiye’den yemi çok daha uygun fiyata getirebileceğiz. Artık kimse yem fiyatları konusunda bu ülkede at oynatamayacak. Yemin içinde zaten arpa da var. Kooperatif olarak iki tane süt tankerimiz var gerekirse birini satıp sermaye yapacağız ve ülkeye yem getireceğiz… Bugünkü yem fiyatları kabul edilebilir değildir. Ben, bir denge unsuru oluşturabileceğimize inanırım” açıklamasında bulundu.

Mustafa Naimoğulları, hükümetten kaba otu desteklemesi talepleri olduğunu anımsattı.

Naimoğulları’nın sözü zaman zaman üretici tarafından kesildi.  Birlik Başkanı, üreticilerin sorularını yanıtladıktan sonra günlerdir Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde ve etrafında duran traktörler buradan çekildi; üreticiler Lefkoşa’yı terk etti.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar