Üniversite harçları tartışılıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Köşe Yazarları

Üniversite harçları tartışılıyor

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Covid-19 hayatımıza girdikten sonra tartışılan konulardan biri de üniversite veya okul harçları oldu. Dünyada Mart 2020 sonrasında eğitim ve öğretim faaliyetleri özellikle üniversitelerde büyük oranda online olarak yapıldı. Doğal olarak da üniversite harçları tartışılır oldu.

Örneğin İngiltere’de üniversite öğrencileri yaptıkları eylemlerde üniversite harçlarının bir kısmının geri ödenmesini istiyor. Yeni öğretim yılında online veya hibrit bir yöntem izlenmesi durumunda yeni bir harç belirlenmesi üzerinde duruyorlar.


Online eğitim için yılda 9 bin 500 sterlin ödemenin adil olmadığını düşünen öğrenciler, üç yıllık üniversite öğrenimi süresinin yarısını online eğitim ile geçirdiklerinden şikayetçi… Yeni öğretim yılında ne olacağı da tam bilinmiyor.

Peki KKTC’de durum nedir?

Bu konuda basına yansıyan çok fazla bir şey yok. KKTC’de daha çok ilk ve orta öğretim kademelerindeki özel okulların harçları tartışılır oldu. Üniversiteler pek gündeme gelmedi. KKTC’de de üniversitelerin büyük bir çoğunluğu eğitime online olarak devam etti.

Sanırım bazı bölümlerde yüz yüze eğitim yapan oldu. Yeni öğretim yılında ne olacak? Yüz yüze eğitim başlarsa on binlerce öğrencinin adaya gelmesi demek… Bu konuda üniversitelerimiz, sağlık sistemimiz ve ilgili tüm kurumlar kendilerini hazır hissediyor mu? Bu konudaki çalışmalar ne durumda?

Yakın bir zamanda bu soruların cevaplarını bulmak zorundayız. Yeni öğretim yılında yüz yüze eğitim mi düşünülüyor yoksa hibrit bir yöntem ile mi devam edilecek?

Bugün üniversitelerde harçlar konusu gündeme gelmemiş veya yüksek sesle dillendiren olmamış olabilir ancak bu gündeme gelmeyecek anlamı taşımaz. Bu pandemi sürecinde ülkemizde çok sayıda öğrencinin geldiği Afrika ülkeleri ve Türkiye ekonomik olarak pandemiden etkilendiğini biliyoruz.

KKTC’li öğrencileri bunun dışında bırakamayız. Ülkede ekonominin daraldığı bir ortamda KKTC’li öğrencilerin de üniversite harçlarını ödemekte zorlanabileceğini düşünüyorum. Üniversitelerin mutlaka bu konuda politika üretmesi gerekiyor.

Örneğin bir vakıf üniversitesi olan Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin Türkiyeli öğrenciler için belirlediği 2021-22 öğretim yılı ücretleri 30 bin TL ile 80 bin TL arasında değişmektedir. Ücretler bölümler arası farklılık göstermektedir. KKTC’li öğrenciler için ise bu ücretler 20 bin TL ile 45 bin TL arasındadır.

Bu konuda dünyada sorunlar ortaktır veya benzerlikler göstermektedir. İngiltere’de üniversite yöneticileri de öğrencilerin aşılanmasının önemine vurgu yapmaktadır. Harçlar konusu tartışılırken ülkedeki covid-19’un durumuna da bakmak gerekiyor.

Bu durum KKTC’deki üniversiteler için de geçerlidir. KKTC’ye üçüncü ülkelerden veya Türkiye’den gelen öğrencilerin aşılanma durumlarının ne olduğu çok önemlidir. Yeni öğretim yılında binlerce öğrencinin KKTC’de olmasının yaratacağı etkileri düşünmek gerekmektedir.

Hükümetimizin, üniversiteler ile işbirliği halinde bu konuda nasıl bir adım atacağı açıkçası merak edilmektedir.

Yeterli hizmeti alamadığını düşünen üniversite öğrencilerinin yakın zamanda harçları gündeme getirmeleri şaşılacak bir durum olmaması gerekir.  Gerek Türkiye’de gerekse KKTC’de ekonominin durumu ortada…

Bakalım hükümet ve üniversiteler bu konuda nasıl bir yol izleyecekler… Bekleyip göreceğiz.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar