Tutuklama başladı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Tutuklama başladı

Tutuklama başladı

AİLELER GÜNEY’E KAÇIYOR: KKTC’de bugüne kadar 40 binin üzerinde alacak verecek davası, 10 binin üzerinde ise mazbata mevcut. Daralan ekonomi yüzünden 5 bin aile mazbatalar ile boğuşuyor. Mazbatalar yüzünden tutuklanacaklarını anlayan Gazimağusa’da 16, Güzelyurt’ta ise 3 kişi çareyi Güney Kıbrıs’a geçmekte buldu

BANKALAR BİRLİĞİ ÜMİTLİ: Bankalar Birliği Başkanı Selami Kaçamak, bankalara olan borçlarından ötürü hakkında mazbata emri olan binlerce kişiye ümit verici açıklamalarda bulundu. “Komite ile şu an yoğun görüşme halindeyiz. Biz uzlaşıdan yanayız, sorunun uygun şartlarda çözümü noktasında istekliyiz. Şimdi yasaların çıkmasını bekliyoruz.”


HEDEF 31 EKİM: Cumhuriyet Meclisi’nde Faiz, Borç-Alacak İlişkilerini Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) Komite Başkanı Tufan Erhürman ise Yeniden Yapılandırma Yasası’nın 31 Ekim’e kadar tamamlanmasının planlandığını söyledi

HUKUKÇULAR FAİZ YASASI’NDA HEM FİKİR: Mazbatalar konusunda Havadis’e konuşan avukatlar ise bir an önce Faiz Yasası yapılarak yürürlüğe girmesi konusunda ortak görüş bildirdi. “Ödenmeyen borç nedeni ile kişinin hapse girmesi ne borçluya ne de alacaklıya fayda sağlar. Her iki tarafın da mağduriyetlerinin sona erdirilmesi için Faiz Yasası ile birlikte faizlere sınırlandırma getirilmeli.”

Borç-alacak ilişkilerini düzenleyen mevzuata ilişkin değişiklikleri hazırlamak ve görüşmek üzere oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) Komite, toplantılarını sürdürürken geçen çarşamba başlayan şahıs borçlarından doğan mazbatadan tutuklamalar devam ediyor.
Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Genel Koordinatörü Kazım Ant, şahıs borçları nedeni ile hakkında mazbata emri olan 16 kişinin önceki gün Gazimağusa’dan, 3 kişinin ise dün Güzelyurt’tan tutuklanmaktan kaçmak maksadı ile Güney Kıbrıs’a geçiş yaptığını açıkladı.
Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği’nin, “Mazbata işlemlerinin askıya alma süresi, Maliye Bakanı’nın ricası üzerine 31 Ekim tarihine kadar uzatıldı” şeklindeki açıklaması ile bankalara olan borçlarından ötürü hakkında mazbata emri çıkanların ise eli yüreğinde 31 Ekim 2013 tarihini bekliyor.
Şahıs borçlarından tutuklananların sayısı ise 3 olarak verildi. Yapılan incelemenin ardından ise tutuklanan 3 kişiden 2’sinin bu borcu ödeyemeyecek durumda olduğu öğrenildi.

Bankalar Birliği ümitli
İş Bankası KKTC Müdürü, Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Selami Kaçamak, mazbatalar konusunda Havadis’e yaptığı konuşmada, bankalara olan borçlarından ötürü hakkında mazbata emri olan binlerce kişiye ümit verici açıklamalarda bulundu. “Komite ile şu an yoğun görüşme halindeyiz. Biz, uzlaşıdan yanayız, sorunun uygun şartlarda çözümü noktasında istekliyiz ve bunun mesajını gerek hükümete gerek komiteye gerekse kamuoyuna ilettik. Şimdi yasaların çıkmasını bekliyoruz. Biz borcunu ödemeye gerçekten istekli olanlara imkan sağlamaktan yanayız. Ümit ederim yasa çalışmaları tamamlanacak” dedi.

Komite hedef belirledi
Cumhuriyet Meclisi’nde Faiz, Borç-Alacak İlişkilerini Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) Komite Başkanı Tufan Erhürman, komite çalışmaları ile ilgili Havadis’e konuştu.
Erhürman, Yeniden Yapılandırma Yasası’nın 31 Ekim’e kadar tamamlanmasının planlandığını söyledi.
Yeniden Yapılandırma Yasası, Faiz Yasası ve icra ile düzenlemelerin komite gündeminde olduğunu dile getiren Erhürman, komitenin şu anda üzerinde çalıştığı yasanın meseleyi yalnızca yeniden yapılandırma boyutu ile ele almadığını ifade etti.

Hukukçular Faiz Yasası’nda hem fikir
Mazbatalar konusunda Havadis’e konuşan avukatlar, bir an önce bir Faiz Yasası yapılarak yürürlüğe girmesi konusunda ortak görüş bildirdi.
Ödenmeyen borç nedeni ile kişinin hapse girmesinin ne borçluya ne de alacaklıya fayda sağlamayacağını savunan avukatlar, her iki tarafın da mağduriyetlerinin sona erdirilmesi için Faiz Yasası ile birlikte faizlere sınırlandırma getirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Ant: Mazbata mağdurları Güney Kıbrıs’a kaçıyor
Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Genel Koordinatörü Kazım Ant, şahıs borçları nedeni ile hakkında mazbata emri olanların bazılarının tutuklanmaktan kaçmak için Güney Kıbrıs’a geçiş yaptığını birçoğunun da bu fikirde olduğunu söyledi.
Ant, “İnsanlar tutuklanmamak için ülkesinden kaçıyor. Hakkında mazbata emri olan Gazimağusa’da 16 kişi, Güzelyurt’ta da 3 kişi Güney Kıbrıs’a geçiş yaptı. Birçoğunun da bu fikirde olduğu konusunda duyum aldım” dedi.

“40 bin dava 10 bin mazbata var”
Kazım Ant, KKTC’de şu anda 40 binin üzerinde alacak verecek davası olduğunu, 10 binin üzerinde mazbata bulunduğunu kaydetti.
Ant, bugün 5 bin ailenin mazbatalar ile boğuştuğunu belirterek, bunun nedenlerini, “Daralan ekonomi, insanların kepenk kapatması, işsiz kalması ve gelirlerinin her geçen gün düşerek açlık sınırının altına inmesi, Bankaların sınırsız faizlerle insanlara yaşattığı ekonomik soykırım, ticari mahkemelerimizin olmaması, adil yargılama ve adli yardım olmaması, ücretsiz avukat sistemi bulunmaması” şeklinde açıkladı.

“Görüşlerimizi komiteye sunduk”
Faiz Yasası ve Borçların Yeniden Yapılandırılma Yasası ile ilgili Geçici (Ad-Hoc) Komite’ye görüşlerini sunduklarını kaydeden Kazım Ant, “Bizim üzerinde çalıştığımız şu; eğer kredi alınırken kişi ipotek veya teminat gösterdiyse, borç ödenmediğinde banka bu ipotek veya teminatı alsın kişinin de borcu kapansın. Çünkü banka zaten o ipotek veya teminatın değerinin yarısı kadar kredi vermiştir. Öte yandan faizler sınırlandırılsın. Borçların Yeniden Yapılandırılma Yasası, sadece banka borçlarını değil, devlete, yerel yönetimlere ve faiz uygulayan kurum ve kuruluşlara, kredi kartlarına olan borçları da kapsasın. Eğer 31 Ekim’e kadar bunu başarırsak büyük bir kesimi mazbata baskısından kurtarmış olacağız” dedi.

Erhürman: Komitenin hedefi 31 Ekim
Cumhuriyet Meclisi’nde Faiz, Borç-Alacak İlişkilerini Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) Komite Başkanı Tufan Erhürman, komite çalışmaları ile ilgili Havadis’e konuştu.
Erhürman, Yeniden Yapılandırma Yasası’nın 31 Ekim’e kadar tamamlanmasının planlandığını söyledi.
Yeniden Yapılandırma Yasası, Faiz Yasası ve icra ile düzenlemelerin komite gündeminde olduğunu dile getiren Erhürman, yapılan toplantılarda borçlular, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Barolar Birliği ve tüm ilçe baroları ile görüştüklerini söyledi. Tufan Erhürman, Merkez Bankası ve Bankalar Birliği’nin temsilcileri ile de görüşeceklerini bildirdi.
Komitenin şu anda üzerinde çalıştığı yasanın meseleyi yalnızca yeniden yapılandırma boyutu ile ele almadığını ifade eden Erhürman, şunları söyledi: “Daha önce, belli kat sayılardan hareketle geçmiş borçların yeninden yapılandırması hedefiyle iki yasa yapıldı. İlk yasa çerçevesinde kısmen yeniden yapılandırma yapıldı ancak ikinci yasa hiç uygulanmadı. Şimdi yapılan çalışma herhangi bir anayasaya aykırılık içermeyen, meseleyi yalnızca yeninde yapılandırma boyutu ile değil, faizlerin sınırlandırılması ve icra boyutu ile de ele alan ve bu konudaki sorunlara son bir çözüm getirerek bu alandaki tartışmaları tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen bir çalışmadır. Çünkü borçluların sürekli olarak bir af ve yeniden yapılandırma beklentisi içerisinde oldukları bir ekonomik yapıda öngörülebilirlik olmayacağından sürdürülebilirliği sağlamak da mümkün değildir.”

Tatar: Bankalar Birliği’ne büyük görev düşüyor
Eski Maliye Bakanı Ersin Tatar, mazbatalar konusu ile ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada, hapisliğin ne borçluya ne de alacaklıya fayda sağlamayacağını, Bankalar Birliği’nin de açıklamasında belirttiği gibi, parası olmadığı için borcunu ödeyemeyen kişilerin hapsedilmesinin ayrıca gayri insani olduğunu kaydetti.
Geçici (Ad-Hoc) Komite’nin Yeniden Yapılandırma Yasası, Faiz Yasası ve icra ile düzenlemeler konusunda çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Ersin Tatar, UBP hükümeti döneminde yapılan Yeniden Yapılandırma Yasası’nın da komite gündeminde görüşüldüğünü ifade etti.
Tatar, Yeniden Yapılandırma Yasası ile ilgili Bankalar Birliği’ne büyük görev düştüğünü belirterek şunları söyledi: “Yeniden Yapılandırma Yasası ile borçlular, mahkemeye başvuracak ve kendi koşullarına göre taksitlendirme talep edecek. Borçlu, 9 yıla kadar taksitlendirilebilecek. Barolar Birliği, esasında parası olup da borcunu ödemeyen hapse gider demişti. Üzerinde çalışılan yasaya göre de böyle olacak. Adamın parası varsa ve borcunu ödemiyorsa evet hapse gidecek ama parası olmadığı için borcunu ödemeyenler hapse gitmeyecek. Herkesin elini vicdanına koyması lazım, kimsenin hapse girmesi, bir diğerine fayda sağlamaz. Ta ki bu üzerinde çalışılan yasalar yürürlüğe girsin, bence zaman verilmesi lazım. Benim bir evvel yaptığım Yeniden Yapılandırma Yasası, şimdi komitede görüşülüyor. Ancak Bankalar Birliği, bu yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştü. Şimdi Bankalar Birliği’ne bu konuda büyük görev düşüyor. Eğer, uzlaşı sağlanır ve Bankalar Birliği, Anayasa Mahkemesi’nden davayı geri çekerse, bu yasa uygulanır. Zaten mahkemelerde bu işi sürüncemede bırakmanın da kimseye faydası yok.”

 

Kaçamak: Bankalar Birliği uzlaşıdan yana
İş Bankası KKTC Müdürü, Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Selami Kaçamak, mazbatalar konusunda Havadis’e yaptığı konuşmada, bankalara olan borçlarından ötürü hakkında mazbata emri olan binlerce kişiye ümit verici açıklamalarda bulundu.
Selami Kaçamak, Yeniden Yapılandırma Yasası ile ilgili borç-alacak ilişkilerini düzenleyen mevzuata ilişkin değişiklikleri hazırlamak ve görüşmek üzere oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) Komite ile yoğun görüşmeler içerisinde olduklarını belirtti.
Kaçamak, Bankalar Birliği’nin bankalara olan borçlar konusunda uygun şartlarda çözüm arayışında çözüme istekli olduğunun mesajını, gerek hükümete gerek ilgili komiteye gerekse mazbataları önce 15 gün, sonra 45 gün erteleyerek açıkça gösterdiklerini ifade etti.
Selami Kaçamak, “Komite ile şu an yoğun görüşme halindeyiz. Biz, uzlaşıdan yanayız, sorunun uygun şartlarda çözümü noktasında istekliyiz ve bunun mesajını gerek hükümete gerek komiteye gerekse kamuoyuna ilettik. Şimdi yasaların çıkmasını bekliyoruz. Biz borcunu ödemeye gerçekten istekli olanlara imkan sağlamaktan yanayız. Ümit ederim yasa çalışmaları tamamlanacak” dedi.
UBP hükümeti döneminde yapılan Yeniden Yapılandırma Yasası ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne açtığı davanın geri çekilip çekilmeyeceği sorusuna ise Kaçamak, “Bunu gelişmelere göre değerlendireceğiz” diye yanıt verdi.

“Biz ümitliyiz”
Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Selami Kaçamak, yasa çalışmalarının ay sonu itibari ile biteceği yönünde ümitli olduklarını belirtti.
Kaçamak sözlerini şu şekilde noktaladı: “Şu an itibarı ile banka sektöründe 500 milyon TL civarında alacak mevcut ve biz uygun koşulda çözümden yanayız. Parası olmadığı gerekçesi ile bankaya olan borcunu ödeyemeyenlerin hapsedilmesini elbette biz de insani bulmuyoruz. Öte yandan parası olup da borcunu ödemeyenlere de yaptırım uygulanması gerektiği düşüncesindeyiz. Umarım Bankalar Birliği’nin iyi niyeti ve çözümden yana tavrı da diğer kesimlere örnek teşkil eder.”


Avukat Hasipoğlu: Faiz mağduru kadar mağdur alacaklı var
Avukat Hasan Hasipoğlu, ülkede, borçlarını ödeyemediği için mağduriyet yaşayan kişi sayısı kadar, alacaklarını tahsil edemediği için mağdur olan kişi olduğunu ifade etti.
Kişinin, günün sonunda mazbata nedeni ile yaşanabilecek mağduriyetleri önceden hesap etmesi gerektiğine işaret eden avukat Hasan Hasipoğlu, “Borçlu, borçlanırken öncelikle nasıl borçlanması gerektiğini bilecek. Borçlanırken her zaman bir gün ekonomik sıkıntıya düşersem ben bu borcu ödeyebilir miyim diye kendine soracak. Ona göre imza atacak. Kişi borcunu ödeyemediği için mahkemeye çıkmışsa da eğer, mahkemede gelir, gider dengesini açıklayıp, ödeyebileceği bir taksit miktarını kabul edecek” şeklinde konuştu.
Hasipoğlu, “Mahkeme, borcun taksitlendirilmesi noktasında kişinin beyanlarını muhakkak dikkate alır. Ancak mahkemenin ön gördüğü taksit kabul edilir, günü geldiğinde o taksit ödenmezse o zaman mahkeme, hapislik emri verir. Dolayısıyla, kişi, önceden tedbirini almalıdır. Mahkeme önünde kabul ettiği borç taksitini de her ay muntazam olarak yatırmalıdır. Aksi halde, kişinin hukuken bir dayanağı yoktur, yasal olarak tutuklanır” diye konuştu.

“Faiz düzenlemesi şart”
Avukat Hasan Hasipoğlu, çağdaş, Avrupa normlarına, KKTC normlarına uygun bir faiz düzenlenmesinin şart olduğunu kaydetti.
Hasipoğlu, “Adam her ay borcuna karşılık bin TL ödeme yapar, bu bin TL’nin 800 TL’si faize kesilir, 200 TL borca yatırılır. Dolayısıyla bu borç bitmez. Çözüm faizlere, kat sayı getirilmelidir” dedi.


Avukat Sözmener: Faizler sınırlandırılmalıdır
Avukat Hasan Sözmener, faizlerin sınırlandırılmasının kaçınılmaz olduğuna işaret ederek, faizlerin normal kar marjına indirilmemesi durumunda mağdur sayısının katlanarak artacağını kaydetti.
Sözmener, “Faiz işine bir sınırlandırma getirilmelidir. Faizler, normal kar marjına indirilmelidir. Dünyada, kar yüzde 1 ya da 2’dir. Eğer bir müessese yüzde 2, 2.5 kar ederse bayram yapar. KKTC’de ise kar marjları, faizler 400’lere kadar çıkıyor. Buna bir an önce çözüm üretilmeli ve Faiz Yasası derhal çözümlenmelidir” dedi.
KKTC’de 1980’li yılların sonuna kadar faizlerin yıllık yüzde 9’u toplamda faizin ise anapara miktarını geçmediğini kaydeden avukat Hasan Sözmener, “Şimdi ise faiz oranları nedeni ile insanların borçlarını ödeyemez duruma geldi ve onlarcası bu nedenden hapse giriyor. Diğer taraftan alacaklı borcunu tahsil edemediği için mağdur oluyor. Mahkemeler ise borçların tahsilinde yetersiz kalıyor” dedi.

“Devlet devreye girmeli”
Avukat Hasan Sözmener, devletin, mazbatalar konusunun kör düğüme dönüşmeden devreye girmesi gerektiğini kaydetti.
Sözmener, “Nasıl ki, bir dönem bankalar battığında devlet devreye girdi. Mazbatalar konusunda da devreye girmeli ve benzer bir yöntem ile sorunu çözmelidir. Çünkü, mazbata sorunu bugün bilindik hukuk yöntemleri ile çözülebilecek boyutu çoktan geçmiştir. Ortada olağanüstü bir durum vardır. Yani devlet, tüm bu borçları bir şekilde kendisi ödemelidir. Kişiyi bankaya olan borcunu ödemeye karşılık kendine borçlandırmalıdır” dedi.


Avukat Mamalı: Sorumlular geçmiş hükümetler ile yargı organıdır
Avukat Barış Mamalı, mazbatalar konusunun kaosa dönüştüğünü belirterek bu durumdan sorumlu olanların geçmiş hükümetler ve yargı organı olduğunu öne sürdü.
Mamalı, anayasal eşitlik ve adalet ilkelerinin davalardaki alacaklı-borçlu veya bir başka değişle davacı-davalı arasında da kurulması gerektiğini söyledi.
Şu anda sistemin hem yargıya alacağını tahsil etmek için başvuran alacaklılar hem de borçlular açısından ciddi mağduriyet yaşatacak noktaya geldiğini savunan Mamalı, “Ülkemizde borç faizleri, herhangi bir yasal denetim altında olmadan fütursuz, sınırsız ve durdurulamayan kontrolsüz bir güçle borçluları ezmektedir. Bileşik faiz uygulamaları, yüksek faiz oranları ve tahsil edilecek faiz miktarında sınır olmaması nedeniyle iyi niyetli borçlular, kısa sürede altından kalkamayacakları büyük bir yıkıma uğramaktadır” diye konuştu.

“Faiz Yasası yürürlüğe girmelidir”
Avukat Barış Mamalı, Faiz Yasası’nın yürürlüğe girmesi mazbata olaylarının uzun vadede minimuma düşeceğine inanç belirtti.
Mamalı, şöyle konuştu: “Özellikle alacak davalarında yüksek faizler nedeniyle iyi niyetli borçlular aleyhine ciddi bir adaletsizlik olduğu aşikardır. Bugün bir faiz yasasının yokluğu nedeniyle çok yüksek ve sınırsız tahsile sebep olan faiz uygulamaları bulunmaktadır. Özellikle banka ve tefecilerin alacaklı oldukları meselelerde ortaya çıkan faiz mağduriyeti inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Öncelikle işin köküne eğilmeli ve insanların haksız sömürüsüne sebep olan faiz sistemi dizginlenerek alacaklı ile borçlu arasında adil bir denge kurulmalıdır. Bunu sağlamak için de bir Faiz Yasası hemen yürürlüğe girmelidir. Mahkemelerce haklı görülüp hükümlü alacaklı olan kişiler alacaklarını adli sistem içerisinde yer alan icra makamları vasıtasıyla elde etmelidirler. Hükümlü alacaklıların, alacaklarını makul bir zaman içerisinde tahsil edebilmeleri için de mevcut ‘İcra Sistemi’nde köklü reformlar yapılmalıdır.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar