Türkiye’nin ilk bilimsel koronavirüs raporu yayımlandı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
SürmanşetTürkiye

Türkiye’nin ilk bilimsel koronavirüs raporu yayımlandı

Türkiye’nin koronavirüs salgınına ilişkin ilk bilimsel veri çalışması yapıldı

125 hastaneden 1014 hastaya ait 6 bin veri üzerinden yapılan araştırma, İngiltere’deki önemli bir tıp dergisinin ön baskısında yayımlandı.


Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü’nün başkanlığında bir ekip tarafından yapılan araştırma, “The New England Journal of Medicine” dergisinin ön baskısında yayımlandı.

Türkiye’deki salgına ilişkin yurt dışında yayınlanan ilk bilimsel makale niteliğini taşıyan 27 sayfalık araştırmanın, daha da genişletilerek asıl baskıya verilmesi için yeni kurulan Bilimsel Araştırmalar Komisyonu’nun gözetimine verildiği öğrenildi.

2-15 Nisan 2020 tarihleri arasında toplanan 5 haftalık verileri içeren ve Türkiye’nin en çok hastayla yapılan ilk “korona fotoğrafındaki” detaylar özetle şöyle:

En çok 50 yaş üstü erkek hasta

COVID-19’a yakalanan hastaların ortalama yaşı 50. Hastalık 50 artı-eksi 18 yaş aralığında görüldü. Hastaların yüzde 54.7’sinin erkek olduğu saptandı.

Yüzde 43.9’u temasla

COVID-19 hastalarının yüzde 43.9’unun, virüs taşıyan bir kişiyle temasta bulunduğu ortaya çıktı.

Yurt dışında olanların oranı yüzde 8.2

Hastalar arasında son 14 gün içinde yurt dışında olanların oranı yüzde 8.2 olarak belirlendi.

Yüzde 70’i kentlerde yaşıyor

Hastaların yüzde 70’inin kentsel çevrelerde yaşadığı ortaya çıktı.

Kuluçka süresi 5.4 gün

Koronavirüsün enfekte kişiyle temastan sonraki ortalama kuluçka süresi de 5.4 gün olarak belirlendi.

Yüzde 5.9 semptom göstermedi

Başvuruda en sık görülen semptomlar yüzde 65.7 öksürük, yüzde 49.2 ateş, yüzde 39.6 halsizlik ve yorgunluk olarak saptandı. Hiçbir semptom göstermeyen hasta oranı yüzde 5.9 olarak belirlendi.

Ölüm oranı yüzde 3.8

COVID-19’un Türkiye’de ölüm oranı 3.8 oldu. İzlenen hastaların yüzde 9.5’i ayakta, yüzde 79.4’ü izole servislerde, yüzde 11.1’i yoğun bakım ünitesinde tedavi edildi.

Genç nüfus farklı tedavi

Bilimsel çalışmanın değerlendirme bölümünde ise hastalığın Türkiye’de seyri ve sonuçlarıyla ilgili olarak şu yorumlar yapıldı:

‘Türk nüfusunun genç yaşı, erken 65 yaş üstü insanlar için sokağa çıkma yasağı, ardından sokağa çıkma yasağı olanların Türkiye’nin yoğun bakım ünitesine kabul edilmesi ve mekanik ventilasyon gerektiren düşük sayıda vaka dikkat çekici ve düşük toplam mortalite (ölüm) oranı söz konusu.’

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar