Turizm sektöründe gelişmeler ve yarım kalmış oteller - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Köşe Yazarları

Turizm sektöründe gelişmeler ve yarım kalmış oteller

Turizm sektörü, ülkemizin, yüksek öğretim sektörü ile birlikte öncü, lokomotif sektörlerinden biridir. 2013’te Gayri Safi Milli Hasıla’nın içerisinde yaklaşık %8.7 civarında bir payı vardır. 2012 yılı ödemeler dengesi hesaplarında, KKTC’nin turizm gelirleri yaklaşık 800 milyon dolar civarında olup, turizm giderleri düşüldükten sonra net turizm gelirleri de 571 milyon dolar olarak hesaplanmaktadır.

Dış ticaret açığımız 2013 yılında yaklaşık 1.57 milyar dolar dolayındadır. Bu açığın önemli bir kısmını, turizm ve yükseköğretim sektörlerinden elde ettiğimiz gelirlerle karşılıyoruz. Bu yüzden, turizm ve yükseköğretim sektörlerimize gözümüz gibi bakmalı ve onları geliştirmek, daha da büyütmek için gerekli politikaları hayata geçirmeliyiz.
Şimdi sizlere, turizm sektörünün mevcut durumunun fotoğrafını çekmek istiyorum. Şu anda turizm sektöründe yaklaşık 19 bin yatak hizmet vermektedir. Bu 19 bin yatağın 9836’sı, 16 adet 5 yıldızlı otellerde, geriye kalanlar ise diğer yıldızlı veya yıldızsız tesislerde bulunmaktadır.
Sektörde çalışan toplam personel sayısı şu anda 9500 civarındadır. Bu personellerin büyük bir kısmı 5 yıldızlı otellerde istihdam edilmektedir. Başta Bafra Turizm Bölgesi ve diğer başlayan oteller tamamlandığı zaman ülke yatak kapasitesinin 40 binlere ulaşması hedeflenmektedir. İstihdam sayısı da yatak sayısına paralel olarak 20 binlere ulaşabilecektir. Özellikle Bafra bölgesinin süratle tamamlanması gerekmektedir. Yatak sayımızı süratle artırmamız gerekmektedir. Charter uçuşların başlamasıyla son 3 yılda konaklayan turist, geceleme sayısı ve doluluk oranlarında önemli artışlar olmuştur. 3 yıl önceki rakamlara göre, konaklayan turist sayısı ve geceleme sayılarında ortalama %20 civarında artış olmuş ve 2013 yılında konaklayan turist sayısı 720 binlere, geceleme sayısı da 3 milyona yaklaşmıştır.
Charter uçuşlarındaki artış trendi bile, normal sezonda mevcut otellerimizin kapasitesinin yetmeyeceğini gözler önüne sermektedir. Önümüzdeki dönemde, çözüm veya Ülkeye uçuş yasağının kalkması halinde, ülkemize gelecek olan turist sayısında patlama yaşanacak ve turistler yatacak yer bulamayacaktır. Bu yüzden, süratle yarım kalmış tesislerimizi tamamlayarak hayata geçirmeli ve yatak sayımızı hızla 40 binlere ulaştırmalıyız.
Bu yüzden, geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu’ndan geçen, yarım kalmış otellere yönelik, faiz destekli kredi programı uygulanması çok önemli bir karar olmuştur. Alınan kararla, sektördeki işletmelerin finansman ihtiyacı karşılanarak, yarım kalmış tesislerin tamamlanıp, faaliyete geçmesi amaçlanmaktadır.
Bu programdan, inşası devam eden konaklamalı turizm yatırımlarından fiziki olarak %50’si tamamlanmış olanlar ile, 5 yıldızlı oteller dışındaki modernizasyon yatırımı yapıldıktan sonra işletmeye açılmış ancak finansman sorunu nedeniyle işletmeye ara vermiş ve/veya turizm dışında kullanılmakta olan ve yeniden turizm amaçlı kullanılmak istenen tesislerle, Gazimağusa ve Lefkoşa Surlariçi’nde butik otel veya turistik pansiyon amaçlı kullanılacak olan tesisler yararlanabilecektir.
Kullandırılacak kredilerin azami limiti, inşası devam eden tesisler için 2.5 milyon TL, açılmış fakat finansman sorunu nedeniyle işletmeye ara vermiş ve/veya turizm dışında kullanılmakta olan ve yeniden turizm amaçlı kullanılmasına karar verilenler ile Lefkoşa ve Gazimağusa Suriçi’nde restore edilip butik otel veya turistik pansiyon amaçlı kullanılacak tesislerin modernizasyonu için 500 bin TL, işletme kredisi için ise 200 bin TL olacaktır.
Kullandırılacak krediler, 2 yılı ödemesiz, 4 yıl vadeli olacaktır. Kullandırılacak kredinin faizi ise, TL Referans faiz oranının(TR Libor) 1 puan aşağısındadır (yaklaşık %9.5 )
Turizm sektöründe, yarım kalmış otellerin tamamlanması için, faiz destekli kredi uygulanması, hem bu tesisleri ekonomiye kazandıracak hem de ülke ekonomisine ivme sağlayacaktır. Faiz destekli kredi destekleri yanında, turizm sektörüne yönelik, hibe destek programlarının da açılması, sektördeki işletmelerin rekabet gücünü artırarak, onlara ekstra bir katkı sağlayacaktır.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar