Taş ocakları felaketi devam ediyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Taş ocakları felaketi devam ediyor

Taş ocakları felaketi devam ediyor

36 İŞLETME VAR: KKTC’de faaliyette olan 36 adet taş ocağı işletmesi bulunuyor. 36 işletmenin 16’sını kırma kum çakıl, 11’i mozaik taşı, 6’sı yapı taşı, 2’si alçı taşı, 1’i de dere, kum ve çakıl işletmesi olarak çalıştırılıyor 

AĞAÇLAR ÖLÜYOR: Ülkenin 2 milyon 651 bin metrekarelik bir alanını işgal eden taş ocakları, işleme metoduyla doğanın yapısını altüst ediyor. Taş ocaklarının faaliyeti nedeniyle yüzlerce ağaç kesilirken yüzlercesi de çıkan toz nedeniyle kuruyor


DENETİM BAŞLAMADI: Jeoloji ve Maden Dairesi Müdür Vekili Ayşe Özhür, denetimlerin önümüzdeki hafta başlayacağını ve taş ocaklarının 15 günde bir denetleneceğini kaydetti. Özhür, “Mevzuata aykırı davranan taş ocakları işletmecilerinin teminatlarına el konulacak” dedi

Duygu ALAN
Kuzey Kıbrıs’ta faaliyette olan toplamda 36 adet taş ocağı işletmesi bulunuyor. 36 taş ocağı işletmesinin 16’sını kırma kum çakıl işletmeleri oluşturuyor.
Geri kalan 20’sinin 11’ini mozaik taşı işletmeleri, 6’sını yapı taşı ocağı işletmeleri, 2’sini alçı taşı işletmeleri ve 1’ini de dere, kum ve çakıl işletmeleri oluşturuyor.
Ülkemizdeki taş ocaklarının işletme koşulları, doğal dengeyi alt üst ederken bazı taş ocaklarının yerleşim yerleri ile iç içe olması insan sağlını tehdit ediyor. Yerleşim yerlerine yakın taş ocaklarındaki patlatmalar ise birçok evin mimari açıdan hasar görmesine neden oluyor.
Taş ocaklarının faaliyeti dolaylı olarak trafikte can güvenliğini de tehdit ediyor.
Taş ocaklarına ait kamyonların sevkiyat sırasında yollara döktüğü kum ve çakıllar, trafik kazalarına davetiye çıkarıyor.

Doğa katlediliyor
Beşparmak Dağları’nı pervasızca katleden,  2 milyon 651 bin metrekarelik alana sahip taş ocakları işleme metodu ile doğaya da ciddi zararlar veriyor.
Taş ocaklarının faaliyeti nedeniyle yüzlerce ağaç kesiliyor. Yüzlerce ağaç ise taş ocaklarından çıkan toz nedeniyle kuruyarak telef oluyor, doğa giderek mahvoluyor.

İnsan sağlığını da tehdit ediyor
Taş ocaklarının yerleşim yerleri ile iç içe olmaları da ayrı bir felaketi beraberinde getiriyor. Akçiçek, Alemdağ, Şirinevler ve Değirmenlik köylerindeki taş ocakları, köy halkının sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.
Taş ocaklarından giden toz nedeni ile nefes almakta güçlük çeken köy halkı, kapı pencere açamıyor, sokakta rahatça gezemiyor, bu köylerdeki çocuklar dilediği zaman sokakta oyunlar oynayamıyor.
Bu yerleşim yerlerinde ikamet eden astım ve benzeri solunum yolu hastası olan kişiler ise en büyük zararı görüyor.

Evler zarar görüyor
Yerleşim yerlerine yakın mesafede faaliyet gösteren taş ocaklarında, dağı patlatma işlemi esnasında işletmeye yakın evler, zarar görüyor. Birçok evin pencere camı kırılıyor, bazı evlerin duvarlarında da patlamaya bağlı yer altı sarsıntısı sebebi ile derin çatlaklar oluşuyor.
Taş ocaklarındaki patlatmalar sebebi ile Değirmenlik’te özellikle Başpınar mahallesindeki birçok evin duvarlarında çatlaklar oluşmuş durumda.
Akçiçek, Alemdağ ve Şirinevlerde de taş ocaklarında patlatma sırasında zarar gören evler var.
Dağı patlatma esnasında meydana gelen sarsıntı ağaçlık arazilerde çoğu zaman yangınlara da sebebiyet veriyor.

Trafikte can güvenliğini riske atıyor
Yerleşim yerine yakın ya da uzak mesafede faaliyet gösteren taş ocaklarına ait kamyon ve tırların yollara döktüğü kum ve çakıllar ise trafikte can güvenliğini tehdit ediyor.
Değirmenlik, Akçiçek, Alemdağ ve Şirinevler köylerinde halkın birçok nedenden ötürü tepkisine neden olan taş ocakları, çok sayıda sürücünün de isyan etmesine neden oluyor.

İzni devlet veriyor
Taş ocaklarının işletme ruhsatı Jeoloji ve Maden Dairesi tarafından veriliyor, ÇED raporunca tesisin çevreye verdiği zarar hususunda denetleme yetkisi ise Çevre Koruma Dairesi’nde bulunuyor.
Taş ocağı işletmelerinin genel denetimi ise Çevre Koruma Dairesi, Orman Dairesi, Jeoloji ve Maden Dairesi ile Patlayıcı Maddeler Müfettişliği’nden uzmanlarca oluşturulan komisyon tarafından yapılıyor.
Tüzüğe rağmen…
Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan “Taş Ocakları Düzenleme ve Denetleme Tüzüğü” 24 Kasım 2015 tarihinde Resmi Gazetede de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Taş ocaklarının denetim ve kontrollerinin sağlanmasını hedefleyen tüzük yürürlükte ancak felaket halen devam ediyor.

Özhür: Taş ocaklarında denetim önümüzdeki hafta başlayacak
Jeoloji ve Maden Dairesi Müdür Vekili Ayşe Özhür, “Taş Ocakları Düzenleme ve Denetleme Tüzüğü” çerçevesinde kurulan Denetleme Kurulu’nun önümüzdeki hafta itibari ile taş ocaklarında denetimlerine başlayacağını açıkladı.
Ayşe Özhür, 18 Mayıs tarihi itibari ile işletme izni süresi dolan taş ocağı işletmesinin işletme izinlerinin “Taş Ocakları Düzenleme ve Denetleme Tüzüğü” çerçevesinde belirlenen koşullara uygun olması halinde yenileneceğini kaydetti.
Taş ocaklarının bundan sonra her 15 gün de bir teknik nezaretçi yani bir maden mühendisi tarafından denetleneceğini de belirten Ayşe Özhür, yapılan denetimler sonucu ortaya çıkacak raporlar ile ilgili daire tarafından Bakanlar Kurulu’na bilgi verileceğini kaydetti.
Jeoloji ve Maden Dairesi Müdür Vekili Ayşe Özhür, mevzuata aykırı davranan taş ocakları işletmecilerinin sözleşme çerçevesinde daha önce alınmış olan teminatlarına el konulacağını söyledi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar