Taçoy: Ercan’da anlaşma falan yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

Taçoy: Ercan’da anlaşma falan yok

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda geçtiğimiz akşam yapılan toplantı, kamuoyunun gündemindedir.

Herkes rahatsız.
Ben de rahatsızım.
Gece karanlığında, siyasetçilerle iş adamlarının, yangından mal kaçırır gibi görüşmesi…
Ötesinde, bu şirket DP’nin seçimden önce hedef aldığı bir şirketse…
Bu toplantının ardından, “aspir bitkisi” ekilmesi gibi bir sonuç çıktı.
Şaşırdı herkes.
Ben de şaşırdım.
Dün, kısa da olsa, bunu köşeme taşıdım.
Ne yazmıştım:

“Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndaki o gece toplantısında her ne olduysa, Hasan Taçoy olaya nasıl bir uzlaşı getirdiyse, şimdi ortaya yeni projeler çıktı.
Aspir bitkisi ekiyoruz.
Milyon dolarlar kazanacağız ülke olarak.
Aspir…
‘Aspirin’ etkisi yapmış kısa sürede. DP’nin baş ağrısı gitmiş.
Hatta ‘üretime yönelik’ etki de yapmış.
Bu toplantıda her ne olmuşsa da, çok faydalı olmuş ülkemiz için.
Hayırlısı uğurlusu olsun…”


Taçoy: Uzlaşı yok
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, T&T ile bakanlık arasındaki uzlaşmazlığın devam ettiği yönünde bir açıklama yaptı.
Açıklaması, beraberinde yeni tartışmaları getirecektir.
Neden mi?
Önce okuyalım:
“Bu yeni yapılan ve ihale edilen projenin güvensizlik raporu var. Bu alt geçidin geçeceği nokta tam tamına uçakların touch down veya take off yaptıkları pistin altındadır. Dolayısı ile pisttin altında sorgusuz bir araç trafiği güvensizlik yaratır.
Ayrıca yeni planlanan terminal binasının yanında bulunan Radar istasyonunun tam randımanla çalışmayacağı mevzu ilgili şirket tarafından bildirilmiştir. Bu istasyonun oradan kaldırılması ve başka yere yapılmasını önerirler aksi takdirde radar beklenen verimi vermeyecek.
Hal böyle olunca daha birçok olumsuzlukla binanın yerinin Ercan’ın güneyine değil de kuzeyine yapılması gerektiğidir ancak bu konuda henüz gerekli çalışma veya hukuksal çalışma bitmemekle birlikte, şirketle bizler arasında herhangi bir uzlaşıya varılamamıştır.”

Sorular, sorular…
Haliyle akla 1-2 soru geliyor.
Mesela:
– Eğer alt geçit yapılmayacaksa, bu ihalenin iptal edilmesi anlamına gelmez mi?
– İhaleye teklif veren diğer şirketler mali hesaplamalarını alt geçidi de katarak yapmadı mı?
– Proje çizilirken hesaplanamayan bu noktanın hesabı sorulacak mı?
– Burada kamu zararı oluştu mu?
– Terminal binasının yerinin değişecek olması, alt geçidin de iptali, yeni bir ihale süreci açar mı?
Daha fazla soru sormaya da gerek yok sanırım.
Yeni bir tartışmanın arifesindeyiz.

***

Projeler çöplüğü KKTC

O kadar çok proje var ki, aslında hiç olmamış.
Hepsi için de dünya kadar para harcanmış…
Heyetler kurulmuş…
Ziyaretler yapılmış…
Başbakanlar düzeyinde imzalar atılmış…
Yazık değil mi bize.
Bu ülkeye…
Türkiye’nin parasına…
Kani Kanol abimiz, kısa bir özet yapmış geçmişe yönelik.
İşte bazı projeler:
1- Sene 1978. Dipkarpaz’da 5000 dönüm bağ projesi. Aynı yıl Orman Dairesi’ne UNHCR tarafından 1974 Harekatı’nda yanan yerlerin ağaçlandırılması ve temizliği için Caterpillar D8 hediye edilmişti. Dozere bakanlık el koyarak Dipkarpaz’da projelendirilen 5000 dönümlük bağ projesinde çalışmaya gönderilmişti. 5000 dönümlük alan bağ dikimine hazırlandı. Ancak tek bir kök bağ dikilmedi. KİMSE DE BUNUN HESABINI SORMADI…

2- 1980 başlarında Galatya’da şarap fabrikası projesi yapıldı. Binası inşa edildi, makineleri getirildi ancak tek bir şişe şarap üretilmedi. KİMSE DE BUNUN HESABINI SORMADI…
3- 1980’li yıllarda TC tarafından 18 adet gölet projesi yapıldı. Bunlardan biri de Tatlısu’da Zerdali Dere -Portakallı Dere göletidir. Amacı Tatlısu’daki seralara su sağlamaktı. Baraj inşa edildi. Sulama projesi için elektrik götürüldü. Ancak hala daha gölete bir damla su gelmedi. KİMSE DE BUNUN HESABINI SORMADI…
4- Türkiye’den balonla su getirme projesi yapıldı. Altyapısı inşa edildi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhur Başkanı’nın da katıldığı renkli cümbüşlü açılış töreni yapıldı. 3 seferden sonra da balon patladı. KİMSE DE BUNUN HESABINI SORMADI…
5- Karpaz bölgesinde Türkiye Yayladağı tütününü yetiştirme projesi yapıldı. Gerekli altyapı çalışmaları ve katkılar, destekler de yapıldı. Ancak üretim devam etmedi, ekilenler de kurudu, söküldü. KİMSE DE BUNUN HESABINI SORMADI…
6- İskele bölgesinde nohut projesi yapıldı. Gerekli altyapı için teşvik ve katkılar verildi. Ancak nohut yetiştirmeyi kimse başaramadı. KİMSE DE BUNUN HESABINI SORMADI…
7- Kesme çiçek üretimi ve ihracatı projesi yapıldı. Çeşitli teşvik ve katkılar verildi. Çiçek ekimi yapıldı ancak ihracat başarılamadı ve ekilenler de söküldü. KİMSE DE BUNUN HESABINI SORMADI…
8- Sene 1982. Haspolat’ta yer alacak bir et ve tavuk kombinası projesi yapıldı. Koskoca bir bina inşa edildi ancak doğru dürüst vizelenmeden, ruhsatlandırılmadan. Bina yıllardır boş durmaya devam ediyor. KİMSE DE BUNUN HESABINI SORMADI…
9- Sene 2007. Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde “LTB Mezbahası” projesi yapıldı. Büyük bir bina ihale edildi ve uzun bir zaman sonra inşaatı tamamlandı. O tarihten beridir bina boş durmakta. KİMSE DE BUNUN HESABINI SORMADI…
10- Haspolat Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtılmış suyun tekrar arıtılıp, tarımda kullanılması projesi yapıldı. Bu tesis de HİÇ kullanılmadı ve tüm makineler monte edildi ama kullanılamıyor çürümeye terk edildi. KİMSE DE BUNUN HESABINI SORMADI…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar