Şura “gergin” başladı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Spor

Şura “gergin” başladı

Şura “gergin” başladı

YDÜ AKKM Büyük Salon’da başlayan Spor Şura’sı geçmiş yıllara göre çok az ilgi gördü. Geçtiğimiz yıl oturacak yerin zor bulunduğu salonun bu yıl yarıdan fazlasının boş kaldığı gözlemlendi

Şura kartların da saat 13.30’da komisyon toplantılarının başlayacağı belirtilirken saat 12.00’de komisyonlara toplantı çağrısı yapıldı ancak 5 komisyondan 3’ü zor toplanabildi. Şuraya gelmesi gereken doğal üyelerin ve spor federasyonlarının temsilcilerinin birçoğu da toplantıya ilgi göstermedi


Şuranın açılışında Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Spor Bakanı Mutlu Atasayan, KKTC MOK Başkanı Serdar Savim birer konuşma yaptı. Açılış konuşmalarının ardından siyasi parti temsilcileri de söz istedi ancak kabul edilmeyince ortam gerildi, TDP temsilcisi şurayı terk etti

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Spor Dairesi Müdürlüğü tarafından 3 yılda bir düzenlenen Spor Şurası’nın 11’incisinin açılışı dün Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.
“Sporun genel kurulu” olarak nitelendirilen ve bu yıl dün başlayıp yarın sona erecek 11. Spor Şurası’na Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı adına bir temsilci katıldı.
32 spor federasyonu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir temsilci, Milli Olimpiyat Komitesi’nden (MOK) temsilciler, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı temsilcileri, Sağlık Bakanlığı temsilcileri, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müfettişleri, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) temsilciler, orta eğitim ve ilkokullardan öğretmenler, Belediyeler Birliği’nin temsilcileri, Spor Hekimleri Derneği temsilcileri ve üniversitelerin temsilcilerinden oluşan şura genel kuruluna beklenen ilgi gösterilmedi.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen Spor Şurası’nın açılışında oturacak yer bulunamayan salonun bu yıl yarıdan fazlasının boş olduğu dikkatlerden kaçmadı. Şuraya katılanlara dağıtılan planlama kartında komisyon toplantılarının saat 13.30’da başlayacağı yazıyordu ancak komisyonlara toplanmaları için saat 12.00’de çağrı yapılsa da 5 komisyonun ancak 3’ü toplanabildi. Şuranın doğal üyeleri yanında spor federasyonlarının temsilcilerinin birçoğunun şuraya katılmadığı görülürken öğleden sonraya kalan komisyon çalışmalarına çok az sayıda üyenin kalması tepkilere neden oldu.
Şuraya katılmaları için okul sporlarından beden eğitmenlerine çağrı yapılmadığı belirtilirken, seçilerek beden eğitmenlerinin Şuraya katıldığı gözlemledi. Şura içerisinde yapılan slayt gösterisinde spor tesisleri fotoğraflarının birçoğunun futbol sahaları olması, pek kullanılmayan Başaran Spor Salonu’nun set duvarındaki sprey boyalarla karalanmış yazıların bulunduğu fotoğrafın kullanılması izleyenleri üzerken, bazı federasyonların şuraya olağan veya olağanüstü genel kurul yapmadan temsilci gönderdikleri ifade edildi.

Komisyonlar

Spor Şurası’nda toplanacak 5 komisyon bugün gün boyu çalışmalarına devam edecekler. Son gün genel kurulda komisyon raporlarının okunması ve oylanması yapılacak, ardından ise Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu’na seçilecek 3 adayın oylanmasına geçilerek Spor Şurası tamamlanacak.

Komisyonlar şu şekilde oluşuyor:
1. Komisyon: Spor Teşkilatının yapılandırılması
2. Komisyon: Spor ve turizm
3. Komisyon: Spor ve egzersizde eğitim ve sağlık
4. Komisyon: Spordan ekonomi ve kaynakların verimli kullanılması
5. Komisyon: Geçmiş şura kararlarının değerlendirilmesi

Atasayan: Ambargolar insanlık ve hukuk dışı

Spor Şurası’nın açılışında ilk sözü Milli Eğitim gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan aldı. Atasayan açılışta yaptığı konuşmada, yıllardan beridir KKTC’ye her alanda ambargo uygulandığını hatırlatarak, “İnsanlık ve hukuk dışı ambargoların sporda da uygulanması ülke gençliğini olumsuz etkiliyor. KKTC gençlerinin dünya gençleri ile uluslararası organizasyonlarda mücadele etmesi insanlık adına vazgeçilmez bir haktır” ifadesine yer verdi.
Ambargolara karşı mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan bakan Atasayan, bu mücadelenin sadece hükümet değil, ülke gençlerinin geleceğini düşünen her kesim tarafından verilmesi gerektiğine işaret etti.
Atasayan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) ülke gençlerinin önünü açmak adına çalışma yürütmeye devam edeceğini de dile getirerek “Geleceğimiz olan gençler için çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz…” dedi.
Uluslararası alanda elde edilen başarıların göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten bakan Atasayan, “Bu başarılar KKTC gençlerine fırsat verildiği takdirde neleri başarabileceklerinin en bariz göstergesidir” diye konuştu.
TC Hükümeti’nin katkısıyla uluslararası birçok organizasyona ev sahipliği yaptıklarını anımsatan Mutlu Atasayan, geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleşen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 1. Üniversite Spor Oyunları ile KKTC gençlerinin dünya gençleri ile buluşturulduğunu hatırlattı.
Bakan Atasayan, KKTC’nin 1 Haziran’da “Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonası’na, 23–30 Haziran tarihleri arasında “9. Global Dünya Tekvando Şampiyonası’na, 2- 6 Ekim tarihleri arasında “Dünya Bilardo Şampiyonası’na ev sahipliği yapacağını açıkladı.
Atasayan, beden eğitimi ve sporun yaygınlaşması, gelişmesi ve kalkınması için önerilerin sunulacağı Şura’da, farklı alanlardan katılımcıların bir araya geldiğini de anımsatarak, “Sonuçların ülke sporunun geleceğine ışık tutacağına inanıyoruz” dedi.

Savim: Kararlar yaşama geçirilmeli

Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Serdar Savim, 11. Spor Şurası’ndan alınan kararların değerlendireceğini ve yaşama geçirileceğini dile getirerek “Gençlerimiz artık özgürce spor yapacak” dedi.
“Artık spora siyaset karıştırılmasın, gençler ırkçılık ve ambargo altında yaşamasın” diyen Savim, Spor Şurası’nda spor federasyonu temsilcileri, akademisyenler ile birlikte yeni bir yol haritası çizileceğini, spordaki mevcut politikaların yeni açılımlarla desteklenmesi için çalışılacağını dile getirdi.
Savim, ülkedeki uluslararası değerlere sahip çıkmanın yolunun Milli Olimpiyat Komitesi etrafında toplanarak yeni politikalar üretmekten geçtiğini kaydederek, “Uluslararası yarışmalarda başrolde söz sahibi olarak KKTC Milli Olimpiyat Komitesi’nin rolünü dünyaya göstericeğiz. Ambargo ve ırkçılığın insanlık suçu olduğunu hep birlikte kanıtlayacağız” dedi.
Ülkenin ağır ambargolara maruz kaldığını dile getiren Savim, sporcu Meliz Redif’in olimpiyatlarda KKTC’yi temsil ettiğini anımsatarak, “Meliz, uluslararası değerleri olan başarılı sporcularımızın önünü açtı” diye konuştu.
Olimpiyatlardaki hedeflerden söz eden Serdar Savim, “Kıbrıslı Türklerin İstanbul’da, Rio’da yarışırken görmenin mutluluğunu birlikte yaşayacağız. Meliz’in sayesinde olimpiyatlar meşalesi artık ülkemizde, diğer sporcularımızın elinde…” ifadesine yer verdi.
Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı temsilcisi Nusret Gökçen ise konuşmasında, Türkiye’de 4 yılda bir yapılan Spor Şurası sonucunda sporda ciddi gelişme sağladığını ifade ederek, söz konusu gelişmelerin KKTC’de de olmasını diledi.

Eroğlu: Spora siyaset bulaştırılmasın

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Spor Dairesi’nin dün Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdiği 11. Spor Şurası’nın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Eroğlu, buradaki konuşmasında, Kıbrıs Türklerinin uluslararası alanda spor yapmasını, ülke gençlerinin başka ulusların gençleriyle yarışmasını engellemenin insan haklarına aykırı olduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Rum komşularımız hala oyalama taktikleriyle zaman kazanmaya çalışıyor. Kıbrıs Türk gençlerini spor ambargosu ile cezalandırmak medeni dünyaya yakışmıyor. ‘Spora siyaset bulaştırılmasın’ deniliyor ama bunu asıl onlar yapıyor” dedi.
Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs’taki gerçeklere dayalı bir uzlaşma için üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını vurguladı.
Başta Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olmak üzere Birleşmiş Milletleri, NATO, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Kıbrıs konusu ile ilgilenen üçüncü ülkelerden artık gereken anlayışı görmeyi beklediklerini dile getiren Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının kendisine anlayış göstermeyenlere karşı tepkili olduğunu, bu tepkinin her geçen gün arttığını söyledi. Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“‘Spora siyaset bulaştırılmasın’ deniliyor. Eğer spora siyaset bulaştırılmıyorsa neden Rum uzlaşmazlığı sonucu egemenliğimizi vurgulamak, kendi kendimizi yönetme noktasından gerilemeyeceğimizi, 1974 öncesi duruma dönmeyeceğimizi vurgulamak için devletimizi ilan ettik diye gençlerimize spor ambargosu uygulanıyor?
Neden Kıbrıs Türk gençliğinin dünya ile buluşmasını engelliyorlar? Nerden korkuyorlar?
Bu baskıcı tutum asla Kıbrıs’ta bir çözüme ve bu çözüm sonrası oluşması muhtemel işbirliği ortamına katkı sağlamaz.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, şura ile ilgili dileklerini de dile getirerek; fikirleri, sunuları, çalışmaları ile şuraya katkı koyanlara teşekkür etti, başarı diledi.
Derviş Eroğlu, şuradan çıkacak sonuçların sporda yaşanan sıkıntıların aşılması için yararlı ve hayırlı olacağına inanç belirtti.
Sporun toplum için en az sağlık, eğitim, ekonomi, savunma, çevre kadar önemli olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Eroğlu, eski bir sporcu olduğunu anımsatarak, uzun yıllar spor kulübü başkanlığını yaptığına değindi, Milli Eğitim, Gençlik Spor eski Bakanı ve eski bir Başbakan olarak spora verdiği öneme işaret etti.
“Uzmanlar çağdaş toplumlarda fertlerin huzur ve refahı için beden ve ruh sağlığına gereken önemin verilmesinin altını çizmektedir” diyen Eroğlu, sporun kişinin yarışmacı, rekabetçi, dayanışmacı bir yapıya kavuşmasına ciddi katkı sağladığını da vurguladı.
Sporda başarı için doğru politikaların saptanıp uygulanması gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Spor yapan gençlerimizi gördükçe mutluluğu artan bir insanım. Sporun toplumsal birlikteliğimize öteden beri büyük faydalar sağladığını yaşadım, gördüm. Spor federasyonlarımız, kulüplerimiz en değerli yapı taşlarımızdır” diye kaydetti.
Başbakanlığı döneminde spor şuralarının düzenli olarak yapılması ve sonuçların uygulamaya geçilmesi için görevlendirmeler yaptığını anımsatan Eroğlu, “Dileğim, ülkede nasıl bir siyasi ortam olursa olsun sporumuzun bundan etkilenmemesi ve şuradan çıkan sonuçların daha iyi, daha etkin bir spor yönetimi için kullanılmasıdır” dedi.

CTP ve TDP’den protesto

Öte yandan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) temsilcisi Cemal Özyiğit ile Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) temsilcisi Dr. Arif Albayrak partilerin temsilcileri olarak genel kurula hitaben bir konuşma yapma talebinde bulunduklarını ancak bu taleplerinin geri çevrildiğini belirterek tepki gösterdiler. Bu durum nedeniyle ortam bir anda gerildi.
Özyiğit ve Albayrak durumu protesto ettiklerini ifade ederek, yaşananları salondan ayrılmak üzere olan Cumhurbaşkanı Eroğlu’na da aktardılar.
Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü Süleyman Göktaş, ise parti başkanlarının resmi zevatların konuşmasından sonra konuşabileceğini söyledi.
Göktaş, konuşmak isteyen üyelerin komisyon oluşumundan önce divan başkanından izni alıp konuşabileceğini söyledi.
Cemal Özyiğit ve Arif Albayrak komisyon oluşmadan önce yapacakları konuşmaların kendileri için bir anlam ifade etmediğini dile getirerek salondan ayrıldı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar