“Suçlu hükümettir” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
KıbrısManşet

“Suçlu hükümettir”

Taş ocağı sahibi Arpalıklı Limited Direktörü Soyer Arpalıklı, 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 kişinin yaralandığı trafik kazası ile yeniden kamuoyu gündemine oturan karayollarının durumu ve ağır yük taşımacılığı konusunda çok tartışılacak açıklamalarda bulundu

TONAJA UYAN YOK: Arpalıklı: 22 tonluk kamyona 30-40 ton yük konuluyor. Yollarımızın standardı bu yükü kaldıracak durumda değil, asfaltlar heba oluyor, tehlike saçıyor. Bunun sorumlusu denetim yapmayan devlettir. Her kamyonun tonaj fişi var, denetim yapılarak bu önlenebilir

KAMYONLAR STANDART DIŞI: Arpalıklı: Ülkede taşımacılıkta kullanılan kamyonların birçoğu aslında İngiltere’de hurdaya çıkmış 10-12 yıllık kamyonlar. Ülkede ihtiyaç olmayan ve yolların kaldırmadığı büyüklükteki kamyonların girişine izin verilmemeli. Son kazadaki kamyon da bunlardan biri

HÜKÜMET NE YAPTIĞINI BİLMİYOR: Hükümetin kamyonların trafiğe çıkma saatlerine ilişkin getirdiği düzenlemeyi de eleştiren Arpalıklı, “ 3 gün önce kamyonların trafiğe çıkma saatini ileriye aldılar. 3 gün sonra mesai saatlerini ileriye alan bir karar ürettiler. Hükümet ne yaptığını bilmiyor” dedi

Nadire BAHADİ

Girne dağ yolunda Salı günü yaşanan ve 3 kişinin hayatını kaybettiği 7 kişinin de trafik kazasının ardından ülkede mesai saatleri, saatlerin geri alınmaması, yol güvenliği ve yük taşımacılığı konularında başlayan tartışmalar devam ediyor. TIR ve okul servisinin çarpıştığı kaza ile ilgili olarak sektör temsilcileri de görüşlerini kamuoyu ile paylaşıyor. Taş ocağı sahibi, Arpalıklı Limited Direktörü ve Taş Ocakları Birliği eski Başkanı Soyer Arpalıklı, Havadis’e yük taşımacılığı, yük emniyeti ve yol güvenliği konusunda çok tartışılacak açıklamalarda bulundu. Yaşanan kazanın temel sorumluluğunun denetim görevini ihmal eden devlet ve onu yöneten hükümette olduğunu vurguladı. Arpalıklı, taş ocaklarından yüklenen birçok kamyona kapasitesinin üzerinde yük konulduğunu bu yükü yolların kaldırmadığını söyledi.

Denetim yok


Sektörün içinde bulunan Arpalıklı Limited Direktörü Soyer Arpalıklı, taşımacılık konusunda yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin tonaj sorunu olduğunu ifade etti. Kamyon sayısındaki fazlalık nedeni ile rekabetin yüksek olduğunu söyleyen Arpalıklı, tonaj başına yapılan ödeme nedeni ile 22 tonluk kamyona 30- 40 ton yük konulduğunu açıkladı. Ülkedeki karayolu standartlarının bu yükü kaldırmadığını ifade eden Arpalıklı, aşırı yük nedeni ile asfaltların erken sürede yıprandığını ve sürücüler için yolların tehlike saçtığını kaydetti. Bunun sorumlusunun denetim yapmayan devlet olduğunu kaydeden Arpalıklı, her kamyonun tonaj fişinin bulunduğunu, denetim yapılması halinde aşırı yük sorunun önlenebileceğini ifade etti.

Bütün sektöre ‘yasak’ yanlıştır

Taş ocaklarından yüklenen birçok kamyona kapasitesinin üzerinde yük konulduğunu ve bu yükü yolların kaldırmadığını söyleyen Soyer Arpalıklı, kazanın ardından taşımacılık sektörü ile ilgili hükümetin aldığı tedbirleri eleştirdi. Kaza sonrasında hükümetin kendi denetimsizliğinin cezasını bütün sektöre ödetilmek istendiğini ifade eden Arpalıklı, yapılacak denetimle aşırı yüklü kamyonların tonaj fişi sayesinde tespit edilerek taşıyana ve şirket sahibine kesilecek caydırıcı cezalarla sorunun önüne geçilebileceğini vurguladı. Arpalıklı, yol kenarlarına kurulacak kantar sistemi maliyetinin fazla olmadığına dikkat çekerek “ zaten yollar için hali hazırda vatandaşın ödediği vergiler var. Hükümet bu vergilerle yapmak yükümlü olduğu yolların parasını çıkarmak için şimdi de memurun maaşına göz dikti” şeklinde konuştu.

Kamyonların yolda bekleyecek yeri yok

Kazanın ardından hükümetin getirdiği ilk yasağın kamyon ve TIR’ların mesai saatleri içerisinde trafiğe çıkmaktan men edilmesi olduğunu söyleyen Soyer Arpalıklı, yasak saatlerine trafikte olduğu sırada kısılan kamyonların yolda bekleyecek yerleri olmadığını ifade etti. Arpalıklı, alt yapı eksikliği nedeni ile bu yasağın trafikte daha büyük kaosa yol açacağını savundu.

Bir öyle bir böyle

Soyer Arpalıklı, hükümetin kamyonların trafiğe çıkma saatlerine ilişkin getirdiği düzenlemeyi de eleştirdi. Kazanın ardından 3 gün önce kamyon ve TIR’ların trafiğe çıkma saatini ileriye aldıklarını söyleyen Arpalıklı, hükümetin saatlerin geri çekilmemesi nedeni ile 3 gün sonra mesai saatlerini de ileriye aldığını kaydetti. Arpalıklı bu düzenleme adı altındaki yanlışlık nedeni ile yük taşıyan kamyon ve vatandaşın trafikte yine çakışacağını dile getirdi.

Hurdalarla taşıma yapılıyor

Ülkede taşımacılıkta kullanılan kamyonların birçoğunun İngiltere’de hurdaya çıkan 10 ve 12 yıllık kamyonlar olduğunu belirten Arpalıklı, birçoğunun fren sisteminin arızalı, hurdaya çıkmış kamyonlar olduğunu söyledi. Kullanılan parçaların ise Çin malı ve vasıfsız parçalar olduğunu söyleyen Arpalıklı, yük taşıyıcılarının da can güvenliğinin bulunmadığına dikkat çekti.  hükümetin uzun süreli kredi imkanı ile kamyonların yenilenmesi için sektör işletmecilerine imkan tanıması gerektiğini vurguladı. Ülkede ihtiyaç olmayan ve yolların kaldırmadığı büyüklükteki kamyonların girişine izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Arpalıklı, son kazadaki kamyonun da bunlardan biri olduğuna dikkat çekti.

Şantiye girişi yanlış

Arpalıklı tonaj fazlalığı nedeni ile yıpranan yolda hemen her gün kamyonların karıştığı bir kazanın meydana geldiğini belirterek Girne dağ yolunun ivedilikle tamir edilmesi gerektiğini ifade etti. Avrupa standartlarında, çift şeritli ve tonaj denetimi yapılan bir yola dönüştürülmemesi halinde yolun tamamı ile araç trafiğine kapatılması gerektiğini dile getirdi. Arpalıklı güzergahta bulunan şantiyenin girişinin de yanlış olduğuna dikkat çekerek, şantiyeye dönmek için viraj üzerinde açık almak zorunda kalan kamyonların tehlike saçtığını söyledi.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar