Sosyal yapının ürünü “parçalanmış aileler” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Sosyal yapının ürünü “parçalanmış aileler”

Herhalde yaşanılacak en iyi ülke ‘aile’ kurumunun yasal olarak korunduğu ülkedir. Ailenin varlığını koruyan ülke. Aile kurumu toplumsal yapının en küçük sosyal grubudur. Aileler toplumun devamını, üreme fonksiyonunu yerine getirerek sağlamaktadır. Toplumun var olması demek önce ailenin var olması demektir. Aile çoğalarak toplumun devamı işlevini yerine getirmektedir.
Bu ilişkinin devam etmesi için yasal anlamda ailenin koruma altına alınması gerekmektedir; gelişmiş ülkelerde olduğu gibi. Örneğin evlenen kişilerin boşanma kararından önce, belirli bir süre danışmanlık hizmetinden yararlandırılması için yasal düzenleme yapılması gibi. Belki de evlenecek kişilerin buna hazır olup olmadığına ilişkin de yasal anlamda önlemler alınabilir. Neyse bu konu daha çok hukuk ve siyaset kurumunu ilgilendirmekte. Ancak birer vatandaş olarak da toplumdaki herkesin bunu zorlaması, yerinde bir davranış olur.
KKTC’de 2011 verilerine göre boşanma oranları çok yüksek. Ülkede boşanma oranları % 50’leri çoktan aşmış. Yani her iki evlilikten birisi boşanmayla son bulmakta. Sağlıklı bir toplumsal yapı ve sosyal ilişkiler için aile kurumunun korunması gerekmektedir.
Ailenin korunması birtakım gerekçelerle zorunlu. Bunların başında ailelerin toplum kültürünün aktarılmasında oynadığı önemli roldür. Aileler çocuklarına olumlu sosyal değerlerle normları aktararak, istendik kişiliklerle donatılmalarında önemli rol almaktadır. Aile kurumu parçalandığında bu görev yerine getirilmemekte. Sonuçtaysa istenmedik sosyal problemlerin ortaya çıkma olasılığı artmakta. Uyuşturucu, kumar, fuhuş vb. istenmeyen olguların ortaya çıkması muhtemel.
KKTC eğitim sistemi içerisinde sağlıklı aile ilişkilerini aktaracak maalesef hiçbir ders yok. Bu nedenle okulöncesinden lise sona kadar öğrenciler bu konu üzerinde hiçbir akademik davranış kazanmadan mezun olmakta. Diğer taraftan internet gibi sınırsız içerikle dolu bilgi bankasından istenmeyen, olumsuz davranışları kazanmanın olasılığı da mevcut.
Parçalanmış aile tipleri KKTC’de ilginç resimler oluşturmakta. Özellikle iyi eğitim almış ailelerin bile parçalanmış aileye dönüşmeyi göze almaları çarpıcı bir durumdur. Etrafımızda yüksek lisans hatta doktora dercesine sahip kişilerin oluşturduğu aileler, parçalanmış aileye dönüşmeye eğilimli. Bu tip aileler çocuklarını Amerika veya İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da okutmaya eğilimli. Sonuçta da büyük olasılıkla bu eğilim gerçekleşmekte.
En dramatik kısım ise filmin sonu. Çocuklarına mezun olunca oralarda bir yaşam kurmaları salık verilmekte. Dramatik son; parçalanmış aile. Doğur, okut, büyüt ve sonunda yaşamın güzel yıllarında kendi çocuklarını ve belki onların kuracakları aileleri görmeden yaşama devam etmek.
Bu durum ne yazık ki yüksek lisans ve doktora mezunu kişilerin ailelerinde daha çok yaşanmakta ve artarak da yaşanacağı kolayca kestirilmekte. Etrafımızdaki ailelerin tutumu ne yazık ki bu yönde. Öte yandan toplum iyi eğitim almış bu gençlerden de ne yazık ki yararlanamıyor veya daha doğrusu yararlandırılmıyor.
KKTC’nin getirildiği sosyal yapı işte bu; parçalanmış aileler. Hem de üst düzey eğitimli aileler bu durumda. Sosyal yapının tekrardan gözden geçirilmesi gerekmekte. Her açıdan depremlere ihtiyaç var. Oluşturulan çarpık düzeni ters yüz edecek sosyal depremler bir an önce yaratılmalıdır.
Kamu reformu yasası nedeniyle yeni işe girecek olan gençlere layık görülen maaşlar, bu ülkeye geri dönmeyi sağlamıyor. Adam kayırmaca, bizdensen iş var değilsen yok, iyi okullar (!) şaibeli kolej sınavlarından başlayarak hatırı sayılır kişilerin çocukları için yaratılmış düzen, bu tip okullardan mezun olup nitelikli üniversitelerden zorla da olsa mezun olup, en iyi mevkilerdeki işlere onların girmesini sağlayan düzen de ülkenin terk edilmesinde önemli bir etken. KKTC hiçbir alanda fırsat eşitliğini vatandaşlarına sağlamamış ama en önemlisi de eğitim sisteminde.
Son söz; KKTC sosyal yapısı ve eğitim sisteminin ürünü nitelikli eğitim almış, “parçalanmış aileler”. Acaba Dünya üzerinde KKTC sosyal yapısına benzer başka bir ülke var mı? Alın size ülke.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar