”Siyaset kurumu üniversitelere müdahale etmesin’’ - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

”Siyaset kurumu üniversitelere müdahale etmesin’’

”Siyaset kurumu üniversitelere müdahale etmesin’’

Siber,   “Siyasal iktidarların  kontrolünde, demokratik olmayan  yönetim anlayışlarıyla yönetilen üniversiteler, güçlü üniversiteler olamaz” dedi.

Bilimsellik ve bağımsızlığın bir üniversitenin olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Siber,  “Bir devlet üniversitesi olan  Doğu Akdeniz Üniversitemizin de siyasal iktidarlardan bağımsız, özerk, demokratik, çağdaş bilimsel bir yapıyla güçleneceğini  bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.


Siyaset kurumuna da bu konuda çağrı yapan Siber, “ Lütfen, üniversitelerin özerkliğine, bağımsızlığına, demokratik yapısına müdahale etmeyelim” dedi.

“KKTC ÜNİVERSİTELERİ,  DÜNYAYA KAPALI  KAPILARDAN BİRİNİ AÇIYOR”

Siber, KKTC üniversitelerinin ülkeye kattıkları bir çok artı değer yanında; uluslar arası alandaki tanınmış diplomalarıyla, dünyada Kıbrıs Türkü’ne kapalı olan kapılarından önemli bir tanesini açmayı başardığını söyledi.

Meclis Başkanı Siber,  KKTC’nin 100’den fazla ülkeden  gelen  öğrenci ve artan öğrenci sayısıyla  “eğitim adası” olma yolunda ilerlendiğini belirtti.

“YUMUŞAK GÜÇ”

Siber, dünyada son 20 yılda  kültür, sanat, diplomasi ve eğitim alanındaki başarının sağladığı “yumuşak güç” kavramından bahsedildiğini kaydederek, “İşte bize uluslararası alanda  bu gücü sağlayacak olan   başarılı ve güçlü üniversitelerimizdir. Başarılı olacak devletimizi de yaratacak olan güçlü üniversitelerimizdir” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin 2013-2014 Akademik Yılı açılış törenine katılarak,  geleneksel ilk dersi “çevre ve sağlık” konusunda   verdi.

Siber, çevre faktörü ile soysal çevrenin insan sağlığı üzerinde etkilerine dikkat çekerek, sağlığın; kişinin fiziksel, ruhsal ve soysal yönden sağlıklı olma hali olduğunu belirtti.

“Sadece fiziksel olarak sağlıklı olmak, sağlıklı olmak  değildir” diyen Siber, sosyal yönden sağlığın  önemine işaret etti.

Siber, insanoğlunun sosyal bir varlık olarak sürekli çevreyle iletişim halinde olduğunu belirterek, kişiyi mutsuz eden soysal çevrede sosyal sağlıktan söz edilemeyeceğini kaydetti.

Sosyal sağlığı gelişmiş ülkelerde yaşam kalitesinin yüksek olduğunu söyleyen Siber, anti demokratik ülkelerde ise sağlıklı sosyal yaşamın mümkün olmadığını söyledi.

“KİŞİ TEK BAŞINA SAĞLIĞINI KORUYAMAZ”

Meclis Başkanı  Siber,  bireyin tıbbi yöntemlerle ve kontrollerle tek başına sağlığını koruyamayacağına işaret ederek, sağlıklı olmayan bir çevrede sağlığı korumanın mümkün olmadığını söyledi.

“Vücudumuzu saran derinin dışında kalan her şey bizim çevremizdir” diyen Siber,  hava,  su, gıda ve toprağın insan sağlığındaki önemine dikkat çekti.

ÇEVRE KONSUNDA ELEŞTİRİLER

Sağlıklı bir çevre ortamı için devlete düşen görevler olduğunun altını çizen Siber, KKTC’de de kirli hava sorunu yaşandığını söyledi.

Siber, elektrik santrallerinden havaya yüksek oranda kükürt dioksit verildiğini belirterek, bugüne kadar bu konuda hükümetler ve devlet tarafından önlem alınmadığını söyledi.

“Burada devletimiz bizim sağlığımızı tam olarak koruyamamaktadır” diyen Siber, gıda güvenliği ve su konusunun da devlet  kontrolünde olan konular olduğunu belirtti.

“RUHSAL SAĞLIK”

Ruhsal sağlık da yerinde değilse bireyin sağlıklı olmayacağını vurgulayan Siber, çevre kirliliğinin mutsuzluk ve umutsuzluk yarattığını söyledi.

Ses kirliliğine de dikkat çeken Siber, “Maalesef, ülkemizde sağlıklı olmayan  yapılaşma ve kentleşmeden dolayı evlerle eğlence merkezleri yan yanadır ve sesin belli bir desibelin üzerinde olması kişinin ruhsal sağlığını bozar. Ses kirliliği de henüz ülkemizde çözülmemiş bir sorundur” dedi.

Siber, sağlıklı olmak için sağlıklı çevre koşullarında yaşamak gerektiğini, devletin sağlık hakkına saygı duymaması halinde kişinin sağlıklı olmasının mümkün olmadığını, devlet ayağı olmadan sağlığın korunamayacağını kaydetti.

Siber, toplumun tüm kesimlerinin çevre konusunda bilinçlendirilmesi, aileden başlayan çevre eğitiminin okullarda devam etmesi  gerektiğini söyledi.

SİYASETÇİYE DÜŞEN GÖREV

Çevre konusunda siyasetçiye ve devlete düşen görevler olduğunu ifade eden Siber, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını gözeten uygulamalar ve yasalar yapılması gerektiğini söyledi.

Siber, Meclis olarak bu konuda çalışacaklarını ve Gıda Güvenliği Yasası’nı en kısa sürede Meclis’ten geçireceklerini söyledi.

ÖZTOPRAK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak da, üniversitenin yeni akademik yılda; 11 fakülte, 5 yüksekokul, 3 enstitü, 158 program ve yaklaşık 16 bin öğrenciyle eğitim öğretim faaliyetlerini yürüteceğini belirtti.

Bugün DAÜ’de 80 değişik ülkeden öğrencinin eğitim gördüğünü söyleyen Öztoprak, bunun da üniversiteye çok kültürlü, uluslararası bir ortam yarattığını ifade etti.

Öztoprak, DAÜ’nün uluslararası akreditasyonu kendisine hedef seçtiğini bu konuda önemli bir adım atıldığını bir çok bölümün akredite olduğunu ve sürecin devam ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, Öztoprak, Siber'e plaket verdi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar