Sanat ve Spor’un akademik başarıya katkısı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Sanat ve Spor’un akademik başarıya katkısı

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Sınav odaklı eğitim sistemlerinin en önemli sorunlarından biri de sanat ve spor derslerinin önemsizleştirilmesidir. Bu sadece KKTC’de değil dünyanın birçok yerinde de böyle olduğunu okuduklarımız ve gördüklerimizden anlıyoruz. Ancak bu konuda yapılan yüzlerce araştırma sonucu göstermiştir ki sanat ve spor dersleri çocukların akademik başarısını artıran özellikler taşır. Her çocuk farklı şekilde ve farklı sürelerde öğrenir. Eğitim literatüründe “Öğrenme parmak izi kadar özeldir” diyen önemli bir cümle vardır. Tam da bu noktada aklımıza Çoklu Zeka Kuramı gelir.

Çoklu Zeka Kuramı’nı ortaya çıkaran öğrenme psikoloğu Howard Gardner’la beraber zeka tanımı değişti, zekanın içeriği değişti. Gardner kişilerdeki zekanın tek bir boyutta, yani sadece sözel ya da sadece sayısal olarak değerlendirilemeyeceğini ve farklı boyutlarıyla ele alınması gerektiğini ortaya koydu. Gardner’a göre bir insan herhangi bir ürünü meydana getirebiliyor, herhangi bir soruna etkili çözümler üretebiliyorsa o insan zekidir ve bildiğimiz anlamlardaki zekanın farklı olarak ele alınması gerekir.


Yani eskiden bildiğimiz gibi öğrenme sadece sayısal ve sözel ifadelerle olmuyor. Örneğin Görsel Zeka’ya sahip olan bireyler “gözleri ile düşünme yeteneği” sayesinde daha farklı öğrenirler. Ritmik Zeka’ya sahip olan bireyler ise müzik ve seslerle öğrenmeyi gerçekleştirirler.

Dolayısı ile bugün okullarımızda “öğrenemez, yapamaz, bundan adam olmaz” dediğimiz çocukların büyük bir çoğunluğu uygun öğrenme yöntemini buldukları anda bir şeyleri öğrenmede sorun yaşamazlar.

Geleneksel tek düze öğretme yöntemlerimiz ile birçok çocuğun öğrenememesine neden oluyoruz. Belki de devreye doğru dürüst beden eğitimi, müzik, resim, tiyatro ve daha birçok sanat etkinliğinin girmesi gerekmektedir. Ben de bu derslerin doğru dürüst yapılması durumunda çocukların akademik başarısının artacağını söyleyenlerdenim.

******

Tam da bu noktada aklıma şu geliyor. Yani bu ülkede sporda, sanatta başarılı olan insanlar öğrenim hayatlarından akademik olarak başarısız mıydı? Dünya, Avrupa, Türkiye bir yana KKTC’deki bu anlamdaki bireylere bakmak gerekir. Mesela edebiyatçı şair Fikret Demirağ, yine edebiyatçı, müzisyen, fotoğrafçı Yıltan Taşçı, tiyatrocu, ressam, karikatürist Mehmet Ulubatlı, doktor, müzisyen, karikatürist Arif Albayrak, ressam ve şiar Ümit İnatçı ve aklıma bir çırpıda gelmeyen daha nice sanatçı… Yüzlercesini sayabileceğim başarılı sporcular da var. Mesela uluslararası yarışlarda koşan ünlü atletimiz Yiğitcan Hekimoğlu, Avrupa’da fırtına gibi esen bilardocu Mustafa Alnar, bir zamanlar Galatasaray’da voleybol oynamış Uğur Gazi ve şimdilerde ABD Kolej Basketbol Ligi’nde (NCAA) forma giyen oğlu Erten Gazi acaba akademik olarak başarısız mıydı?

Bu yıl ilkokullararası futbol karşılaşmalarında şampiyon olan Karakol İlkokulu’nun değerli hocası Hakan Şeren ile geçtiğimiz gün bu konuda konuştuk. Benzer konuya o da değindi. Futbol takımındaki çocukların büyük bir çoğunluğunun kolej sınavında başarılı olduğunu söyledi. Çok sayıda kursun arasında çocukların hem futbolu hem de dersleri başarıyla götürdüğünü, hatta futbolun çocukların akademik başarısına etki ettiğine inandığını özellikle dile getirdi.

Tüm bunlar göz önündeyken, okullardaki resim, müzik, beden eğitimi ve daha birçok sanatsal ve sportif aktivitelere önem vermek kaçınılmazdır. Hem bu alanlardaki başarıları için hem de akademik başarı için bunu yapmak zorundayız.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar