“Parti düzenlemeyin eylem yapın!” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşetRöportaj

“Parti düzenlemeyin eylem yapın!”

imge kanıpek

İmge Kanıpek, Zümrütköy’de yaşıyor. Yıllarca birçok şirkette çalıştı. Bir süredir de erkek kardeşi ile birlikte inşaatlarda işçi olarak çalışıyor. Ekmeğini taştan çıkaran İmge Kanıpek, tam bir . Kanıpek, Havadis aracılığıyla hemcinslerine çok özel bir mesaj verdi

“BAYRAM DEĞİL”: İmge Kanıpek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün bayram değil, bir mücadelenin simgesi olduğuna vurgu yaptı. Günün partilerle veya hediyeleşerek değil, emeği sömürülen, ezilen kadınların hak arayışındaki mücadelesine yakışır şekilde anılması gerektiğini söyledi


 

BUGÜN DE İŞİNİN BAŞINDA: İmge Kanıpek, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi KKTC’de de 8 Mart’ın bir bayram havasında anıldığını söyledi ve “ben bu şölen içerisinde yer almayacağım” diyerek, bugün de inşaatta işinin başında olacağını belirtti

 

imge kanıpek

Gürsel KARAGÖZLÜ

Zümrütköy’de ikamet eden inşaat işçisi İmge Kanıpek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Havadis’e verdiği röportajda, önemli konulara vurgu yaptı.

İmge Kanıpek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün esas amacının, emeği sömürülen, ezilen ve hakkı gasp edilen kadınların,  hak ettikleri güzel günlere ulaşma mücadelesi olduğunu kaydetti, bu sebeple de 8 Mart’ın eylem ve benzer organizasyonlarla anılması gerektiğini söyledi.

Kanıpek, “Dünyanın birçok ülkesinde 8 Mart yanlış biçimde anılıyor. Oysa gün, çeşitli eylemlerle anılmalıdır. KKTC’de de her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart, çay partileri, balolar ile anılacak. Çeşitli kurum ve kuruluşlar, kadınlara çiçekler verecek. Bu benim anlayışıma ters, dolayısıyla ben bu 8 Mart’ta da işimin başında olacağım” dedi.

 

“Tüm emekçi kadınları kucaklıyorum”

İmge Kanıpek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ortaya çıkışının, doğrudan işçi kadınlarla ilişkili tarihsel gerçeklere dayandığını söyledi.

ABD’nin New York şehrindeki bir tekstil fabrikasında 8 Mart 1857 tarihinde yaşanan acı olayda kadınların öldüğünü ve bu olayın kadınlar gününün doğuşuna vesile olduğunu söyleyen İmge Kanıpek, “Kadın isterse her şeyi yapar. Benim için her gün aynıdır. Ben emekçi bir kadınım, tüm emekçi kadınları da kucaklıyorum” dedi.

 

“Özel sektörde sendikalaşma şart”

Gün dolayısıyla devlet yetkililerine de çağrıda bulunan İmge Kanıpek, özel sektörde sendikalaşma konusunda devletin sorumluluk yüklenip gereğini bir an önce yapması gerektiğini belirtti.

 

Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihçesi

8 Mart 1857 tarihinde ABD‘nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.
26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka‘nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar