PARÇALANMA MI BİRLEŞME Mİ? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

PARÇALANMA MI BİRLEŞME Mİ?

Erdoğan ÖzbalıkçıErdoğan Özbalıkçı

        Korona virüsü, birçok alanda yeni uygulamalara ve yeni fikirlere  zemin yaratarak, birçok farklı fikri gündeme getirdi.

        Herkesin birleştiği ana nokta, dünyanın artık bir daha eski dünya olamayacağı görüşüdür.


        Ancak bu yeni dünya ile ilgili görüşlerde tamamıyla zıt görüşler de ortaya sürülmektedir.

        Pratiğe bakıldığında, dünya, parçalanma yönünde değil, birleşme yönünde ilerlemektedir.

        Özellikle milliyetçi görüşe sahip insanlar, sınırların daha da kalıcılaşacağını, AB nin bile parçalanma sürecine gireceğini savunmaya başladılar.

        Gerçekte, her ülke kendi sınırlarını kapatmaya çalışırken, diğer yandan da diğer ülkelerin bilgilerine, tıbbi alandaki dayanışmalarına daha da ihtiyaçlı hale gelmektedir.Bu insanların belli bir süre evlerine kapatılmasına benzetilebilir. Ama insanları siz ilelebet evlerine kapatamazsınız.

        Dünyayı da bölünme yönünde değil, işbirliği yönünde zorlayacak olan, globalizmin yarattığı tek dünya pazarı olgusudur.

        Korona salgınıyla, Çin’de üretim yapılamazken, tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin de üretimlerinin gerilediği, birçok sektörün batma noktasına geldiği gözlemlenmişti.

        Sınırları kapatarak, sadece kendi tüketim toplumunuzla, ayakta durmanız mümkün değildir. Zaten, sınırları kapattığınızda, üretiminizi de tek başına sürdürme şansınız yoktur.

        Korona virüsü, insanlara, sağlık alanının en önemli alan olduğunu yeniden göstermiştir. Bu alana geçmişte yatırım yapmama, daha geniş bir çerçevede ele alınacak ve bu konunun siyasal sonuçları olacaktır.

        Lüks tüketime ve silahlanma sanayine yatırılan paralar, korona virüsünün ortaya çıkmasıyla birlikte, yeniden tartışılacak ana konular arasına girecektir.

        Topraklarınızın büyüklüğü, sahip olduğunuz silahlar yerine, sağlık ve eğitime harcanan kaynaklar daha ön plana geçecektir.

        Solunum cihazı eksikliği, insanlara yetmeyen yoğun bakım üniteleri, korona karşısında hazırlıksız yakalanma konuları , dünyanın ön plana alması gereken sorunlar olacaktır.

        Savaş, belli bir alanı etkilerken, virüs ve bakterilerin, değişen dünya koşullarında daha büyük tehlike olduğu artık herkes tarafından görülmektedir.

        Korona virüsü ile, insanlık, sağlık alanında çaresiz bir şekilde sınıfta kalmıştır. Bu sınıfta kalmadan önemli derslerin elde edileceği kesindir.

        Korona’nın, dünyadaki tüm sınıfları etkisi altına aldığı, ayrım yapmadığı da dikkat çekicidir.

        İletişim çağında, hasta olan insanların evden takibi, Türkiye’de de bugün uygulamaya konmuştur. Türkiye’de ve diğer ülkelerde yürürlüğe giren bu sistemle, hareketleriniz anında takip edilmekte , nerde olduğunuz gözlenmekte ve yer değiştirmeniz durumunda anında müdahale edilmektedir.

        Bu uygulama, Korona döneminde faydalı görülse bile, kişilerin bireysel özgürlükleri için, gelecekte büyük tehlikeleri taşıyan bir uygulamaya dönüşebilir.Size takılacak bir iletici ile tüm hayatınız artık başkasının kontrolüne girebilir.

        Teknolojik gelişmelerin faydaları yanısıra, zararları da en çok tartışılacak ana konuşlar arasına girecektir.

        İnsanlık, birçok zorlu sorunla karşı karşıya kalırken, parçalanma değil, birleşme ve sorunları birlikte çözme ana akım olacaktır.

       

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar