Paran yoksa hizmet de yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Paran yoksa hizmet de yok

Paran yoksa hizmet de yok

TEPKİDE GERİ ADIM YOK… Devlet hastanelerinde sağlık hizmetlerinden ücret alınmasına karşı sendikaların tepkisi var. Sendikalar, hükümetin, Sağlıkta Katkı Fonu Yasası ile sağlık hizmetlerini paralı yapması ve maaşından sağlık harcamaları için prim kesilen sosyal sigortalılardan ve kamu personelinden ücret talep edilmesini” gayriyasal” olarak niteliyor
GÜR: UYGULAMA YASA DIŞI... Tıp-İş Örgütlenme Sekreteri Dr. Ömer Gür, “Bir insanın sağlık güvencesi varsa, ekstradan para ödemesi adil değildir. Hiçbir sosyal güvencesi olmayandan,  vatandaş olmayandan ücret alınmazken, kimilerinden para alınması doğru değildir” dedi ve yapılanın Kamu Görevlileri Yasası ve Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade etti

 BENGİHAN: HÜKÜMET ACİZ DAVRANIYOR… KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan da, kamu görevlileri ücretsiz tedavi hakkına sahip olduğunu anımsatarak, “Bu hükümetin acizliğini ve topluma verdiği değerin bir göstergesidir. Sosyal devlet anlayışına terstir” dedi


 

Gürsel KARAGÖZLÜ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, devlet hastanelerinde hizmet karşılığı istenen ücretler yeniden tartışma nedeni oldu. Lefke bölgesinde hizmet veren, Cengiz Topel Devlet Hastanesi’nde vatandaştan istenilen katkı payı ücreti tepkileri yeniden gündeme getirirken, Tıp-İş, vatandaşa “ödemeyin” çağrısı yaptı. Tıp-İş Örgütlenme Sekreteri Dr. Ömer Gür, devlet eliyle hastane personeline suç işletildiğini, istenilen bu ücretlerin Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan da, Kamu Görevlileri Yasası’ndaki ilgili maddenin çiğnendiğini kaydetti, “Hükümet acizlik sergiliyor” dedi.

Cengiz Topel’de acil servise asıldı
Güzelyurt ilçesinin tek devlet hastanesi olan Cengiz Topel Hastanesi’nde sağlık hizmeti alabilmek için hastanın parası olması gerekiyor. Paran olmayan sağlık hizmetini alamıyor. Herhangi bir rahatsızlık durumunda, acil servise başvuran hastalardan katkı payı adı altında para isteniyor. Acil servislere kayıtta 5 TL kayıt ücreti istenirken, alınacak hizmet karşılığı da para isteniyor.
Bazı rahatsızlıklarda mesai dışı olması durumunda rahatsızlık bedeli 2 katına çıkıyor. Cengiz Topel Hastanesi Başhekimliği olarak acil servise asılan kağıtta katkı payı istenenler; kamu görevlileri, sigortalılar, emekli sigortalılar, maaşı olan özürlüler, TSK’da görev yapan ( maaşlı), GK’da görev yapan ( maaşlı) ve bu kategoride bulunanların eş ve çocukları. 
Bu uygulama ülke genelindeki diğer tüm devlet hastaneleri için de geçerli.

Yasada var…
Kamu Görevlileri Yasası Ücretsiz Tedavi Hakkı’nı düzenleyen 23. maddenin 1. fıkrasına göre kamu görevlileri muayene, tedavi, ilaç ve benzeri sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmak hakkına sahip ve 23. maddenin 4. fıkrasına göre emekli kamu görevlileri de bu haktan yararlanması gerekiyor. Ancak sendikalara göre yeni uygulama ile bu maddelere aykırı davranılıyor. 

Gür: Uygulama yasa dışı
Tıp-İş Örgütlenme Sekreteri Dr. Ömer Gür, sendikalarının bu konuda eleştiri ve eylemlerinin olduğunu hatırlatarak,  alınan ücretlerin yasa dışı olduğunu söyledi. Hastanelerde özel odalarda farklılık olabileceğini ancak onun dışında, “eşitlik ve adalet”in önemli olduğunu kaydetti. Gür, “Bir insanın sağlık güvencesi varsa, ekstradan para ödemesi adil değildir. Herkesin eşit olması gerekir. Hiçbir sosyal güvencesi olmayandan,  vatandaş olmayandan ücret alınmazken, kimilerinden para alınması doğru değildir. Yasalara da uymaz” diye konuştu. Gür, yapılanın Kamu Görevlileri Yasası ve Anayasa’ya da aykırı olduğunu ifade etti ve bu konuda verdikleri tepkilere karşın,  vatandaştan yerinde  mesaj ve destek alamadıklarını belirtti. Gür şöyle dedi:
“Biz sendika olarak tepkimizi ortaya koyduk.  Ancak hükümet el altından bu uygulamaya devam ediyor. Sizden ücret almaya talep eden kişilerden, hangi yasaya göre istediklerinizi sormanız gerekir. Yazılı bir belge yok.  Bakanlık bu emri verip personele ir verip yasa dışı iş yaptırıyorlar. “

“Adalet istiyoruz”
Gür, sağlığın Anayasa bir hak olduğunu vurgulayarak, “Devlet hem bu hizmeti tam olarak veremiyor hem de üstünden ücret istiyor. Bu kabul edilemez. Para yoktur da demesinler. Bizim ödediğimizi tekrardan bize ödetmeye çalışıyorlar. Bunun için zaten prim ödüyorsunuz. Yine de para isteniyor. Sağlık güvencesi olmayan da yararlanıyor.  Biz adalet eşitlik istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bengihan: Hükümetin acizliği
KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan da, ücret uygulamasının Anayasa’nın 45. maddesine ters ve Kamu Görevlileri Yasası’nın 23. maddesinin 1. fıkrasına aykırı olduğunu söyledi. Bengihan, kamu görevlileri ücretsiz tedavi hakkına sahip olduğunu anımsatarak, “Sendika olarak bunu mahkemeye taşıdık, görüşülmesini bekliyoruz. Bu hükümetin acizliğini ve topluma verdiği değerin bir göstergesidir. Sosyal devlet anlayışına terstir. Hem doğru dürüst sağlık hizmeti veremeyeceksiniz hem de ek para isteyeceksiniz. Bu kesinlikle kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Katkı payı istenen hizmetler:
Poliklinik hizmetleri mesai içinde 5 TL mesai dışında 10 TL.
Kan tetkikleri mesai içi ve dışında 10 TL.
Röntgen mesai içi ve dışında 5 TL.
Enjeksiyon mesai içi ve dışında 2 TL.
Patoloji mesai içi 20 TL.
Fizik tedavi hizmetleri 50 TL.
Ultrason 10 TL.
Sağlık raporu 10 TL.
Kurul raporu 10 TL.
Pansuman mesai içi 3 TL.
Şeker yükleme mesai içi 10 TL.
Şeker ölçüm testi mesai içi ve dışında 3 TL.
Özel oda (bir gecelik ücret). Kadın doğum özel 50 TL, diğer odalar 40 TL ve 30 TL.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar