Pahalılık satışları vurdu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Pahalılık satışları vurdu

Pahalılık satışları vurdu

“HAYVANCIYA DESTEK VERİLSİN”… Kasaplar adanın güneyindeki ve kuzeyindeki et fiyatlarının dengelenmesi için devletin hayvan üreticisine destek vermesi gerektiği görüşünde. Yem fiyatlarının çok pahalı olduğuna ve hayvancıya ödenen primlerin geç ödendiğine dikkat çeken kasaplar, bu durumun ister istemez et fiyatlarına yansıdığını belirtti 

Adanın kuzeyinde satılan et fiyatları ile güneyinde satılan et fiyatları arasında büyük bir fark var. Güney’deki et fiyatlarının Kuzey’e göre daha ucuz olması dikkat çekiyor. 
Kasaplar ise bu fiyat farkından devleti sorumlu tutuyor. Kasaplara göre hayvancının aldığı yem fiyatlarının yüksek olması ve hayvancının teşvikleri gününde alamaması et fiyatlarına yansıyor.


“Marketlerde et fiyatları daha da pahalı”
Havadis’e konuşan kasaplar özelikle Kuzey’de marketlerde satılan et fiyatlarının pahalı olduğuna dikkat çekti. Güney’deki kasapların sattığı et fiyatlarıyla Kuzey’deki kasapların sattığı et fiyatları arasında büyük bir fark olmadığını belirten kasaplar, marketlerde işlenmiş olarak satılan et fiyatlarında büyük bir fiyat farkı olduğunu savundu.

“Satışlar düştü”
Kasaplar ayrıca son yıllarda satışların iyice düşmesinden de dert yandı. Vatandaşın alım gücünün düştüğüne dikkat çeken kasaplar, vatandaşların gıda giderlerinden bile kısmaya mecbur edildiğini belirtti.  

Kasaplar ne dedi?

Salih Akbıçak:
Güney’de ithal et var. 10 TL – 16 TL arası satıyor. Burada da bazıları Güney’den kaçak olarak et getiriyor. KKTC’de hayvancıya süspansiye yapılıyor. Devlet teşvikleri geç ödüyor. Yemler pahalı. Bunlar da ister istemez et fiyatlarına yansıyor. Vatandaşı ete talebi de azaldı. Eskiden 100 kuzu keserdik. Şimdi 50’ye düştü. Belediye personeli maaş alamıyor. Asgari ücretlinin maaşına zam yapılmıyor.

Mehmet Kermeoğlu:
Biz sürümden kazanmaya çalışıyoruz. Az kar çok iş. Müşterilerimin çoğu belediye çalışanı. Yüzde 90’ı veresiye olarak alıyor. Artık dükkanı döndüremiyorum. Bu kadar yıllık esnafım ilk defa esnaf kredisi almak için müracaata bulundum. Güney Kıbrıs’a etler Avrupa Birliği’nden geliyor. Bu nedenle fiyatlar düşük. Her olur olmaz yerden et alınmaz. Güney’den alınan etler kalitesiz etlerdir. Bunun kontrolü yapılmıyor.

Salih Özdeğirmenci:
Burada her şey daha pahalı. Devlet hayvancıya yardım etmiyor. Güney’de hayvancıya teşvik veriliyor ve gününde ödeniyor. Burada ise hayvancıya verilen teşvikler geç ödeniyor. Yemler çok pahalı. Bu da ister istemez et fiyatlarına yansıyor. Yem fiyatları düşerse ve üreticiye destek verilirse et fiyatları da düşecektir. Sınır kapılarında kontrol yapılması gerekir. İthal ette izin ermekte bu konu da çözüm değil. Zaten hayvancılar elindeki hayvan türlerini azaltmaya başladı. İthal ette izi verileceğine hayvan üreticisine destek verilsin.

Hasan Tunççağ:
Güney ve Kuzey kıyaslandığında Güney Avrupa Birliği’nde olduğu için ithal et getiriyor ve fiyatlar daha ucuz oluyor. Ayrıca Güney’de hayvan üreticisine destek veriliyor. Bizde yem pahalı. Bunlar iste istemez et fiyatlarına yansıyor. Ben hem hayvancılık hem de kasaplık yapıyorum. Bu durumu en iyi bilenlerdenim. Ayrıca Güney’de kasaplarda ve Kuzey’de kasaplarda satılan et fiyatları arasında büyük bir fark yok. Fiyat farkı marketlerde satılan et fiyatlarındadır. Güney’den gelen ette kalitesiz ettir. Ben bu konuda araştırma yaptım. Güney’de bir kasap bana “Kıbrıslı Türkler olmasa biz bu etleri tüketemeyiz” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar