Ölçme-değerlendirme aksıyor!.. - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Ölçme-değerlendirme aksıyor!..

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Eğitim bir devlet politikası haline gelmelidir; aksi taktirde yapboza döner. Bu durumda da süreç içersinde geleceğe yapılan yatırım heba olur. Devlette devamlılık esas olmalıdır; bu nedenle de eğitim bir devlet politikası olması için adım atılmalıdır.

Daha önce de bu köşede vurgulandığı gibi şimdiki dörtlü koalisyon bir şanstır. İki sol ideoloji bir de evrensel değerler üzerinden siyaset yapan partinin hükümette olması ‘halk’ın yanında kararlar üretilmesi için ayrıca bir şanstır.


Eğitimde fırsat ve olanak eşitliği için adımlar atılmalıdır. Kolej eğitimi için yoksul ve olanaksızlıklar yaşayan çocuklara da kapılarını açacak adımlar atılmalıdır. Eğitim ‘gerçekten’ 18 yaşına kadar parasız olmasının yolları aranmalı. Öğretmen açığı ve özellikle karpaz bölgesi çocuklarının da hiç olmazsa ‘standart’ eğitim alabilmesinin önlemleri de acilen alınmalıdır. Öğretmen yetiştirme sistemi yeniden ele alınmalıdır. Öğretmenlik mesleği ile ilgili alanlardan mezun olmayanların, öğretmenlik kadrolarına atanması için yaratılmış ‘AHBAP yasalar’ kaldırılmalıdır.

Milli Eğitim ve kültür Bakanlığı (MEKB) ingilizce kitapları kendisi hazırlamanın ve ‘parasız’ olarak öğrencilere 18 yaşına kadar sunmalıdır. Diğer derslerde ise sadece kendi bastığı kitapları öğrencilere ‘parasız’ vermelidir. Dershanelerin kitaplarının okullarda ‘para’ ile satılmasını önüne geçilmelidir.

Herşeyden önemlisi melsek liseleri yeniden yapılandırılmalıdır. Bu amaçla stratejik bir plan hazırlanmalıdır. Stratejik planda öncelikle ülkenin sosyal, coğrafik, siyasi, ekeonomik olarak analizinden başlanmalıdır.

Tüm bunlar yapılırken dörtlü hükümet bir şans; Demokrat Parti’yi de yanlarına alarak geniş bir yelpazede eğitimde gelecek vizyonu belirlenebilir. Hatta muhalafet partileri de bir şekilde dahil edilerek, eğitimde gidilecek yol belirlenir ve gelecekte iktidar olacak siyasi partiler atılan adımları yıkmadan ‘nerede kalmıştık’ deyip oradan devam etmeli. Yoksa bugüne kadar yapılan; eski hükemetlerin yaptıklarını yıkıp atarak, maddi manevi zarara uğratma alışkanlığı ülkeyi yiyip bitirmeye devam edecek.

Esas olarak MEKB öğretim programlarından işe başlamalıdır. Öğretim programlarındaki dağınıklık ve plansızlık ortadan kaldırılmalı. Öncelikle varolan öğretim programındaki ‘çelişkiler’ ve ‘yanlışlar’ giderilmelidir. Birinci ve en önemlisi; öğretim programları ile tutarlı bir ölçme-değerlendirme yaklaşımı belirlenmeli. Devamında yasalarda ve tüzüklerde de gerekli değişiklikler hemen yapılmalıdır.

Güya eski MEKB öğretim programlarını ‘yapılandırmacılık’ temelinde yazmış. Halbuki pek çok dersin programı 1940’ların ‘davranışçılık’ akımının ‘ünite’ mantığına göre yazılmış. Yapılandırmacılığk anlayışındaki ‘Tema’ ve ‘Sarmal Program’ anlayışından uzaklaşıldı. Öğrenciler ‘ezberlemeye’ terk edildi.

Öğretim programlarının tamamlayıcı ve onarıcı öğesi ölçme–değerlendirmedir yani ‘sınama durumları’dır. Yapılandırmacılıkta öğrencilerin ‘başarı’sı sadece ‘öğretmen testleri’nden alınan puanlar ile belirlenmez.

Öğrencilerin başarısı pek çok kaynaktan gelen ölçümlerin sonucundaki değerlendirmeler ile belirlenir. Söz konusu kaynaklar öğretmen yanında; aile, müdür, arkadaşlar, öğrencinin kendi kendisini değerlendirmesidir. Bunlardan gelen değerlendirmelerin ortalaması alınır ve öğrencinin başarısı ortaya çıkar.

Şimdiki öğretim programları çelişkilerle dolu; bir tanesi ise ölçme-değerlendirmenin, programları yazarken temele alınan yapılandırmacılığa asla uymamasıdır. Program bambaşka bir felsefe ile yazılmış, ölçme-değerlendirme bambaşka bir felsefede; ancak programların da yazıldığı felsefeye asla uymadığını belirtmek de lazım; onların doğru yazıldığı iddiasında da değiliz.

Sözün özü; eğitim bir devlet politikası olmalı. Her gelen kendi ideolojisine göre eğitim sistemini değiştirmemelidir. Tam zıt bir şekilde, yeni gelen hükümet eskilerin yaptıkları yanlışları da düzelterek yeni nesilleri çağdaş davranışlar ile donatarak, toplumsal kalkınma için adım atmalı. Yoksa ülke olarak geri kalmışlık liginde top kuşturmaya devam edilecek

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar