Mevsim değişti grip hortladı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Sağlık

Mevsim değişti grip hortladı

ANİ SICAKLIK DEĞİŞİMİNE DİKKAT: Sonbaharın etkisiyle hava sıcaklıklarında meydana gelen ani düşüş, hastalıklara davetiye çıkarıyor. Hava sıcaklığındaki ani değişim daha çok hamileleri, çocukları ve bağışıklık sistemi düşük olan yaşlıları, etkiliyor. Bu kesimin gribe yakalanma olasılığı da daha yüksek


GRİP GERÇEK BİR TEHLİKE: Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Akansoy, influenza virüslerinin neden olduğu gribin, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar için son derece tehlikeli bir hastalık olduğu uyarısında bulundu. Dr. Akansoy, risk grubunda olanlara aşı önerisinde bulundu

Sonbahar mevsimine etkisini gösterdiği şu günlerde, daha çok mevsim değişikliğinde ortaya çıkan grip, soğuk algınlığı, bronşit ve zatürre gibi hastalıklardan korunmak daha da önem kazanıyor. Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişikliklerinin, vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak, soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, mevsim geçişlerinde neler yapılması gerektiği hususunda vatandaşı uyardı.
Uzmanlar, hava sıcaklığındaki ani düşüşün, bağışıklık sistemi düşük olan yaşlıları, hamileleri ve çocukları daha hızlı etkilediğini belirtti.
Mevsim değişiklikleri ile harekete geçen virüslerin, grip, soğuk algınlığı, bronşit ve zatürre hastalıklara neden olduğunu ifade eden uzmanlar, vücut direncini düşüren bu hastalıklardan grip ve soğuk algınlığının insandan insana en kolay bulaşan hastalıklar arasında yer aldığını kaydetti.

Uzmanlar uyardı!
Uzmanlar, grip ve soğuk algınlığının farklı iki ayrı hastalık çeşidi olduğunu belirterek bunun ayrımının yapılması gerektiğini söyledi.
Uzmanlar, grip, soğuk algınlığı, bronşit ve zatürre gibi mevsim geçişlerinde daha sık görülen bu hastalıklardan herhangi birine yakalanan kişilerin muhakkak bir Göğüs Hastalıkları Uzmanı’na giderek muayene olmaları gerektiğinin altını çiziyor…
Mevsim geçişlerindeki ısı değişikliklerinden etkilenip hasta olmamak için dikkatli olmamız ve önlem almamız gerektiği konusunda da uyaran uzmanlar, bol bol sabun ile el yıkanmasını, öksürüp tıksıran kişilerden uzak durmak gerektiğini ve yine bol bol sıvı tüketmenin önemli olduğunu belirtti.

Doğru sanılan yanlışlar
Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Akansoy, grip, soğuk algınlığı, bronşit ve zatürre gibi hastalıkların tedavisinde, ülkemizde yaşayan kişiler için vitamin desteğinin olmazsa olmazlar arasında yer almadığını kaydetti.
Dr. Akansoy, “Vitamin ilacının yan etkisi yani zararı yoktur ancak yararı da tartışılır” dedi.
Akansoy, hastanın talebi olmadığı sürece çoğu reçeteye vitamin ilaçları yazmadıklarını belirtti.
“Gribin tedavisinde temel basamak istirahat ve bol sıvı alımıdır” diyen Dr. Mustafa Akansoy, gribal enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiklerin yeri olmadığını belirtti.

Grip aşısı kimlere yapılır?
Gripten korunmanın ve gribi kontrol altına almanın en önemli yolunun grip aşısı olduğunu ifade eden Dr. Mustafa Akansoy, grip aşısının, kronik akciğer veya kalp hastası olanlara, şeker hastalarına, böbrek yetmezliği olanlara, kas-sinir hastalığı olanlara, sara hastalarına, huzur evinde veya kronik bakım verilen bir sağlık ünitesinde kalanlara, 50 yaşın üzerinde olanlara, 6-59 aylık bebeklere, grip mevsiminde gebe kalacak kadınlara, sağlık çalışanlarına ve gribe yakalanma riski yüksek olan hastaların yakınlarına yapılması gerektiğini kaydetti.

Çok tehlikeli olabilir
Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Akansoy, grip aşısına karşı daha önce alerjik reaksiyonu olduğu saptanmış olan kişilere, yumurtaya karşı alerjisi olanlara, grip aşısı uygulandıktan sonra 6 hafta içinde bir otoimmün sinir sistemi hastalığı olan guillian-barre sendromu adı verilen hastalığa yakalanan kişilere ikinci kez grip aşısı yapılmasının çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

“Soğuk algınlığının belirtileri”
Dr. Akansoy, mevsim geçişlerinde ortaya çıkan hastalıkları ve alınması gereken önlemeleri Havadis okurları ile paylaştı. Dr. Akansoy, bu hastalıkları; Grip, soğuk algınlığı, zatürre ve bronşit olarak sıraladı.
Dr. Mustafa Akansoy, soğuk algınlığında antibiyotik kullanımının yeri olmadığını belirtti.
Bu dönemlerde hastanın bol sıvı tüketmesi gerektiğini kaydeden Dr. Akansoy, hastalığın bulaşıcı olduğuna dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı:
“Soğuk algınlığında ilk 3 günde burun akıntısı, burunda tıkanıklık ve hapşırık belirgindir. Hastaların yarısında ilk 2 günde boğaz ağrısı görülebilir. Baş ağrısı ve halsizlik hafiftir. Ses kısılması ve öksürük az görülür. Yüksek ateş, titreme ve kas ağrıları pek görülmez. Soğuk algınlığı havayolu (nefesle) ve el teması ile bulaşması nedeniyle öksürük ve hapşırık esnasında ağız kapatılmalı ve eller yıkanmalıdır. Soğuk algınlığının tedavisinde burun akıntısını azaltacak, burun tıkanıklığını açacak ilaçlar kullanılır. (Dekonjestan ilaçlar ve bunların etkisini güçlendiren, aşırı uykuya neden olmayan anti-histaminikler, tuzlu su gibi). Ayrıca ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaçlar da gerektiğinde kullanılabilir. Soğuk algınlığında antibiyotik kullanımının yeri yoktur. Bol sıvı tüketimi önemlidir.”

“Grip son derece tehlikeli”
Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Akansoy, gribin, influenza virüslerinin neden olduğu, zaman zaman dünya çapında çok ciddi salgınlara yol açan, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar için son derece tehlikeli bir hastalık olduğunu dile getirdi.
Gribin, titreme ile yükselen ateş, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, ışıktan rahatsız olma gibi semptomları olduğunu kaydeden Dr. Akansoy, hastalıkta, göz hareketleriyle ağrı saptanmasının tipik bir bulgu olduğunu ayrıca gözlerde yanma ve yaşarma da görülebileceğini söyledi.
Gribin en korkutucu yanının zatürre olduğunu söyleyen Dr. Akansoy, “Gripte, ateş 38 C derecenin üstünde olup genellikle 3 gün sürer, ateş bazen 4-8 günde sonlanır. Boğaz ağrısı ve boğazda yanma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, kuru öksürük saptanabilir. Gribin en korkutucu yanı ise, gribal enfeksiyonun üzerine bakteri enfeksiyonlarının binmesiyle ortaya çıkan, çocuklarda, yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda ölümcül olabilen zatürredir. Gribal enfeksiyonlar da soğuk algınlığındaki gibi bulaşmaktadır” dedi.

“Bronşitte istirahat önemli”
Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Akansoy, mevsim geçişlerinde görülen bronşit ve zatürre hakkında şu bilgileri verdi.
“Akciğerlerimiz basit olarak havayollarından ve hava keselerinden oluşur. Büyük hava yolarının iltihaplanmasına bronşit, küçük hava yolarının iltihaplanmasına da bronşit denir. Akut bronşit sıklıkla sonbahar ve kış mevsimlerinde görülür, sıklıkla üst solunum yolları enfeksiyonlarından sonra gelişir. Hastalar genellikle 5 günden uzun süren öksürükle hekime başvururlar. Nefes alıp verme esnasında veya öksürürken göğüs kafesinde ağrı veya yanma olabilir. Balgam öksürüğe eşlik edebilir, hırıltılı hışıltılı nefes alıp verme işitilebilir. Balgamın açık veya koyu renkli olması önemlidir. Tedavide balgamlı öksürükler için balgam söktürücüler, koyu renkli balgam varsa antibiyotikler, hışıltılı solunum veya nefes darlığı varsa nefes açıcı ilaçlar kullanılır. İstirahat ve bol sıvı tüketimi önemlidir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar