Medyanın onur günü - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Medyanın onur günü

Kıbrıs Türk basınının ilk gazetesi Saded’in yayımlanmasının 129’uncu yılında, 11 Temmuz Basın günü kutlamaları çerçevesinde Gazeteciler Birliği’nin düzenlediği resepsiyon büyük ilgi gördü

Erdoğan GARİP

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), dün akşam KTGB lokalinde düzenlediği ödül töreni ve resepsiyonla 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı. İlk Türkçe gazete olarak kabul edilen Saded’in anısına kutlanan 11 Temmuz Basın Günü ödül töreni ve resepsiyonuna basın emekçilerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ve birçok milletvekili katıldı.


Özuslu: Anlam İfade Eden Kelimeler- Gazeteciler İçin Terimler Sözlüğü’ne sahip çıkalım

Resepsiyonda konuşma yapan KTGB Başkanı Sami Özuslu, KTGB yayın organı ‘Medya’ dergisinin yalan haberleri irdeleyen sayısıyla yeniden yayın hayatında olduğunu müjdeledi. Sonrasında, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Ofisi himayesinde, gazeteci örgütlerinin katkılarıyla uzman bir ekip tarafından hazırlanan “Anlam İfade Eden Kelimeler- Gazeteciler İçin Terimler Sözlüğü” hakkında bilgi veren Özuslu, sözlüğe sahip çıkma, toplumun ve siyasetin dilini çatışmadan uzaklaştırarak olumlu yönde değiştirme çağrısı yaptı. Hükümetin dün açıkladığı tüzük değişikliği kararı ile ilgili de bilgi veren Özuslu, “Sivil toplumun sesine kulak veren, basının feryadı figan mesajlarını kulak arkası etmeyen hükümete teşekkür ediyoruz” dedi.

Berman: Medya örgütlerinin kalitesinin artırılmasına destek oluyoruz

Geceye katılan AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Thijs Berman konuşmasında, Kıbrıs Türk Basın Günü’nde yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Berman konuşmasının devamında “Basın günü demokratik toplumlarda özgür ve çoğulcu medyanın önemini kutlayan bir gündür. Bu da AGİT Basın Özgürlüğü Temsilciliğinin ana yetki alandır. 57 üye devlette basın özgürlüğü ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz, hükümetlere bu konuda bilgi veriyoruz ve yetkililere yardımcı oluyoruz” dedi.

Berman, basın gününün özgür ve çoğulcu medyanın vurgulandığı bir gün olduğunu belirterek AGİT Basın Özgürlüğü Ofisi olarak temel önceliklerinden bir tanesinin gazetecilerin güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.

Basın Özgürlüğü Ofisi’nin aynı zamanda medya örgütlerine gazetecilik kalitesinin artırılması ve mesleki etiğin geliştirilmesi anlamında destek olduğunu belirten Berman, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

KTGB ve Basın-Sen ile kapsamlı çalışmalar yapma şansı bulduklarını belirten Berman, KTGB Başkanı Sami Özuslu ve Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir’e teşekkür etti.

Erhürman: Basının özgür olması ülkede demokrasinin var olması meselesidir

Tüm basın camiasının gününü kutladıktan sonra basının önemine işaret ederek konuşmasına başlayan Başbakan Tufan Erhürman ise ülkede her gün daha da gelişen bir basın olgusu olduğunu dile getirdi.

Hükümet olarak 5 ay içerisinde hem Çalışma Bakanı Çeler’in öncülüğünde tüzük değişikliği hem de yazılı basına yönelik desteklerle ilgili bakanlar kurulu kararını geçen hafta aldıklarını vurgulayan Erhürman, ‘Basının gerçek anlamda bağımsız olması, ekonomik gücüyle son derece yakından ilgili. Basın özgürlüğü 50-60 yıl önce olduğu gibi sadece siyasetin basına müdahale etmemesiyle gerçekleşebilecek bir şey değil basının ve basın mensuplarının ekonomik özerkliğe sahip olmasıyla sağlanabiliyor. Basının özgür olması sadece basının özgür olması değil, aynı zamanda bu ülkede demokrasinin var olması meselesidir’ diye konuştu.

Akıncı: Gazetecilerin özgürlükleri ve meslek hakları oldukça önemli

Konuşmasın tüm gazetecilerin basın gününü kutlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 129 yıl önce Saded Gazetesi’nin yayına başlamasıyla başlayan Kıbrıs Türk gazeteciliğinin geldiği noktada nicel olarak hangi durumda olduğunu öğrenmek için bir araştırma yaptırdığını belirtti. Akıncı, kendisine iletilen verilere göre 20 tane günlük gazete, 23 radyo, 12 televizyon kanalı, 4 web tv kanalı ve sayıları 50’yi aşan internet haber sitesi olduğunu dile getirdi.

Yalnızca nicel gelişim ile basının durumunun anlaşılamayacağını aktaran Akıncı, gazetecilerin özgürlüklerinin ve meslek haklarının da çok önemli olduğunu ve insanların işini yaparken güvence istediğini söyledi. “Bunun yanında elbette yurttaşların hızlı ve doğru haber alma hakkı da son derece önemlidir. Doğru habercilik de hıza hiçbir zaman kurban edilmemelidir” diyen Akıncı, gazeteciliğin her iş gibi sorumlulukla yerine getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Düzenlenen gecede, meslekte 25 yılını dolduranlara layık görülen “Gazetecilik Hizmet Onur Ödülleri” kapsamında ödül alan basın emekçileri arasında Ülkü Sarıkamış, Hasibe Kısacık, Kemal Gökdel, Hüseyin Kamalı, İzzet Volkan, Eralp Adanır, Serhat İncirli, Nilgün Olgaçer, Nevzat Adil, Selim Kumbaracı ve merhum Harid Fedai yer aldı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar