‘Maraş Ahkam-ül Evkaf nedeniyle bizim’ - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

‘Maraş Ahkam-ül Evkaf nedeniyle bizim’

‘Maraş Ahkam-ül Evkaf nedeniyle bizim’

Meclis’te “eğitim” konulu gündem dışı konuşma yapan Dinçyürek, okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda danışmanlar ve özel eğitimciler olmasını istedi.

Meclis’in ve toplumun değişim istencinin toplumu ileri götürme adına bazı noktalarda tıkandığının görüldüğünü belirten Dinçyürek, değişimin önce zihniyette, anlayışta, hedefleri ortaya koymada başladığını söyledi.


Eğitimde önce hedeflerin ortaya konulması, nasıl bir gençlik, nasıl bir toplum arzulandığının belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Hakan Dinçyürek, bu konulardaki görüşlerini dile getirdi.

Dinçyürek, günümüzün iletişim çağında  gençlerin ve çocukların, hatta okul öncesi dönemdeki çocukların internet ve sosyal medyadan olumsuz etkilenmemesi için okul danışmanlıkları ve özel eğitimciler oluşturulmasını önerdi.

DP/UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, bölgelerde de rehberlik ve araştırma merkezleri kurulması gerektiğini söyledi.

Özel Eğitim Yasası’na tüm milletvekillerinin ve ilgi duyan kesimlerin katkıda bulunmasını beklediklerini ifade eden Dinçyürek, çocukların geleceği, toplumun teslim edileceği nesiller için bütçede gereken desteğin verilmesi gerektiğini kaydetti.

SUCUOĞLU MARAŞ’I ANLATTI

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “Vakıflar” konulu gündem dışı konuşmasında, Kıbrıs konusunun yeniden gündeme gelirken Maraş’ın iadesi tartışmalarının kendisini ciddi araştırma yapmaya yönlendirdiğini; araştırdıkça yapılan hataları ve AİHM önündeki çaresizliği görüp üzüldüğünü söyledi.

“AHKAM-ÜL EVKAF MADDESİ YÜRÜRLÜKTE”

Sucuoğlu, 4 Haziran 1878’de Osmanlı İmparatorluğu ile İngiltere arasında Kıbrıs’ın kiralanması için imzalanan anlaşmaya göre “Ahkam-ül Evkaf” maddesinin yürürlükte olduğunu; bu maddenin Vakıflar’ın ortadan kaldırılamayacağını, feshedilemeyeceğini, statüsünün değiştirilemeyeceğini düzenlediğini anlattı.

Tarihsel süreç içinde bu madde uyarınca, yapılmak istenen bazı yasa dışı uygulamaların nasıl reddedildiğini anlatan ve Vakıf mallarının tapularının Kıbrıslı Türklerden alınıp Rumlara verilmesinin de protesto edildiğini kaydeden Sucuoğlu, 1948’de kurulan komitede, İngiliz idaresindeki Evkaf İdaresi’nin başarısız olduğunun ispatlandığını ifade etti.

Nisan 1956’da Vakıflar’ın Kıbrıslı Türklere devredildiğini ifade eden Faiz Sucuoğlu, Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nin , eski Başsavcı Akın Sait’in de görüş verdiği 2005’teki bir kararında, Maraş’ın büyük bölümünün devir işlemlerinin geçersiz olduğunun belirtildiğini ve Maraş’ın esas sahiplerinin Kıbrıslı Türkler olduğunun belirlendiğini söyledi.

“SAVUNMA YETERSİZ YA DA YOK”

Orams davasında Kıbrıs Türk tarafının “hiçbir savunma yapmadığını”, bunun üzücü olduğunu kaydeden Sucuoğlu, “Rumların açtığı birçok davanın yeterli savunma veya hiç savunma yapılmadığı için kaybedildiğini” ifade etti.

Faiz Sucuoğlu, Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nin, Maraş’ın Vakıflar’ın olduğu kararına rağmen, Kıbrıs sorununda verilecek bölgelerden ilki olarak gündeme getirilmesine anlam veremediğini söyledi.

Sucuoğlu, Vakıflar İdaresi’nin ambleminin neden değiştirildiğini de sordu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar