Maliye devrede - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Maliye devrede

Maliye devrede

HONGKONG-LARNAKA-KKTC ÜÇGENİ: Güney Kıbrıs gümrüğünde hazırlanan belge, kaçak telefonların KKTC’ye nasıl girdiğini gözler önüne seriyor. Güney üzerinden KKTC’ye sokulan “kilitli” telefonlar, piyasasının çok altına “kilidi kırılarak” piyasa değerinde tüketiciye sunuluyor

BİNLERCE KAÇAK TELEFON: Mağusa’da bir depoya baskın düzenleyen Maliye Bakanlığı’na bağlı Gümrük Dairesi yaklaşık bin telefona el koydu. Telefonlar, Verizon ve AT&T adlı şirketlerin hatlarının kullanımı için özel olarak üretildi. Ancak bir şekilde KKTC’ye ulaştı ve piyasaya sürülmek üzereyken el konuldu


IPHONE 5 145 DOLAR: Havadis’in ele geçirdiği belgeden Hong Kong’dan getirilen iPhone 5 marka cep telefonlarının tanesinin 145 dolara alındığı ancak bütün dünya piyasasında bu fiyata iPhone 5 satılmadığı yapılan araştırma sonucu kanıtlanıyor. Telefonların ucuz olmasının nedeni ise “kilitli” sınıfında olmasından kaynaklanıyor

“ASLA GÜNCELLEME YAPMAYINIZ”: Fatura üzerinde göze çarpan bir diğer önemli nokta ise O.A.’nın Hong Kong’da çalıştığı Million Channel Limited isimli firmanın fatura üzerine yazdığı önemli not. Notta telefonlar için “kırma” işlemi gerektiği ayrıca kesinlikle telefona yeni güncelleme yüklenmemesi gerektiği yazıyor

Bertuğ TOPAL
Son günlerde polisin yaptığı operasyonlar ile gündeme gelen kaçak cep telefonu olayı Havadis’in ele geçirdiği belge ile yeni bir boyut kazandı. O.A. isimli şahsın Hong Kong üzerinden önce Larnaka’ya ardından da kaçak yolla KKTC’ye geçirdiği telefonların piyasaya sürülmüş olabileceğini ortaya koyuyor.
Güney Kıbrıs’ta kurulan bir şirket aracılığıyla Hong Kong’dan getirtilen cep telefonları kaçak yoldan Kuzey Kıbrıs’a sokuluyor.
Özellikle telefonların Hong Kong’da bir telefon hattı için kullanılmak üzere üretildiği ve Kuzey Kıbrıs’ta kullanılması için telefonun orijinalliğini kaybetmesine yol açan kırılma sistemi ile adada kullanımı gerçekleştiriliyor.

Hong Kong’dan Larnaka’ya
O.A. isimli şahıs tarafından Larnaka adresli şirket aracılığıyla Hong Kong’dan Million Channel Limited adlı şirketten temin edilen cep telefonları Güney Kıbrıs’a gümrüğü ödenerek giriyor. Ardından kaçak yolla KKTC’ye sokulan cep telefonları bir program aracılığıyla kırılarak KKTC’de satışı sağlanıyor.

Telefonlar orijinallikten çıkıyor
KKTC’ye kaçak sokulan cep telefonları kilitli olarak adaya geliyor. Verizon adlı şirketin üretici firma tarafından sadece o şirketin kullanımında olması için kilitlediği telefonlar, Kuzey Kıbrıs’a geçmesinin ardından kırılıyor. Bu kırılma ise telefonun garanti ve orijinallik kapsamından çıkmasına neden oluyor.

Beleş fiyatına alıyor, piyasa fiyatına satıyor
Havadis’in ele geçirdiği belgede de görüldüğü üzere Hong Kong’dan getirilen telefonlar piyasa fiyatlarının oldukça altında. O.A. isimli şahsın bu telefonları “kilitli” olarak adaya getirmesinden dolayı bu kadar ucuz aldığı ancak adada yapılan “kilidin kırılması” ile orijinallikten ve garanti kapsamından çıktığı öğrenildi.

Samsung’lar Verizon, iPhone’lar AT&T tarafından kilitli
Kaçak yolla KKTC’ye sokulan telefonlarda bazı modellerin telefon şirketi tarafından sadece Verizon ve AT&T için üretilmiş telefonlar olduğu faturada görülüyor. Samsung telefonları Verizon tarafından iPhone telefonların ise AT&T tarafından kilitlendiği görülüyor.

iPhone 5 145 dolar
O.A. isimli şahsın adına olan faturada Hong Kong’dan getirilen cep telefonları için düzenlenmiş faturada iPhone 5 marka cep telefonunun fiyatının 145 dolar olduğu ancak bütün dünya piyasasında bu fiyata iPhone 5 satılmadığı yapılan araştırma sonucu kanıtlanıyor. Telefonların ucuz olmasının nedeni ise “Kilitli” sınıfında olmasından kaynaklanıyor.

“Asla güncelleme yapmayınız”
Fatura üzerinde göze çarpan bir diğer önemli nokta ise O.A.’nın Hong Kong’da çalıştığı Million Channel Limited isimli firmanın fatura üzerine yazdığı önemli not. Notta telefonlar için “kırma” işlemi gerektiği ayrıca kesinlikle telefona yeni güncelleme yüklenmemesi gerektiği yazıyor. KKTC telefonu alan vatandaşların güncelleme yaptığı esnada telefonlarının tekrardan kilitlendiği ve bu yüzden birçok vatandaşın telefonculara gittiği öğrenildi.

Vergi ödemeden daha fazla kar amaçlıyor
O.A. isimli şahıs, Güney’den kaçak yolla getirdiği cep telefonlarına vergi ödememesinden dolayı daha fazla kar elde ediyor. Hong Kong’dan getirdiği cep telefonlarının “kilitli” olması nedeniyle hem ucuza alıyor, hem de KKTC’ye kaçak geçirerek vergi ödememesinden dolayı daha fazla kar ediyor.

“Kaçak telefondan kaçının”
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük de geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada piyasada çok sayıda sahte, standartlara uymayan cep telefonu tespit edildiğini belirterek, vatandaşlara, cep telefonu alırken ambalajlı, garanti belgeli, kullanım kılavuzlu, orijinal ürünleri tercih etmesi; nereden getirildiği belli olmayan telefonları almamaları çağrısı yapmıştı.

Kaçak telefonlara çare: Merkezi Mobil Cihaz Kayıt Sistemi
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük, gündemde en sıcak konulardan biri olan kayıtsız cep telefonları konusundaki soru üzerine, polisin gümrüklerde birçok kaçak telefon tespit ettiğini anlattı. Gümrük yoluyla gelenlerin teknik uygunluğunu Kurum’un denetlediğini; kayıt dışı gelen cep telefonlarının teknik açıdan da uygun olmadığını ifade eden Bürüncük, bu sorunları önlemenin yolunun “Merkezi Mobil Cihaz Kayıt Sistemi”nin uygulanması olduğunu vurguladı.
Böylelikle tüm cihazların kontrol edilerek sisteme kayıtlı olacağını; kaçak, kayıtsız olanların ise sistemde çalışamayacağını anlatan Bürüncük, Türkiye’de halen uygulanan sistemin KKTC’de de yaşama geçirilmesi için girişim başlattıklarını; kapsamlı bir çalışma gerektiğini; bu yolla cep telefonu yoluyla tacizlerin de önleneceğini söyledi.
Kadri Bürüncük, piyasada çok fazla, standartlara uymayan, sahte telefonlar dolaştığına işaret ederek cep telefonu alacak vatandaşlara “ambalajlı, garanti belgeli, izin belgeli, orijinal, kullanım kılavuzu olan cihazları” tercih etmeleri, paralarını boşa harcamamaları çağrısı yaptı.

Piyasadaki telefon şirketlerinin yurt dışından alış fiyatı ile O.A.’nın kaçak yolla adaya sokmak için Larnaka üzerinden getirdiği “kilitli” telefonların alış fiyatı:

KKTC ithal fiyatı                                       Adaya kaçak giren telefonların alış fiyatı
iPhone 5:
   636 dolar                                145 dolar
Samsung Galaxy S4: 539 dolar             128 dolar
HTC I9192:  645 dolar                               270 dolar
Samsung Galaxy S3 Mini:238 dolar      90 dolar
Sony Xperia:  459 dolar                           160 dolar

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar