Liseyi ve Ortaokulu bitirecek başarılı öğrencilere haksızlık - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
Köşe Yazarları

Liseyi ve Ortaokulu bitirecek başarılı öğrencilere haksızlık

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Covid-19 nedeniyle bu ülkede eğitime 30 Haziran’a kadar ara verildi. İyi güzel de 30 Haziran’dan önce kreşleri açıyoruz, Kolej Sınavı’nı yapıyoruz, karneleri veriyoruz, bütünleme sınavı gerekenlere yapıyoruz, BEAL ve 20 Temmuz Fen Lisesi için yerleştirme sınavı yapıyoruz. Birçok üniversite burs sınavlarını 30 Haziran’dan önce yapıyor. Yapıyoruz da yapıyoruz! Bu etkinliklerin ve sınavların elbette gerekli sağlık önlemlerini alarak yapılacağını ümit ediyorum.

Hakkını yemeyelim Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bu covid-19 salgını dönemine yönelik olarak Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü’nde bir takım değişiklikler yapmış ve bakanlar kurulundan da onaylanmış. Özellikle sınıfı geçmekte zorlananlar için iyi bir tüzük olmuş…


Ancak bu tüzüğe göre 8’inci ve 12’nci sınıflara giden belli bir başarı elde etmiş çocuklara haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bu tüzük daha çok bugüne kadar kullanılan notlandırma sistemi içerisinde başarısız diye kabul edilen çocuklara yönelik yapıldığını düşünüyorum.

Neden böyle düşündüğümü hemen açıklayayım. Şimdi bu tüzüğe göre 8’inci sınıfta tüm notlarının ortalaması 5.00’ın üzerindeyse o çocuk ortaokuldan mezun oluyor. Eğer bu şekilde mezun olamıyorsa bu kez 6’ıncı, 7’nci ve 8’inci sınıf yıl sonu ortalamalarının aritmetik ortalaması alınır ve eğer bu aritmetik ortalama 5.00’ın üzerindeyse o çocuklar da ortaokuldan mezun oluyor. Bu iki hesaplama dışında çocukların ortalamaları yine 5.00’ın altında kalıyorsa, bu kez onlara Haziran ayı içerisinde bütünleme sınavları yapılacak ve geçerlerse onlar da mezun olacak. Şimdi buraya kadar anladık. Öğrencileri mezun etmek için uğraşıyoruz. İyi güzel de, ortalaması yüksek olan çocukların günahı ne? Ortalaması 5.00’in altında olan çocuklara sınav yapabiliyoruz da, notları yüksek olan çocuklara niye yapamıyoruz? Üstelik de diploma notları BEAL ve Fen Lisesi sınavlarına etki edeceği bilindiği halde… Meslek Liselerine girişte diploma ortalaması bakıldığına göre niye bu çocukların elindeki sınav hakkı alınıyor ve notlarını yükseltmelerine fırsat verilmiyor. Sağlık tüm çocuklar için önemliyse, niye yarısına yapıp diğer yarısına yapmıyoruz. 2 bin kişinin katılacağı kolej sınavını Haziran ayında yapabiliyoruz da, 180 tane 8’inci sınıf öğrencisi olan Bayraktar Ortaokulu’nun yılsonu not yükseltme sınavlarını yapamıyoruz.

Aynı şey 12’inci sınıflar için de geçerlidir. Yine çocukların 5.00 ortalama tutturabilmeleri
için elimizden çabayı göstereceğiz ama üniversiteye girmek için uğraşan ve diploma notunun
üniversiteye girişte önemli olduğu bilinmesine rağmen 12’inci sınıflarda notlarını yükseltmek
ve iyi bir diploma notu elde etmek isteyenler için hiçbir çaba göstermeyeceğiz. Olmaz böyle
şey!

Peki bu haksızlık ve adaletsizlik değil mi? Öğrenciler arasında ayırım yapmak değil mi? Daha başarılı olan çocukları cezalandırmak değil mi? Yani biz LTL’nin son sınıf 153 öğrencisinin arasında ortalamaları 5.00’in altında olanlara sınav yapabiliriz, ama üstünde olanlara yapamayız. Sağlık onlar için çok önemli!

Haziran ayı içerisinde bu ülkede sayamayacağım kadar sınav yapılacak ama 8 ve 12’nci sınıflar için sınav yapılamaz. Sadece bu çocuklar için mi sağlık koşulları sağlanamaz? Çok merak ediyorum, Kolej sınavına girecek 2 bin çocuk için sağlık koşulları nasıl sağlanacak?

Haa! Bu arada unuttum sanılmasın. Eğer bu işi engelleyen ilgili öğretmen sendikası ise de o çocukların günahı da onların boynuna… Notunu yükseltemediği için istediği üniversiteye giremeyen tek bir çocuk bile olsa bunun vebali boynunuzda olacak.

Her kim sorumlu olmuşsa…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar