Kuzey Kıbrıs Yatırım formunun Düşündürdükleri - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Kuzey Kıbrıs Yatırım formunun Düşündürdükleri

12 Nisan 2012 tarihinde Girne Acapulco Otelde İslam Ülkeleri ve T.C’den Yatırımcıların katıldığı Kuey Kıbrıs Yatırım formu düzenlendi. Bu foruma yurt dışından İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu,İslam  Kalkınma Bankası Başkanı Muhammed Ali, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TC Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı, KKTC’den de Bakanlar, Başbakan ve Cumhurbaşkanı katılarak birer konuşma yaptılar.

İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri  Ekmeleddin İhsanoğlu ve İslam Kalkınma Bankası başkanı  Muhammed Ali yaptıkları konuşmalarda yatırım yapmaları için  İslam Ülkelerine çağrıda bulundular, Kuzey Kıbrıs’ta huzur, güven ve yatırım ikliminin çok uygun olduğunu bahsettiler.


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da  Kuzey Kıbrıs’ta gelecek ile ilgili çok olumlu gelişmelerin  olacağını, TC’li ve Yabancı yatırımcıların ellerini çabuk tutmaları gerektiğini, KKTC’ye yatırım yapanların çok kazançlı çıkacaklarını söyledi.

Yapılan bu açıklamalar ülke piyasasına moral veren açıklamalardır.  Geleceğe dönük ekonomik  beklentilerin olumlu olduğunu, karamsarlığa düşülmemesi gerektiğini mesajlarını veriyor.

Forum programı içerisinde ben de Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Ekonomik Planlama Dairesi Başkanı olarak KKTC’nin genel ekonomik görünümü ve yürürlükteki Teşvik uygulamaları hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdim.

Sunumda  yıllara göre GSMH rakamları, enflasyon oranları, kişi başına düşen  milli gelir rakamları, ithalat ve ihracattaki gelişmeleri, İslam Ülkeleri ve TC’ne yönelik ithalat ve ihracat hareketlerini, başlıca ithal ve ihraç ürünleri ve Yeşilhat Tüzüğü ile Güney Kıbrıs’a ihracat uygulamaları ile ilgili kapsamlı bilgiler aktardım.

Ülkemizin öncü, lokomatif sektörlerinden biri olan Turizm sektöründeki gelişmelere bağlı olarak Geceleme, Konaklayan turist sayıları ve Net turizm gelirlerinde artışlar meydana geldiğini, Charter uçuşlara sağlanan desteklerin bu gelişmelere pozitif etki yaptığını ve 14 Ülkeden charter seferler düzenlendiğini belirttim.

Diğer lokomotif sektör olan Yükseköğretimden de öğrenci sayısının 47 bini aşmış olduğuna, özellikle 3. Ülkelerden gelen öğrenci sayılarında da %50’lik bir artış olduğuna değindim. Yüksek öğrenimin yarattığı katma değerle, ödemeler dengesi ve genel ekonomiye yaptığı katkılardan detaylı bir şekilde bahsettim.

Sunumumun son bölümünde de KKTC’de Yatırımcılara sağlanan yatırım teşviklerinden bahsettim. Bugüne kadar hangi sektörlerde ne tür yatırımlar gerçekleştirildiğini, bu yatırımlara sağlanan sabit yatırım katkıları ve vergi muafiyetlerinden örnekler ve istatisitiki bilgiler aktardıktan sonra, KKTC’nin konum olarak  Ortadoğu, Avrupa, Afrika’ya çok yakın bir bölgede 1 milyar  kişilik bir pazarın ortasında bulunduğunu ve yatırım yapmak için çok cazip bir dönemden geçtiğini, Gayrimenkul fiyatlarının hala daha TC, Güney Kıbrıs ve Avrupa’ya göre çok ucuz olduğunu belirttim.

Forum süresince Turizm, Yüseköğretim, Alış Veriş Merkezi, Tarımsal Sanayi, İnşaat, Tersane, Sağlık Turizmi konuların da 34 tane KKTC’li yatırımcı,  yatırım  projeleri ile  ilgili stand açarak,  Yabancı yatırımcılarla görüşme fırsatı yakaladı.

Bu görüşmelerden olumlu sonuçlar çıkacağı bekleniyor.

Umarım bütün bu organizasyonlar ses getirir  de geleceğe dönük ülke ekonomisine olumlu katkı ve motivasyon sağlayacak yabancı yatırım ve  sermaye girişleri gerçekleşir, ambargo ve izalasyonların olumsuz etkileri ortadan kalkmaya başlar. Ülkemizdeki Ekonomik sıkıntılar ve istihdam sorununun bir nebze olsun bu tür yabancı yatırımlarla çözülme yoluna girmesi en büyük kazancımız olacaktır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar