KTAMS, hükümetin açıkladığı 4 maddelik tedbirin yetersiz olduğunu belirterek önerilerde bulundu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşet

KTAMS, hükümetin açıkladığı 4 maddelik tedbirin yetersiz olduğunu belirterek önerilerde bulundu

Güven Bengihan

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), hükümetin açıkladığı 4 madelik tedbirler paketinin halkın yoksullaşmasını ve enflasyon karşısında ezilmesini önlemek açısından yetersiz olduğunu belirterek bazı önerilerde bulundu.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin “geçici tedbirler yerine” gerçekten halkı rahatlatacak tedbirler alması gerektiğini belirterek, özellikle gıda, sağlık ve eğitimde pahalılığı önleyici tedbirler alınması   çerçevesinde  gümrüklerde kur sabitlemesine gidilmesi gerektiğini kaydetti.


Özel sektör çalışanlarına da hayat pahalılığı ödeneği verilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Bengihan diğer önerilerini şöyle sıraladı;

“Asgari ücret belirlenirken hiçbir şekilde açlık sınırı altında olmayacak şeklinde yasal düzenleme yapılmalı.

Servet vergisi uygulaması dahil, adaletli bir vergi sistemi oluşturulmalı.

Fırsatçı bazı tüccarların fahiş fiyat uygulamalarına karşı denetim yapılmalı.

Bazı sektörlere uygulanan teşfikler durdurulmalı, muafiyetler kaldırılmalıdır.

Kaynakların kullanımında azami verimlilik esas olmalıdır. Bu bağlamda üçlü kararname ile yapılan atmalar durdurulmalı, zorunlu olmadıkça kamuya istihdam yapılmamalı, acil ihtiyaç olması halinde yapılacak işçi istihdamları da bağımsız bir organ tarafından yapılmalı.

Döviz kredisi olanların taksit miktarları  kişilerin ödeme gücünü aşmayacak şekilde düzenleme yapılmalı.”

Türk lirasında meydana gelen değer kaybı nedeniyle zaten zor durumda olan halkın   ekonomik olarak “resmen felaketi” yaşadığını belirten Bengihan, “Hükümetin açıklamış olduğu dört maddelik tedbirler paketi maalesef halkın yoksullaşmasını, enflasyon karşısında ezilmesini  önleme açısından  çok yetersizdir. Böylesi zor bir dönemde başta dar ve sabit gelirli kesimler olmak üzere halkın geniş kesimlerini kapsayıcı ve daha uzun süreli tedbirlerin alınması  gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kiralarda yapılan üç aylık kur sabitlemesi veya kredi taksitlerinin ertelenmesinin tamamen geçici ve insanların yaralarına merhem olmayacak tedbirler olduğunu savunnan Bengihan, kasım ayı başında 380 sterline denk gelen asgari ücretin bugün itibariyle 268 sterline gerilemesinin durumun vehametinin açık göstergesi olduğunu ifade etti.

Bengihan, birçok mal ve hizmetin fiyatının dövizle belirlendiği ülkede halkın alım gücünü koruyucu radikal önlemler alınması beklenirken hükümetin açıkladığı tedbirlerin  tam anlamı ile hayal kırıklığı olduğunu ifade etti.

Açıklama şöyle:

Türk Lirasında meydana gelen korkunç değer kayıbı nedeniyle zaten zor durumda olan halkımız  ekonomik olarak  resmen felaketi yaşamaktadır.

Hükümetin açıklamış olduğu dört maddelik tedbirler paketi maalesef halkın yoksullaşmasını, enflasyon karşısında ezilmesini  önleme açısından  çok yetersizdir. Böylesi zor bir dönemde başta dar ve sabit gelirli kesimler olmak üzere halkın geniş kesimlerini kapsayıcı ve daha uzun süreli tedbirlerin alınması  gerekmektedir. Kiralarda yapılan üç aylık kur sabitlemesi veya kredi taksitlerinin ertelenmesi tamamen geçici ve insanların yaralarına merhem olmayacak tedbirlerdir.  Kasım ayı başında 380 Sterline denk gelen asgari ücretin bugün itibariyle 268 Sterline gerilemesi durumun vehametinin açık göstergesidir. Birçok mal ve hizmetin fiyatının dövizle belirlendiği ülkemizde halkın alım gücünü koruyucu radikal önlemler  alınması beklenirken hükümetin açıkladığı tedbirler tam anlamı ile hayal kırıklığıdır.Halkın büyük bir kesiminin hızla açlık sınırı altına sürüklenmesi karşısında Hükümet, geçici tedbirler yerine halkı gerçekten rahatlatacak aşağıdaki   önlemleri acilen almalıdır.

  • Özellikle gıda, sağlık ve eğitimde pahalılığı önleyici tedbirler alınmalı. Bu çerçevede gümrüklerde kur sabitlemesine gidilmeli.
  • Özel sektör çalışanlarına da hayat pahalılığı ödeneği verilmesi için yasal düzenleme yapılmalı
  • Asgari ücret belirlenirken hiçbir şekilde açlık sınırı altında olmayacak şeklinde yasal düzenleme yapılmalı.
  • Servet vergisi uygulaması dahil, adaletli bir vergi sistemi oluşturulmalı.
  • Fırsatçı bazı tüccarların fahiş fiyat uygulamalarına karşı denetim yapılmalı.
  • Bazı sektörlere uygulanan teşfikler durdurulmalı, muafiyetler kaldırılmalıdır.
  • Kaynakların kullanımında azami verimlilik esas olmalıdır. Bu bağlamda üçlü kararname ile yapılan atmalar durdurulmalı, zorunlu olmadıkça kamuya istihdam yapılmamalı, acil ihtiyaç olması halinde yapılacak işçi istihdamları da bağımsız bir organ tarafından yapılmalı.
  • Döviz kredisi olanların taksit miktarları kişilerin ödeme gücünü aşmayacak şekilde düzenleme yapılmalı.

 

Güven Bengihan

Başkan

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar