Kronik bel-boyun ağrısı tedavisinde AKUPUNKTUR - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
Sağlık

Kronik bel-boyun ağrısı tedavisinde AKUPUNKTUR

Dr.Pervin FeyzioğluDr.Pervin Feyzioğlu

Akupunktur nedir?

Akupunktur, Çin’de binlerce yıldan beri kullanılan geleneksel bir tedavi yöntemidir.


Geleneksel Çin tıbbı akupunkturu, chi olarak bilinen yaşam enerjisinin meridyen olarak tanımlanan yollardan vücuda akışını dengeleyen bir teknik olarak tanımlar.

Modern tıpta akupunktur uygulamasının ağrı kesici etkisi merkezi sinir sisteminde ağrı üzerinde etkili maddelerin seçici olarak salınmasıyla gerçekleşir.

Akupunktur iğnesinin cilde yerleştirilmesiyle uygulama alanındaki kas içerisinde ağrı iletiminden sorumlu lifler uyarılır ve uyarı buradan omurilikteki sinir kanalı üzerinden orta beyne iletilir.  Bu iletim sırasında omurilikten ve orta beyinden bazı doğal ağrı kesici maddeler salgılanır.

Akupunktur hangi durumlarda kullanılır:

Akupunktur dahili problemler, nörolojik işlev bozuklukları, duygu durum bozuklukları, idrar kaçırma gibi ürolojik problemler olmak üzere pek çok alanda kullanılmakla birlikte en iyi tanımlanmış ve en yaygın kullanım alanı ağrı tedavisidir.

En sık kronik bel ve boyun ağrısı tedavisinde akupunktur tercih edilmektedir.

Ağrı kesici etkisinin yanında antienflamatuar etkisin de olduğu, diz kireçlenmesinin tedavisinde hem ağrıyı hem şişliği azalttığı hem de eklem hareketini arttırdığı gösterilmiştir.

Ayrıca nöropatik ağrı ve kanser ağrısını azaltmada etkindir.

Son dönemlerde kısırlık tedavisinde etkin olduğu kanıta dayalı olarak gösterilmiştir.

Akupunktur nasıl uygulanır?

Akupunktur, spesifik olarak belirlenmiş noktalara ince iğnelerin yerleştirilmesiyle uygulanır. Akupunktur uygulayan kişilerin kendilerine göre farklı tarzı olabilir ve genellikle geleneksel ve modern akupunktur yöntemi harmanlanarak kullanılır.

Akupunktur iğneleri dokuya hasar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır, çok ince, ucu keskin ancak yuvarlaktır. Akupunktur iğneleri spesifik noktalara çeşitli derinliklerde yerleştirilir. Hastalar genellikle herhangi bir ağrı duymazlar hatta iğnelerin batırıldığını hissetmezler bile. Bir tedavide ortalama 5-20 iğne kullanılır. İğne doğru derinliğe ulaştığında hafif ağrı hissedilebilir. İğne yerleştirildikten sonra iğneleri nazikçe döndürerek, hafif ısı ya da elektrik akımı verilerek uyarı sağlanabilir. İğneler, uygulama alanında ortalama 10-20 dk kalır. Bu sürenin sonunda nazikçe çıkarılır. Çıkarma işlemi sırasında da ağrı duyulmaz.

Akupunkturun yan etkileri nelerdir?

Akupunktur, sertifikalı eğitimli kişiler tarafından steril tek kullanımlık iğnelerle uygulanırsa önemli bir yan etki görülmez. En sık görülen yan etkiler arasında uygulama yerinde ağrı, morarma nadiren ciltte lokal kanama (özellikle kan sulandırıcı kullanıyorsa) sayılabilir. Steril tek kullanımlık iğneler standart olarak kullanıldığı için enfeksiyon riski minimumdur.

Akupunkturun uygulanmasının kesinlikle yasak olduğu durumlar nadirdir. Rölatif uygulanamayan durumlar;

-Lokal cilt enfeksiyonu veya cilt bütünlüğünün bozulduğu durumlarda      -Gebeliğin ilk 3 ayı

-Kan sulandırıcı (aspirin, kumadin gibi) ilaç kullanımı

-Kalp pili bulunanlar da elektriksel akupunktur uygulanması önerilmez.

Özetle akupunktur, kullanım alanı gittikçe genişleyen etkin ve güvenli tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar