Kolej sınavı olmasaydı… - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

Kolej sınavı olmasaydı…

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Kolej sınavı olmasaydı cümlesinin ardına “Da neler olmazdı?” diyesim var. Bir kere eldeki bazı verilere göre 60 milyon TL’lik bir rant var orta yerde… En azından bu rant olmayacaktı. Bu para çok daha farklı alanlara kanalize edilebilir ve eğitim adına daha iyi şeyler yapılabilirdi.

Yüzlerce çocuk bu sınav stresini çekmezdi. Sağlığı ve psikolojileri bozulmazdı. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan sınavda, gittiğim bir sınav merkezinde yine alışıldık manzaralara tanık oldum. Stresten yerinde duramayan veliler, ağlaşan çocuklar, psikolojik yıkıma uğrayan küçücük bedenler…


“Lanet olsun bu sınava” diyen çok anne baba gördüm ama “gelin bu sınavın kaldırılması için ciddi bir tepki gösterelim” dediğimde yanımda birini bulamadım. Yani herkes bu sınavın çocuklara zarar verdiğini söylüyor ama kaldırılması için çaba gösteren, tepkisini görünür hale getiren çok az insan var.

İki bin civarında çocuk kolej sınavına giriyor. Bu çocukların sadece %15’i kolejlere girebiliyor. Sınavın kendisi zaten öğrenciler arasında fırsat eşitliğini bozan bir sınav… Bununla kalmayıp sınav kendi içinde de adaletsiz. Lefkoşa’da 86.5 puan alan çocuk başarısız, Güzelyurt’ta 75 puan alan başarılı kabul ediliyor.

Hemen burada aklıma şu geliyor? Neden Güzelyurt ve İskele’de özel okul yok? Elbette öğrenci potansiyeli sayısal olarak diğer bölgelere göre daha az. Ama önemli sebeplerden biri de kolej programını takip etmek isteyen çocukların önemli bir kısmı devlet kolejlerine girebiliyor. Lefkoşa’da bildiğim kadarı ile dört tane özel okul var. İşte bu okullar kolej sınavında yüksek puan almasına rağmen devlet kolejlerine giremeyen çocuklara kolej programında öğrenim görme olanağını sağlıyor. Aileler ortalama 15 bin TL yıllık okul ücreti verecek çocuklarının kolej programından yararlanmasını sağlıyor.

Kesinlikle Lefkoşa’nın ikinci bir devlet kolejine ihtiyacı var. Zamanın birinde Bayraktar Türk Maarif Koleji vardı. Daha sonra neden kapatıldı pek de anlamış değilim. İskele’de Bekirpaşa Lisesi içerisindeki kolej sınıfları artık ayrı bir okul olarak hayata geçmelidir. İskele’deki kolej programı rüştünü ispatlamış ve bugün artık Güzelyurt TMK’dan daha yüksek taban puanla öğrenci alır duruma gelmiştir. Kesinlikle İskele’ye ayrı bir kolej lazım… Hem de acil olarak.

Biz zaten kolej sınavı kaldırılsın, kolej programı yaygınlaştırılsın derken İskele’yi örnek gösteriyoruz. Siz çocuklara o fırsatı verin onlar fırsatı kullanmasını bilir. Eleyici olmak yerine onlara fırsat eşitliği tanıyalım. Bu kadar talep varken bu ülkenin her köşesine kolej programı niye gitmesin ki?

Bekirpaşa Lisesi’nde olan niye diğer liselerde olmasın ki? Bal gibi da olur. “Yeterince öğretmen yok” diyenlerinizi duyar gibiyim. Vallahi ben bunları 15 yıldır yazıyorum, söylüyorum. Bu iş plan-program işidir. Bugün planlasanız, beş yıl içinde gerekli öğretmen istihdamını yaparsınız. Esas mesele bu konuda bir vizyon geliştirmek.

Kolejlerin yaygınlaştırılmasına, sınavın kaldırılması veya farklı bir ölçme anlayışının geliştirilmesine inanıyorsak, yarından tezi yok işe koyulmalıyız. Aksi taktirde biz bu çocukları ağlatmaya, sinir hastası etmeye, yarış atı gibi yarıştırmaya devam ederiz. Biz de her sene buna benzer yazıları yazmaya, aynı konuları aktarmakla ömrümüzü tüketiriz.

Hükümetlerin bu konuda kararlı olması gerekiyor. Cesur kararlar “sin da gülle geçsin” anlayışı alınamıyor. Akla yatkın, çağdaş bir ölçme yöntemi ve kolejlerin daha da yaygınlaşacağı bir sistem, tüm kesimler tarafından desteklenir.

Günün sonunda söz konusu olan çocuklarımız olduğuna göre onlar için en iyisini yapmak boynumuzun borcudur.

Yeter bu kadar eziyet…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar