Kimler grip aşısı olabilir? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Sağlık

Kimler grip aşısı olabilir?

Genellikle hafife alınan grip, özellikle astım hastalarında zatürre gibi sonuçlara yol açması nedeniyle ölümcül olabiliyor. Bu nedenle hastalıktan korunmanın önemine değinen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Karademir, gripten korumada aşının önemli rol oynadığını söyledi.

Dr. Karademir, sağlıklı kişilerde ortalama bir haftada iyileşen gribin, vücut direncini düşüren kronik hastalığı bulunanlarda, kalp-akciğer, diyabet hastalarında, böbrek yetmezliği olanlarda ve yaşlılarda, kalp kası veya beyin iltihabı gibi ciddi sonuçlara yol açtığını, ölüme bile neden olabildiğini belirtti. Bu nedenle, özellikle bu gruplarda yer alanların gripten korunmasının en etkili yollarından birinin aşı olduğunu dile getiren Dr. Karademir, “Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda, bir önceki yılda en sık karşılaşılan virüs türlerine karşı hazırlanılan aşı eylül ile kasım ayları arasında tek doz yapılıyor” dedi.


AŞI DIŞINDA ALINACAK ÖNLEMLER
Hastalığın yayılmaması için de önlem almak gerektiğini de vurgulayan Dr. Karademir, “Hasta bireylerin başkalarıyla öpüşmemesi, kucaklaşmaması ve tokalaşmaması gerekir. Öksürük, hapşırık yoluyla tükürük ellere bulaşacağı için, ortak kullanım gereçlerine dokunmadan önce mutlaka ellerini yıkamaları önerilir. Hastaların kalabalık ortamlara girmemeleri, evlerinde istirahat etmeleri, zorunlu koşullarda maske ile sokağa çıkmaları bulaşmayı azaltmada önemlidir” uyarısında bulundu.

GRİP AŞISI NASIL KORUR?
Grip aşısı uygulandıktan ortalama 10-15 gün sonra koruyucu antikor düzeyinin oluşmaya başladığını belirten Karademir, aşının koruyuculuğu hakkında şunları söyledi: “Sağlıklı genç erişkinlerde yüzde 70-90 oranında grip belirtilerini önleyebilen aşının koruyuculuk oranı, yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda %30-40’a düşebiliyor. Ancak çalışmalar, aşının bu kişilerde bile gribin olumsuz etkilerini azalttığını, hastaneye yatış ve ölüm oranlarını düşürdüğünü gösteriyor.”

KİMLER GRİP AŞISI OLMALI?
Griple gelişen ağır seyirli enfeksiyonların neden olduğu iş gücü ve ekonomik kaybı da önleyebilmek için, özellikle risk grubundakilerin aşı olmasını öneren Dr. Karademir, risk gruplarını şöyle sıraladı:
• 65 yaşın üzerindekiler,
• Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, diyabet, kalp ve böbrek gibi kronik hastalığı olanlar,
• Kalıtsal hemoglobin bozukluğu olanlar,
• Risk grubu hastaların ev halkı, yakın temasta olan ve bakımını üstlenen kişiler,
• Bağışıklık sistemi ile ilgili (immünolojik) hastalığı olanlar,
• Bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalar (HIV/AIDS hastaları, kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar, kemoterapi, radyoterapi uygulananlar, steroid alanlar),
• 6 ay ile 18 ay arasında olup, uzun süreli aspirin tedavisi alanlar (Reye Sendromu gelişim riskini azaltmak için),
• Sağlık çalışanları,
• İlk 3 aydan sonraki gebelik dönemi,
• Altı aydan büyük bebekler,
• Aşı yoluyla korunmak isteyen tüm sağlıklı bireyler. ntvmsnbc

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar